Mennyibe kerül az építészeti tervezés?
építészet-tervezes-mennyi-penz

Mennyibe kerül egy ház építészeti tervezése? 
A generálkivitelezők miért úgy válaszolnak erre a kérdésre a fejüket vakargatva, hogy „hááát… attól függ…  kb. X Ft/négyzetméter ártól…” 
Miért előnyös, és miért nem, ha a generálkivitelezőre bízod a tervezést is? 

Ezekre, és sok más a tervezéssel kapcsolatos kérdésre is választ kaphatsz a legfrissebb blogcikkünkből. 

Ha pedig az olvasottak fényében úgy döntesz, inkább ránk bíznád a tervezést, a cikk végén lévő linken vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mitől függ az építészeti tervezés ára 2021-ben?

Egy leendő ügyféllel, vagy érdeklődővel folytatott első egyeztetés során, többnyire azonnal felmerül a kardinális kérdés: „Mennyibe fog kerülni nekem az, hogy egy építész megtervezi az ingatlanom?”

A kérdés tulajdonképpen jogos, és érthető. A probléma az szokott lenni, hogy erre senki nem képes kapásból válaszolni, pláne úgy, hogy az a becslés hozzávetőleg pontos is legyen. Azt is tudom, hogy neked elsősorban nem építészeti tervre van szükséged, hanem egy otthonra, amelyben élhetsz. Ahhoz azonban, hogy egyszer végre a valóságban is ott álljon az épület, meg kell tervezni. 

Amennyiben te még soha nem építkeztél, vagy nem ismered egy családi ház építésének a menetét ajánljuk az alábbi oldalunkat.

https://www.consolum.hu/csaladi-haz-elso-lepesek/

Miért nincs fix ára az építészeti tervezésnek?

Hogy a tervezés árát pontosan meg tudjam mondani, vagy legalább egy hozzávetőleges becslést készítsek, tudnom kell, hogy mire van szükséged, milyen épületet szeretnél. 

A tervezés díját ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen igényeid vannak. Hogy egy autós példával éljek, vehetsz ugyanattól a gyártótól többféle gépkocsit is. Először azt kell eldöntened, hogy Toyotát, vagy Lexust szeretnél. Ha már biztos vagy benne, hogy a prémium kategóriáért hajlandó vagy felárat fizetni, akkor még egy döntés vár rád. ES300h vagy LS500h? A két autó nagyon hasonlít, mégis más igényekre ad választ, és másoknak felel meg.

Körülbelül ugyanez a helyzet az építész tervezőkkel is. Tudnom kell, mit szeretnél, milyen büdzsével gazdálkodsz, és ezeknek az információknak a birtokában tudom majd megmondani, hogy az elvárásaidnak megfelelő ingatlan megtervezése mennyibe fog kerülni. Ehhez viszont alaposan ki kell faggassalak. 

Olcsó tervezőt a netről? 

Ha te is találkoztál internetes hirdetéssel, amelyben 5500 Ft/nm áron kínálnak építészeti tervezést, biztosan szöget ütött a fejedben, hogy miért ne választanád inkább őt, hiszen olcsó. 

Nagy valószínűséggel, az ilyen árat kínáló építész tervezők egyéni vállalkozóként, ÁFA-mentesen végzik a tervezői munkát. Első pillantásra talán számodra is előnyösnek tűnik a kedvező ár, hiszen egy átlagos méretű családi ház terve kb. 6-700.000,- Ft-ból meg is lehet. 

Hogy hol a buktató? Ott, hogy ebben nincsen benne a többi szakágnak a tervezési díja, amelyeket még menet közben bizony ki kell fizetned egyéb szakembereknek, így ki tudja hol áll meg a végösszeg, mire mindent beszerzel, ami szükséges. 

A másik gonddal akkor szembesülhetsz, ha valamelyik szakági partner hibát követ el. Természetesen ilyen esetben az adott partner felelőssége a hiba elhárítása, rendbe tétele, de hogy pontosan kit terhel felelősség az adott ügyben, annak neked kell majd utánajárnod. Egy kisebb projekt esetén minimum 3-4, nagyobb beruházásoknál akár 5-8 partner szerződéseit kell kezelned. Nincs tehát egyetlen személy, vagy cég, aki felel az esetleges hibákért, hanem neked kell mindent intézned az adott területért felelős vállalkozóval, és laikusként sokszor már önmagában annak eldöntése is nehéz, hogy vajon a tervező, az statikus, vagy a kivitelező hibázott. 

