Hol kezdődik a luxusingatlan kategória?

A luxuslakás egy olyan lakástípus, amely az átlagosnál magasabb szintű kényelmet és minőséget nyújt lakóinak. Manapság egyre több olyan ingatlan hirdetéssel lehet találkozni, melyben a kínált lakást vagy családi házat a „luxus” jelzővel illeti a hirdető. Valóban lehet akár egy nyolcadik emeleti panellakás is „luxus ingatlan”, vagy jóval több rejlik e megnevezés mögött? Az alábbiakban azt boncolgatjuk, hogy hol kezdődik az a szint, mikor egy otthont luxus lakásnak tekinthetünk, valamint mely főbb jellemzők alapján sorolhatunk egy lakást a luxus kategóriájába.

Elhelyezkedés

A lakásvásárlók egyik legfontosabb szempontja, hogy hol található a lakás. Nem csak helyrajzilag, hanem a térérzet megléte és a panorámás kilátás aspektusából is. Természetesen a térérzetet és a panorámát belsőépítészetileg is lehet befolyásolni (fehérre festett falak, modern tájkép tapéták, stb.), azonban a luxus ingatlanoknál ennél jóval többről van szó. Míg a hagyományos lakóövezeteket a zsúfoltság jellemzi, a luxusingatlanoknál biztos nem fogjuk hallani a teraszon üldögélve a szomszéd hangját. Emellett többnyire ezek az ingatlanok csendes helyeken épültek, nem egy forgalmas főút mellett, vagy egy vasúti sín közelében, így nem kell megküzdeni a környezeti zajokkal, ha pihenésre, kikapcsolódásra vágyunk otthonunkban. Mindeközben gyönyörködhetünk a panorámás kilátásban, azaz a zavartalanul elénk táruló környezetben is. 

A városi panorámás lakásokat ugyanakkor két típusba sorolhatjuk. Ezen lakásoknál nem csak az számít panorámás kilátásnak, ha rálátunk a környező hegyekre, folyóra vagy történelmi épületekre, hanem az is, amikor a közeli házak teteje tárul elénk az ablakon át, mivel ez a látvány sokaknak kellemes hangulatot áraszt. 

A helyszínválasztásnál fontos szempont még az esztétikus, tiszta, jól karbantartott és modern környezet is. Az újonnan épülő luxuslakásoknál ezért fokozott figyelmet kap a parkosítás és a minél nagyobb zöld felület biztosítása, melyet sok esetben a teraszokon kiépített növénytartók biztosítanak.  

Építészeti minőség

Az esztétika kulcsfontosságú a luxuslakások estében. Esztétika alatt ez esetben nem a helyiség belső berendezését értjük, hanem a lakás belső terét és összképét. Igen fontos, hogy fellelhetőek legyenek különböző építészeti “wow” hatást elérő elemek. 

A luxusingatlanok esetében a magas minőség sokkal többet jelent annál, hogy az egyik ismert barkácsáruházban nem az olcsó és közép kategóriás csempét válasszuk ki, hanem a legdrágábbat. Ezeknél a lakásoknál mind a belső, mind a külső részek kialakítása és kivitelezése magas minőségű anyagok felhasználásával történik (megfelelő mennyiségben). A tervezés során pedig a legfőbb szempont a kényelem és a magas komfort érzet biztosítása, a helytakarékosságot kicsit háttérbe szorítva.

Az építészeti minőség tehát nem csak a tökéletesen egyenes és szépen glettelt falakban, a hibátlanul illeszkedő burkolásban, és a príma asztalosmunkában mutatkozik meg, azaz a – hozzá nem értő – szemmel is jól látható dolgokban, hanem abban is, hogy milyen minőségű és várt élettartamú anyagok kerültek felhasználásra. Bár ez sokszor csak pár év múlva válik szembetűnővé. 

Belső luxus terek és felszereltség

A luxuslakások egyik fő ismérve az egyedi kialakítás és berendezés. A csillogás mellett átgondolt tárolóhelyiségekkel, beépített gardróbbal és kiváló kivitelezésű ablakokkal találkozhatunk. A klasszikus pazar jellemzők közé tartozik még a magas mennyezet dekoratív párkányzattal, a beépített és a legmodernebb háztartási nagygépekkel teljesen felszerelt moduláris konyhák, és az okos vezérlésű eszközök (lámpák, árnyékolástechnika, fűtés/hűtés, stb.). Napjainkban igen közkedveltek a színes led hangulatvilágítások és az álkandallók is. 

Ezek az ingatlanok jellemzően nem csak biztonságos környéken épülnek, hanem modern technológiával és magas biztonsági előírásokkal is integráltak. A biztonsági funkciók általában egy alkalmazáson keresztül kapcsolódnak az okostelefonhoz, így nem csak a hívatlan betolakodóktól lehet szemmel tartani otthonunkat, hanem még arról is informálhat a telefonunk, ha véletlen áram alatt hagytuk a vasalót. 

Egyre gyakoribb igény, hogy a fő hálószobához ne csak egy fürdőszoba tartozzon, hanem legyen külön férfi és női fürdőszoba, lehetőség szerint szép kilátással. Ez igaz a gardróbra is. A legtöbb luxusingatlanban már nem egy hatalmas beépített szekrényt alakítanak ki, hanem egy férfi (kisebb) és egy női (nagyobb) gardróbszobát, valamint egy kisebb dolgozószobát is hozzákapcsolnak, ami csak részben különül el. 

Kapcsolódó szolgáltatások

Egyre több lakóparki társasháznál találkozhatunk a külső és/vagy belső közösségi térben wellness medencével, ami a lakók pihenését igyekszik elősegíteni. Ez valóban egy luxus szolgáltatás, viszont ettől még nem fog lakásunk a luxuskategóriába tartozni. A luxuskomplexumokban való életet világszínvonalú kényelmi szolgáltatások széles skálájával egészítik ki, amelyek minden életstílushoz igazodnak. Ide tartozik többek között a sportolási lehetőségek biztosítása (pl. teniszpálya, konditerem, sőt, egyre gyakrabban találkozhatunk kisebb golfpályákkal is). Közkedveltek a tetőteraszok bárral és a saját parkok megléte. 

A mai világban már a tágas pakolók megléte is luxusnak számít. Ezeknél az ingatlanoknál nem csak a lakástulajdonosok parkolási nehézségeit igyekeznek megoldani, hanem az érkező vendégekét is. 

A gyakorlat azt mutatja, ha egy ingatlanvásárlónak határozott elképzelése van arról, hogy milyen számára a megfelelő luxus ingatlan, akkor szembesülnie kell vele, hogy kívánságlistáján csak akkor tud minden tételt kipipálni, ha saját maga építteti fel állomházát. A megfelelő ismeretek, az idő és szakértelem hiányában sokan nem mernek belevágni egy építkezésbe, inkább lemondanak egyes kívánságaikról, elképzeléseikről, és a piacon éppen fellelhető ingatlanok közül választanak egy viszonylag optimálisnak tekintendőt maguk és családjuk számára. Ne tegyék! Az Útmutató kezdő építtetők számára c. cikkünk pont azokat a dolgokat boncolgatja, hogy mire kell odafigyelni már a kezdeti lépésektől fogva ahhoz, hogy egy családi ház felépítése gördülékenyen menjen. 

0 hozzászólás