Balatoni sorház

Balatoni sorház tervezése bekeltetési, eladási célra

Tervező: Sinkó Andrea Krisztina 2020

Balatoni sorház

A tervezett épület földszint és beépített tetőteres kialakítású. Az épületben a lakások telepítése sorház jellegűen szervezett, épületszerkezetileg is racionálisan megvalósítható harántfalas lakáselválasztó falakkal kialakítottan. A lakások alaprajzi szervezése egységes kialakítású. A lakások bejáratai az ÉNY-i oldalra szervezettek, míg az ezzel átellenes oldalakra tervezett a kertkapcsolat privátabban elkülönített lakásokhoz tartozó kertrészekkel. 

Balatoni sorház
Balatoni sorház
Balatoni sorház
Balatoni sorház

A földszinten helyezkedik el az előtér, hozzá szervesen kapcsolódó fenti szintre közlekedő lépcső, és további kiszolgáló vizes helyiségek, és gépészeti helyiség. Az előtérből nyílik az egy térbe komponált nappali, konyha, és étkező, továbbá egy külön szoba, vagy gardrób helyiség. Az emeleten pedig szobák kerültek elhelyezésre további kiszolgáló funkciójú vizes helyiségekkel, és a szobákhoz kapcsolódó emeleti teraszokkal.

Az épület, (épületek) telepítésénél fontos szempont volt főként a Hársfa utcában az egységesebb utcaképhez megfelelő előkerti mélységgel történő illeszkedés, a kialakult állapothoz való igazodás. A lakások telepítése két épületre bontottan került tervezésre, és elhelyezésre az így megfelelő arányú, léptékű környezethez is illeszkedő épületnagyságok kialakításával. Az épületek tömegalakításánál fontos szerepet játszott a letisztult utcára merőleges tetőgerinccel rendelkező falusias hagyományokat őrző nyeregetős kialakítás, melynek aszimmetrikus kialakítása kortárs stílusjegyeket kíván ötvözni a hagyományokkal. Az épület földszint, és beépített tetőtér kialakítású, amely törekszik az egyszintes nyeregetős kertvárosi, akár falusias épületek léptékéhez igazodni. 

Az épülettömeghez szervesen fűződő teraszok, azokat lefedő előtetők, és oldalról határolt keretek pedig a magyar tornácos parasztház analógiát átértelmezve alakítanak ki interaktív átmeneti kertkapcsolatot, a lakások nappalijai és a privát kertjeinek világa között. A kellemes benapozás biztosításához nagyobb méretű ablakok és teraszajtók kerültek kialakításra a teraszkapcsolattal rendelkező, délekeleti oldalra tájolt nappali, emeleten pedig szoba helyiségeknél, az épület bejáratánál egyedi kialakítású konzolos előtetők tervezettek. Az épület színei, mérsékelt, enyhe színkontraszt kialakításával a településkép védelmi rendelet alapján is javasolt, településen jellemző fehér, és további földszínek, színdinamikailag harmóniát képző árnyalataival kialakítottak. Fehér homlokzati vakolat felületekkel, és szürkebézs árnyalatú homlokzati színbetétekkel, a nyílászárók világosabb elefántcsont árnyalatban, a további fémlemez fedések pedig szürkebézs árnyalattal kerülnek kialakításra, ezekehez illeszkedően a tetőfedés megfelelő tónusú barna színben tervezett.

Balatoni sorház
Balatoni sorház

A csapat

Várhelyi Tibor

Várhelyi Tibor

építészmérnök

Koris János Dániel

Koris János Dániel

tervezési vezető, és építész tervező
Koris János Dániel

Sőrés Gergő Bence

építész tervező

Bodnár Anett

Bodnár Anett

építész tervező

Koris János Dániel

Mészáros Máté

építész tervező

Várhelyi Tibor

Malek Zsolt

kivitelezési és projektvezető

Koris János Dániel

Bernárd Apor

marketing

Koris János Dániel

Szerémy Dániel

Pénzügyi tanácsadó

Koris János Dániel

Schneider Krisztofer

Ügyfél konzulens, kapcsolattartó

Ahol találkozhattál velünk

ZAEV EPITOIPARI ZRT
X-Build
Üzletember akademia
mohari
BIMLine
BNI
babaTB

Megtetszett az épület?

Rendeld meg!