Építész és építész. Mi lehet a különbség két tervező között?
epitesz

Hogy mi lehet a különbség két tervező között? Rengeteg! Ahhoz, hogy megértsd, mi lehet a lényegi eltérés két építész árajánlata közt, egy kicsit jobban el kell mélyedned abban, mit is csinálnak ők valójában!

Az építész feladata

A legtöbben nem is sejtik, hogy egy épület megtervezése mögött mennyi munka és szervezés áll. Ahogy azt sem, hogy milyen képzettségekre, és képességekre van hozzá szükség. Persze, ha egyszerűen akarjuk elmondani, akkor az építész dolga az, hogy megtervezze a házadat. Mi sem egyszerűbb ennél – gondolhatod. 

Csak leül a számítógéphez, vagy a tervezőasztalhoz,és tologatja ide-oda a falakat, aztán mikor úgy gondolja, hogy most már oké, akkor megmutatja neked, beadja engedélyezésre, és már rendelheted is a munkagépeket, meg a betont az alapozáshoz. 

Az igazság ezzel szemben az, hogy nem ennyire egyszerű a történet. Ez a munkának nagyon csekély részét, kb. 10-15%-át teszi csak ki. Hogy miért? Nézzük csak a törvényi szabályozást. Ma Magyarországon hetvennél is több jogszabály szorítja keretek közé az építkezéseket, amelyek jó része ráadásul településenként eltér. 

Ezeket a szabályokat kell a tervezőnek közös nevezőre hozni a te igényeiddel, vágyaiddal olyan módon, hogy a végeredmény esztétikus, funkcionális, és kivitelezhető is legyen a gyakorlatban. Vajon az összes építész alkalmas minderre, és egy személyben képes vállalni is a felelősséget a fentiekért? Nézzük meg!

Az építész tervező felelőssége

Ez az a szegmens, ahol különbséget tudunk tenni tervező és tervező között. Tudjuk, hogy egy épület megtervezése több szakági tervező együttműködésének gyümölcse. A kérdés, hogy ezekért ki felel? Joggal gondolod azt, hogy az építész tervező. De nézzünk most bele egy kicsit a dolgok gazdasági hátterébe is!

Egyéni vállalkozó működési forma

Az egyéni vállalkozók hatalmas hányada a KATA adózási formát választja, amelynek a lényege, hogy évi 12 millió forint bevételig tud az illető számlázni úgy, hogy ezért cserébe igen minimális összegű adót fizet. (Másodállású vállalkozóként havi 25 ezer, főállásúként havi 50 vagy 75 ezer forintot.) Ráadásul még alanyi adómentes is a tevékenysége, vagyis a számlájának nincs ÁFA tartalma. Kedvező ugyan, de a visszájára is tud fordulni a sok előny, hiszen az ily módon szerzett keresetének a felső határa is évi 12 millió forint. Legalábbis akkor, ha nem akar plusz adót fizetni.

Kft. működési forma

A Kft. alapításánál azért már bonyolultabbak a dolgok. Könyvelő nélkül nem tudsz üzemelni, rengeteg féle adónemet kell befizetned, és még ÁFA fizetésre is kényszerül a cég, amelyet végső soron a magánemberek azok, akik megfizetnek. Vagyis egy Kft. bevételének jelentős hányadát elviszik az adminisztratív terhek, és adók. A bevétel összege viszont nincs maximalizálva. 

Mi köze a vállalkozási formának a tervezéshez?

Csak gondold végig. Ha a tervezőnek egyéni vállalkozóként korlátozva van a bevételei felső határa, akkor vajon szívesen fogad fel alvállalkozót? Attól az ő kerete nem lesz nagyobb, költségeket pedig nem számolhat el ebben az adózási formában. Így az alvállalkozók bevonása konkrétan az ő saját KATA keretét csökkentené. Emiatt nagyon ritka, hogy egyéni vállalkozó generál tervezőként tudjon működni.

A Kft. ezzel szemben nyugodtan együttműködhet alvállalkozókkal, mert ezek a béklyók rá nem vonatkoznak. 

Az első esetben neked kell minden tervezővel külön szerződést kötni, és ami a leginkább hátrányos számodra, hogy a felelősség kérdése rád eszkalálódik, mint megrendelőre. 

Konkrét gondok a gyakorlatban

Ha egy szakági tervező hibázik, akkor könnyen olyan helyzetben találhatod magad, hogy az építész, aki a te elképzelésed szerint felel mindenért, széttárja kezeit, és azt mondja, fordulj a szakági tervezőhöz a gondjaiddal, mert nem az ő kompetenciája a probléma, és nem is ő áll vele jogilag kapcsolatban. 

Súlyosabb a helyzet, ha konkrét anyagi kár is keletkezik. Sok szakági tervezőnek sajnos nincs biztosítása, mert arra bazíroznak, hogy az építésznek úgyis van. De ez sem igaz mindig. Egy tervezési hiba akár több tízmilliós behajthatatlan kárt is jelenthet számodra. 

