Duna-parti társasház. Lábatlan

Nagyobb léptékű társasház Lábatlan központjához közel.

Tervező: Koris János Dániel, Balog Mária

Duna-parti társasház

Duna-parti társasház építésével bízott meg minket a befektető. Nagyon közel sikerült a vízparthoz vásárolnia egy remek adotságokkal rendelkező telket. Így azzal a kéréssel fordult irodánkhoz, hogy tervezzünk meg számára egy 33 lakásos társasházat, melyben iroda és raktárhelyiségek is kerüljenek kialakításra egy teremgarázs mellett.

Lábatlan egyszerű társasház
Lábatlan egyszerű társasház
Lábatlan egyszerű társasház
Lábatlan egyszerű társasház

A koncepció alkotáskor jelentős figyelmet szenteltünk a helyszíni adottságokra, és az ott kialakult állapotra. Jelenleg a városközpont átalakulása figyelhető meg, és ennek a nyomai látszódnak a már meglévő szomszédos épületen, amely egy zártsorú beépítésű épülettömb kezdeteként áll ott.

Lábatlan városközpontján, és régebbi archív anyagokon megfigyelhető, hogy falusias hosszútelkes beépítésű volt, ami jelenleg átalakulóban van nagyobb, kisvárosias léptékűvé. A tervezett épületünk a meglévő zártsorú épülethez kíván illeszkedni, és a városvezetéssel folytatott egyeztetések során a kialakult körüljárható épülettömb koncepciónak kíván eleget tenni, mivel a városvezetés szándéka az épület körüli közút kiépítése.

A meglévő szomszédos épülethez történő csatlakozás így egy sarkalatos pontja a tervezési feladatunknak, mivel sok meglévő, kialakult adottságot képez, így ezeknek a paramétereknek igyekeztünk, megfelelni; jelenti ez a párkánymagasságot, szintszámot, és a telepítés módját. Az így kialakult jellemzők figyelemben tartásával terveztük az épületet, ugyanakkor építészetileg egy modern újszerű épület elhelyezése is a szándékunk.

Az épület belső udvaros kialakítása alapvető koncepció volt, a szomszédos épület kialakításából adódóan is, amely egy teremgarázs szint tetejére építhető belső udvart, és azt körülvevő lakószinteket diszpozícionál. Az alsó szinten alakítjuk ki a kiszolgáló funkciókat, illetve az utca felőli oldalon és utcafronthoz közeli beforduló oldalon alakítjuk ki, az irodai, és raktározási funkciókat. A szinten belüli elrendezés a telken, és helyszínen levő tereplejtést is figyelembe kívánja venni így az utcafronti rész terepszinthez csatlakozik, míg a hátsó rész terepbe ágyazottá válik, ahol főként a teremgarázs helyezkedik el, míg a terepszinthez csatlakozó részeken alakul ki az iroda funkció, és a bérelhető raktározási funkció, köztük pedig a lakásokhoz tartozó tárolók találhatóak.

Az alsó, főként funkcionális szint felett helyezkednek el a lakó szintek, melyek közlekedő folyosói, oldalfolyosós kialakításban a belső udvarra tekintenek. Az utcafronti épülettömegnél két emelet, és tetőtér kerül kialakításra, az oldalsó, és hátsó részeken pedig a tereplejtéshez illeszkedve három teljes lakószintűvé válik az épület, felettük egy padlástérrel.

Lábatlan egyszerű társasház
Lábatlan egyszerű társasház

Az épületet összesen két darab lépcsőházzal terveztük az egyiket a fő út, Rákóczi Ferenc út felől a másikat pedig oldalt az épület lejtős részén kialakuló támfalas szintváltásnál, mely egyben egy kedvező épületbejárati lehetőséget is ad.

A lakásalaprajzok készítésekor törekedtünk a változatos alaprajzi kialakítások elérésére, így kisebb és nagyobb lakások is vannak az épületben, igyekeztünk a dunai panorámához, és a főúthoz tájolt lakásokat ahhoz megfelelő módon kialakítani. A legfelső szinten pedig tetőteraszokat helyeztünk el mellyel a kialakuló épülettömeg monotonitását szerettük volna megtörni, és így mozgalmasabbá, dinamikusabbá tenni. A fenti szinteken erkélyekkel láttuk el a lakásokat és ezeknek a konzolos erkélyeknek a különböző, heterogén formaképzésével igyekeztünk a lakásoknak megadni a privát légkörét és otthonosságát, ugyanakkor a kellő nyitottságát is a panoráma és a kert felé. Az erkélyek formaképzése határozza meg az épület 

A csapat

Várhelyi Tibor

Várhelyi Tibor

építészmérnök

Koris János Dániel

Koris János Dániel

tervezési vezető, és építész tervező
Koris János Dániel

Sőrés Gergő Bence

építész tervező

Bodnár Anett

Bodnár Anett

építész tervező

Koris János Dániel

Mészáros Máté

építész tervező

Várhelyi Tibor

Malek Zsolt

kivitelezési és projektvezető

Koris János Dániel

Bernárd Apor

marketing

Koris János Dániel

Szerémy Dániel

Pénzügyi tanácsadó

Koris János Dániel

Schneider Krisztofer

Ügyfél konzulens, kapcsolattartó

Ahol találkozhattál velünk

ZAEV EPITOIPARI ZRT
X-Build
Üzletember akademia
mohari
BIMLine
BNI
babaTB

Megtetszett az épület?

Rendeld meg!