Miért fontos az építész tervező felelősségbiztosítása, és miért jó generál tervezővel dolgozni?

Felelősségbiztosítás nélkül, egyetlen építész tervező sem végezhet szakmai tevékenységet. Ennek a biztosításnak a díja természetesen beépítésre kerül a tervezés árába is, tehát meg kell fizetni. 

Nézzük meg, mi történik, ha csak 10 nm-rel elszámolja magát az építész – mert megeshet, az építész tervező is ember, és hibázhat. Nos, ez a parányi 10 nm-es tévedés kb. 5-6 millió Ft-ot jelenthet a számodra, mert a szabálytalan épületet vissza kell bontatnod. Az ilyen, és hasonló esetekre szolgál a felelősségbiztosítás, ám ezt a biztosítást az építész csak a saját alvállalkozóira tudja kiterjeszteni. Hiába van tehát biztosítása egy tervezőnek, ha a hibát például a statikus követi el, és neki nincs biztosítása, akkor vagy futsz a pénzed után peres úton, vagy elkárolod a veszteséget. Ellenben ha a statikus alvállalkozója volt az építésznek, abban az esetben az építész biztosítása rá is kiterjed. 

Mi a feladata az építészeti tervezőnek?

Építész tervezőként a dolgom az, hogy az igényeidet felmérve, olyan dokumentációt készítsek, amely alapján a generálkivitelező meg tudja építeni álmaid otthonát, és nem utolsó sorban ezt a tervet úgy készítsem el, hogy az elképzeléseiden kívül, a hatályos jogszabályoknak, előírásoknak is megfeleljen, hogy aztán gond nélkül megkaphasd rá a használatbavételi, illetve a lakhatási engedélyt. 

Tulajdonképpen az építész tervező egy olyan tolmács, aki a szabályok betartásával, lefordítja a mondandódat a kivitelezőnek. A tervek tehát tulajdonképpen elsősorban nem neked készülnek, hanem a generálkivitelezőnek. Neked majd a ház készül, ami csak akkor lesz olyan, amilyet megálmodtál, ha nincsenek félrefordítások abban a dokumentumban, amely alapján a kivitelező dolgozik. 

Miért olyan nagy a különbség a tervezési árak között? 

Ahogy fentebb kifejtettem, sok tényező befolyásolja az árat; a te igényeidtől, elképzeléseidtől kezdve, a kért plusz szolgáltatásokig. Hogy az autós példánál maradjunk, ahol tudsz plusz extrákat rendelni az alapfelszereltségen felül, a tervezésben is vannak extra díjas szolgáltatások. Ilyen például, hogy belsőépítészeti tervet is kérsz a leendő épületről. 

Szeretem az autókat, így maradjunk még kicsit ezen a vonalon. Ha például neked csak az a fontos, hogy egy kocsival eljuss A pontból B pontba, akkor lehet, hogy kielégíti az igényeidet egy használt középkategóriás gépjármű is. A tervezésben ez az a helyzet, amikor nincsenek különleges egyedi igényeid, hanem neked megfelel egy típusterv is. Ebben az esetben természetesen nem kell plusz pénzt adnod a tervező kreativitásáért, hanem csak az adott telekre történő helyszíni adaptáció tervezési díját kell kifizetned.

Mit kell feltétlenül csatolni a tervezői szerződéshez?

A tervezői szerződés kötelező, és elválaszthatatlan része a tervezési program. Ez tulajdonképpen az építész igényfelmérő dokumentuma. Ebben kerül rögzítésre, hogy milyen paramétereknek kell megfelelnie a leendő épületnek, hogy van-e már telked, azon van-e közműcsatlakozás. De itt kerül feljegyzésre az is, hogy milyen fűtésrendszert szeretnél, vagy az, hogy lesz-e medence, kandalló és sok más egyéb apró részlet, amelyről kikérdezünk az igényfelmérés során.