Ha generáltervezővel dolgoztatsz, ez nem fordulhat elő, hiszen mind papíron, mind a valóságban a cég felel a teljes projektért. Hogy megéri-e neked egy kicsit drágább tervezés ezt a fajta biztonságot, az a te döntésed. De ekkora költségvetésnél, mint egy ház építése, ha ránk hallgatsz, nem bízod Fortunára magad. 

Almát csak almával hasonlíts össze!

A másik tényező, amit meg kell vizsgálj, az ajánlott szolgáltatások tartalma. Vagyis nem mindegy, hogy egy egyéni vállalkozó építész a komplett építész terv elkészítésére vállalkozik, amelynek végeredménye az engedélyed lesz, vagy egy generál tervező a teljes tervezést készíti el számodra. 

Árban ugyan akár a tizede is lehet az engedély megszerzésére alkalmas terv költsége a komplett kivitelezési tervekkel készített generál tervekhez képest. Az első esetben viszont csak az építész munkarészt tartalmazza majd a terv, míg a generál tervek esetén az összes további szakértői, és szakági munkát is. Hogy melyek ezek? Pl.: gépész tervező, energetikus, elektromos tervező, tartószerkezetei tervező, és szakértő, geodéta, talajmechanikus, belsőépítész, akusztikus szakértő, geotechnikai szakértő, tűzvédelmi szakember, közműtervező, kertépítő, épületautomatika tervező.

Persze nem feltétlenül kell mindegyik felsorolt szakági munka, és szakértő, de ahhoz, hogy tudd kikre lesz még szükséged, konzultálnod érdemes egy hozzáértővel. Ebben tudunk segíteni mi!

Szakmai preferenciák

Ezt a területet legnehezebb felmérni, pláne laikusként. Nyilván, te a legjobbat szeretnéd, de hogyan döntsd el, hogy melyik tervező jobb? Nehéz kérdés. Érdemes kicsit kikérdezned a szakmai múltjáról egy személyes beszélgetés keretében, így arra is fény derül, hogy működik-e a kémia kettőtök közt. Mert akár bevalljuk, akár nem, a személyes szimpátia igenis fontos, még az ilyen üzleti alapokon nyugvó kapcsolatokban is. 

Mérlegelj racionálisan! Ha egyéni vállalkozót bízol meg, ha ő valami miatt kiesik a munkából, és nincs, aki helyettesítse, leáll az építkezés. Azt sem ajánljuk, hogy olyan céget válassz, ahol az ügyvezető egyben az egyetlen építész is. 

Láttunk olyat nemrég, hogy a sok adminisztráció miatt a cégvezető a tervezési munkákat delegálta a szerkesztőknek, mert közben ő igyekezett a back office jellegű ügyeket is kézben tartani. A sok szerepben megfelelni akarás eredménye majdnem egy 150 milliós veszteség lett, mert nem vette észre, hogy a munkatársa elszámolt egy beépítési paramétert, és egy komplett szinttel több került egy társasházra.

Mi a Consolumnál rendszerben gondolkodunk. Jelenleg hét építész tervező munkatárssal dolgozunk együtt. Nyilván ennek is vannak hátrányai, de plusz kockázatot nem jelentenek számodra. Ha meg tudsz békélni a kötöttebb tervezési munkafolyamatokkal, és a nagyobb szervezet működtetése miatti kissé magasabb költségekkel, akkor jól fogunk tudni együtt dolgozni. 

A 6B-s ceruza effektus

Igen van, ilyen is. Arra mondjuk, amikor egy tervező igazán lenyűgöző és formabontó, valóban kreatív épületeke vet papírra, ám a tervezés műszaki tartalma mindig hagy valami kívánnivalót maga után. Vagy éppen fordítva. Kiváló műszaki tartalommal tervez, de csapnivaló a dizájn.

Hogy neked melyik a lényegesebb, azt csak te tudhatod. De érdemes olyan céggel dolgoztatni, ahol minden kolléga tud máshoz is fordulni, aki az ő gyengeségeit ellensúlyozni tudja  a tervek készítése során. 

Kerüld az önző tervezőt!

Léteznek olyan tervezők, akik úgy tekintenek minden tervükre, mint a festők a festményeikre. Ők azok, akik másodlagos jelentőséget tulajdonítanak a megrendelőnek. Metaforikusan szólva, számukra az ember csak egy megtűrt tényező a műalkotásban. 

Persze lehet olyan környezet, vagy felmerülhetnek olyan igények, amikor erre van szükség. De az esetek 99%-ában ez nem így van, a lakóházak esetén pedig semmi esetre sem. 

Remélem ezzel a cikkel segíteni tudtam abban, hogy megfontolt és a saját érdekeiddel összhangban lévő döntést hozhass, amikor építész tervezőt választasz. Hogy mely szempontok alapján mérlegelsz, az már a te dolgod.

0 hozzászólás