Miért van építőanyag hiány 2022-ben?  A Consolum tudja!

Az elmúlt időszak érdekes változásokat hozott, többek között az építőipari piacokon is. Kezdődött minden a Covid járvány idején, amikor fához volt szinte lehetetlen hozzájutni. Most pedig a szomszédunkban dúló háború, és különféle belpolitikai intézkedések miatt, ismét hasonló tendencia van kibontakozóban, ám jelenleg a betonacél, a tégla, és a hőszigetelő anyagok nehezebben hozzáférhetők.  

Mi okozza ezt a jelenséget, és mit tudsz te tenni? Most elmondjuk!

Miért van egyáltalán hiány az építőanyagokból?


A kialakult hiánynak több oka is, és természetesen mi sem ismerhetjük az összeset. Az egyik ok az,
hogy rengeteg betonacél érkezik a keleti területekről, ahonnan most érthető okokból nem tudjuk
beszerezni ezt az alapanyagot olyan mennyiségben, mint békeidőben.
Másrészt pedig, rengetegen építkeznek, és az országban üzemelő téglagyárak egyszerűen képtelenek
legyártani olyan mennyiségű falazóelemet, amennyire szükség volna. És már teheted is fel a
következő kérdést:

Miért nem tudnak elegendő téglát gyártani?

Itt jön képbe az aktuális belpolitika. A kormány rengeteg olyan támogatást és kedvezményes hitelt tett elérhetővé a lakosság számára az elmúlt időszakban, amelynek hatására igencsak megnövekedett az építkezéshez való kedv. 

Természetesen itt nincs vége az egymásra ható események sorozatának. Mivel egyre többen kezdtek építkezni, ez megnövelte az építőipari piacon a keresletet az építőanyagok iránt. Egy ideig nem is volt gond, a kereskedők ki tudták szolgálni a vásárlókat, a helyzet azonban elkezdett bonyolódni. 

Bekövetkezett az, ami senkinek sem volt meglepetés, aki egy kicsit is érdeklődik a gazdaság folyamatai iránt.

A növekvő kereslet, árfelhajtó hatása – általános drágulás

Mindenki tudja, hogy az építkezés megkezdése előtt különféle engedélyeket kell beszerezni, amelyeknek természetesen van lejárati ideje is, vagyis érvényességük. A különböző típusú építmények engedélyeinek érvényessége ráadásul eltér egymástól. 

Míg egy családi házas építkezés esetén ez az érvényesség tíz év, a nagy társasházi beruházások tekintetében alapesetben mindössze három.

Az egyik legerősebb építkezési ösztönző az 5% ÁFA lehetősége, amely kedvezményt természetesen a nagyvállalatok is szeretnék kihasználni. Ebben  és ebben a cikkünkben már volt szó róla részletesebben korábban, hogy abban az esetben, ha még ez év végéig megvan az engedély, akkor érvényesíthető ez az adókedvezmény. Vagyis, a nagyberuházó is ennyi kedvezménnyel tudja értékesíteni az általa épített lakásokat. 

Szóval a nagy kivitelezők elkészítik a terveket, és nyilván óriási időkényszerben vannak, hogy elkezdjék a kivitelezést. Természetes, hogy a majdani épületek anyagaira minél előbb megállapodjanak és leszerződjenek a gyártókkal, beszállítókkal. Már te is kikövetkeztethetted, hogy óriási mennyiségeket foglalnak le maguknak, akár évekre előre a főbb alapanyagokra. Az is egyenesen következik ebből, hogy így kevesebb anyag marad a lakosság magánjellegű építkezéseinek kiszolgálására. 

És még mindig nincs vége. Az intenzíven emelkedő infláció miatt egyre többen számítanak arra, hogy az árak még tovább fognak emelkedni. Éppen ezért, még a brutális drágulás előtt gyorsan nekiállnak építkezni. Ez pedig további hiányt generál, és még inkább felhajtja az árakat. 

Mit tehetsz magánemberként, kisberuházóként?

A hiány és a drágulás ellen sokat sajnos nem, de azért vannak opciók.  Nézzük!

1. Elhalasztod az építkezésed

Ha nem döntesz, az is egy döntés. Mivel magánszemélyként nagy eséllyel egyszerű bejelentéssel építkeznél, dönthetsz úgy, hogy mégsem most építed meg a házat. Nagy nyomás nincs rajtad, hiszen az engedélyed tíz évig érvényes. Kivársz. 