Jó-e, ha a generálkivitelezőre bízod a tervezést is?

Ahogy sok mindennek, természetesen ennek is vannak előnyei, és hátrányai egyaránt. 

Az előnyök közé sorolhatjuk, hogy ha jogosult vagy az ÁFA kedvezményre, akkor abban az esetben, ha az építész tervező a kivitelező alvállalkozója, a tervezésre is érvényesítheted ezt az engedményt, hiszen minden egy  kalap alatt történik. 

Ez esetben a teljes felelősség a generálkivitelezőt terheli, bárhol gond, probléma, hiba adódik az ő feladata annak utánajárni, és az ő felelősségbiztosításának terhére történik annak kijavítása is.

Természetesen hátrányai is vannak ennek a megoldásnak. Például az, hogy ebben az esetben mindig a kivitelező által preferált tervezővel kell együtt dolgoznod. Aztán vagy együtt tudsz működni vele, vagy nem. Ha nehezen találjátok meg a közös hangot, az elég nagy bosszúság tud lenni, már a munka elején. 

A másik ilyen probléma az, hogy ha leszerződsz a generálkivitelezővel példának okáért egy könnyűszerkezetes házra, de időközben meggondolod magad, mert találsz egy másik technológiát, amely jobban megfelel az igényeidnek, nem tudsz majd váltani. Akkor az addig a tervezésbe fektetett munka, és egyben pénz, a kukában végzi.

Másrészt, ha úgy szerződsz a kivitelezésre, hogy még nincsenek konkrét tervek, az építő cég egy nagyobb biztonsági tartalékkal kiszámolt, és persze magasabb összegű árajánlatot fog adni számodra. Ennek az az oka, hogy a konkrét tervezési fázisban derülnek ki azok a jellemzői a háznak, amelyeket meg kell valósítani. 

Természetes, hogy magasabb négyzetméter árat fogsz kapni tervek nélkül, hiszen nem tudja még ilyenkor, hogy milyen műszaki paraméterei lesznek a lakásnak. 

Egy ilyen szerződéssel elveszted továbbá annak a lehetőségét is, hogy a tervek alapján egy olyan kivitelezővel építtesd meg végül a lakásod, aki a tervek alapján, műszakilag és tartalmilag egyenértékű, de kedvezőbb árat ajánl.  

Míg ha építész tervezővel ezt előre elkészítteted, pontosabban tud kalkulálni a kivitelező is, és te is konkrét információk birtokában versenyeztetheted meg az építő cégeket.

Szerződjél-e tervek nélkül? 

Elmondom, hogy ilyen esetben, hogyan képzi az árait egy generálkivitelező, aztán a döntés a tiéd. Ha csak egy négyzetméter árat kérsz a generálkivitelezőtől, és ő nem akar elriasztani, azt fogja mondani, hogy ”X” Ft-tól már kivitelezi neked a házat. Nyilván tudja ő is, hogy amíg nincs tisztában az igényeiddel, addig nem tud pontosat, ezért bemondja azt a minimum árat, ami, hogy az autós vonalat kövessük, az alapmodell ára. 

Mivel nincsenek tervek, neki fogalma sincs az igényeidről, így akár az ajánlathoz képest 40-50% kockázattal számolhatsz az első ajánlati ár, és a négyzetméterre vetített tényleges kivitelezési költség között.

Ha van legalább egy engedélyes, vagy egyszerű bejelentési terv a birtokodban, ezek a plusz költségek, és kockázatuk már 10-15%-ra csökken.

A részletes kiviteli terv ezt a bizonytalansági tényezőt 5%-ra csökkenti. 

És hogy mikor fogod fillérre pontosan tudni, hogy mennyibe kerül felépíteni a házad? Nos, ezt csak akkor, amikor már készen van.

A kényelemnek ára van, akár autót veszel, akár házat terveztetsz és építtetsz. Mi abban tudunk segíteni, hogy felmérjük az igényeidet, amelyeket tudnunk kell ahhoz, hogy olyan lakást tervezzünk számodra, amilyet valóban szeretnél. 

Ha élni szeretnél a lehetőséggel, és igénybe vennéd a segítségünket, keress bátran!

0 hozzászólás