Ám kérdés, hogy az árak vajon fognak-e csökkeni? Lehet olyan helyzet, hogy ez megtörténik, de ez pusztán spekuláció. Az anyaghiány idővel csökkenni fog, de az árak? Ezt senki nem ígérheti. 

Plusz ott van még a telek után fizetendő illeték. Ha ugyanis 4 éven belül nem kezded el a kivitelezést, akkor ezt is meg kell fizetned. Természetesen ez nem minden esetben és nem mindenkit érint, és van lehetőség ennek az adónemnek a csökkentésére, vagy nullázására is. 

2. Belevágsz az építkezésbe

Ezt a döntést meghozni talán a legnehezebb. Jelen helyzetben nem nagyon tudsz előzetesen költségeket kalkulálni, de legalább kész lesz a ház. 

A döntést kizárólag te hozhatod meg úgy, hogy elfogadod, és figyelembe veszed azt, hogy az árfolyamváltozások, és az építőanyagok beszerzezhetősége is egyfajta kockázatot képviselnek a projektben. Ráadásul már a tervezés alatt szembe kell nézned ezzel. 

3. Eladod a projektet

Ez a megoldás leginkább kisbefektetőként lehet opció, ha vettél egy telket, elkészíttetted a terveket, rendezted a jogi problémákat és eladod egy olyan fejlesztőnek, aki nem akar már ezekkel foglalkozni, csak a kivitelezéssel. 

4. Használt ingatlant vásárolsz, és nem építed át

A használt ingatlan egyik legnagyobb előnye, hogy már készen van. A felújítás során azonban rengeteg probléma jöhet elő, szóval nem mindig éri meg felújítani, átalakítani valami régit – ezt itt már kifejtettük korábban. Ha mégis a használt ház vásárlása mellett döntesz, azt javaslom, olyat keress, amely mindenben tökéletesen megfelel az igényeidnek. 

No és persze fogadd el azt, hogy egy régi épület soha nem veheti fel a versenyt egy újépítésű ingatlan műszaki paramétereivel –vagy ha igen, akkor nem biztos, hogy megér annyi anyagi áldozatot.

A legfontosabb infók neked ebből:
1. Gondold át tudatosan, megéri-e neked belevágni az építkezésbe?
2. Ha nekikezdesz próbáld csökkenteni a kockázataid!
3. Tudd: az idő ellened dolgozik! A legritkább esetben lesz olcsóbb az építkezés!

Hogyan csökkentsd a kockázataid? 

Amit kisebb építkezéseken is haszonnal alkalmazhatsz a kockázatkezelés fogásai közül például az, hogy minél részletesebb tervdokumentációt készíttetsz, amely kevesebb kérdést, és hibalehetőséget rejt a kivitelezés során. Ha mégis hibázik a kivitelező, akkor az ő dolga lesz javítani, és ami a legfontosabb, nem a te költségedre. 

Kérj tapasztalt mérnöktől segítséget a tervezés és a kivitelezés alatt is!

Mielőtt belevágsz kérj konzultációt. Emiatt hozzám, és a Consolumhoz is bátran fordulhatsz. Egy konzultáció díja jelentős megtakarítást eredményezhet a projekt összköltségeit tekintve. Mi segíteni tudunk nem csak abban, hogy kiválaszd az építőanyagot, de abban is, hogy hogyan ütemezzék a kivitelezést, és mit kell tenned ahhoz, hogy egy kedvezményt igénybe tudj venni. 

Megbízható kivitelezőt válassz! Talán ez a legnehezebb. A legolcsóbb ajánlatot mindig vesd el. (Személyes tapasztalat.) Hacsak nem akarod kártérítési perekkel múlatni a következő éveid. Az építőipari „szégyenfal” csoportok a Facebookon nem kitalációkon alapulnak sajnos. Kerüld el ezeket a „szakikat”!

Az árak összehasonlítását ne a négyzetméter árnál kezdd, de ennek értelmezéséről is írtam már itt. 

A műszaki ellenőr alkalmazását pedig kifejezetten ajánlom! Nem véletlenül létezik ez a tevékenység! Szükség van rá. 

Fogadd el: az építőanyagok árára nincs befolyásod!

Ahogy látod, sok mindent tehetsz, ami csökkenti a kockázatod. Az építőanyagok árát azonban nem tudod befolyásolni semmiképpen. A legrosszabb pedig, hogy erre sajnos a kormányunknak sem nagyon van hatása, hiszen az építőanyagok java része külföldről érkezik. Ha érkezik.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése