Hogyan építkezz olcsóbban 2022-ben! Van hozzá 7 tippünk, még a tervezés előtt!
olcsóbb építkezés

Sokan szeretnének építkezni, de nem tudják, merre is induljanak el. Teljesen érthető, hiszen laikusként nem építesz minden évben egy új házat. Az építkezés sokkal inkább életed egyik legnagyobb projektje lesz, aminek a kezdetén talán azt sem tudod igazán, kihez fordulj segítségért.

Ebben és a következő cikkekben olyan témákat tekintünk át, amely segíthet abban, hogy valamivel kedvezőbb áron tudj építkezni. Bár a magunk részéről mi az új építésű házakban hiszünk, számos olyan tippet, ötletet találsz majd itt, amelyek egy átalakítás során is hasznosak lehetnek.

„A terv nem ér semmit, a tervezés viszont mindent jelent”

Emlékeim szerint, talán Ady Groove-tól, az Intel magyar származású vezetőjétől származik a fenti idézet, amelynek a lényege nagyon jelentős lesz számodra, ha építkezni fogsz. Hogy miért?

Fontos tudnod, hogy a tervezésre fordított idővel az építkezés idején spórolsz. És ez nem csak az építőiparban örök érvényű igazság, hanem bármilyen területen. Ha ugyanis mindent jó előre kitalálsz, eltervezel, akkor az esetlegesen felmerülő problémákat is átgondolod. Így jó eséllyel elkerülhetsz rengeteg nehézséget, vagy ha mégis szembekerülsz velük, akkor könnyebben és gyorsabban meg tudod oldani őket. Minél pontosabb az elképzelésed, annál jobb eredményre számíthatsz.

Azt is tudnod kell, hogy a tervek az idő függvényében változhatnak. Minél többet foglalkozol ugyanis egy témával, annál több ötleted lesz. Ha még időben pattannak ki a fejedből az új ötletek, akkor ezeket be tudjátok emelni a tervbe, így az építkezés szakaszában nagy adag fejfájástól kímélheted meg magad.

Ne feledd! A legdrágább mondat, ami egy építkezésen elhangozhat az, hogy „ezt nem így gondoltam”.


Ha tudatosan tervezel, és minden gondolatod rákerül a tervekre egyrészt jobban ellenőrizhető lesz a megvalósítás, vagyis az építkezés, ezzel pedig csökken a kockázatod.

7 Conoslum tipp az olcsóbb építkezéshez

A kisebb kockázat kevesebb plusz kiadást eredményez. Nézzük, milyen kockázatcsökkentő intézkedéseket tehetsz meg még a tervezés előtt, vagy alatt!

1.    Légy észnél már a telekvásárláskor!

A telek paraméterei, és a vonatkozó jogszabályok eleve behatárolják, hogy az adott területre mit építhetsz, és mit nem. Ezért célszerű már a telek megvétele előtt ezt a kérdést körüljárni, és megvizsgálni, hogy a lehetőségek megfelelnek-e egy olyan ház építéséhez, amilyet szeretnél. 

Ennek a kérdésnek a megválaszolásában segít a Mielőtt telket veszel szolgáltatásunk, de a főbb pontokat magad is megvizsgálhatod. Érdemes átgondolnod a szakértő segítségünk igénybevételét, hiszen amit te napokig keresgélsz majd a jogszabályok közt, azt nagy eséllyel mi fejből tudjuk. Rengeteg időt spórolhatsz egy ilyen szolgáltatás igénybevételével, plusz mi olyan szakmai összefüggésekkel is tisztában vagyunk, amelyek átlátásához több év építőipari gyakorlat szükséges.

2.    Tervezd meg a pénzügyeid!

Nem elég az épületet megtervezni! Azt is tudnod kell, mikor, hogyan és miből fogod tudni finanszírozni a kivitelezést. A fizetési ütemezést befolyásolja majd az is, hogy miből szeretnél építkezni. Ha ugyanis könnyűszerkezetben gondolkozol, ott tudnod kell, hogy a gyártók zöme csak akkor adja ki a szerkezetet, miután a teljes vételárat kifizetted.

A különféle támogatások is bizonyos műszaki készültségi fokhoz vannak kötve, így már a tervezéskor fontos tisztában lenned ezekkel a lehetőségekkel. Ugyanúgy, ahogy azzal is, hogy mikor és mennyi támogatáshoz juthatsz. Sokan nem is tudják, de ma Magyarországon akár 40-50 millió forint támogatáshoz is juthatnának adóoptimalizálással. Miért ne használnád ki a lehetőségeid? Csak azért, mert nem tudsz róluk? Ezzel a területtel külön könyvelési szakemberek foglalkoznak, mint amilyen a BabaTB is. Érdemes felvenni a kapcsolatot ez ügyben is egy szakértővel.

Mindenképp érdemes konzultálni pénzügyi szakértővel az építkezés során megvalósuló pénzáramlásról, hiszen a meglévő tőkédet be is fektetheted a felhasználásig, és akár a tervezés díját meg is keresheted az idő alatt, amíg szükség nem lesz rá.

3.    Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!

Ezt az örök érvényű közmondást még kiegészíthetjük azzal is, hogy „és ne legyenek irreális elvárásaid!” Sokan ugyanis még ma is azt gondolják, hogy 300.000 Ft/m2 áron felhúznak egy házat. Végül is persze, lehetséges. Más kérdés, hogy ennyiért mennyire lesz komfortos, energiatakarékos, és lakható.

Fogadd el, hogy a mai realitás a minimum nettó 500.000 Ft/m2 ár, a hasznos alapterületre vetítve. Ha ennél olcsóbb ajánlatot kapsz, élj a gyanúperrel, hogy nem lesz szabályos az építkezés, vagy menet közben majd jön a pótmunkák sorozata.

4.    Ne sajnáld az időt a tervezésre!

Tudom, hogy a folyamatosan emelkedő árak inkább arra sarkallnak, hogy siess a tervezéssel. De minél több időt szánsz a tervezésre, annál több ötleted lesz, amelyek nem menet közben jutnak eszedbe, hanem még ebben a korai fázisban. Ha később módosítanál valamit, amikor már zajlik a kivitelezés, akkor jön a drága pótmunka.

Tíz évig dolgoztam az ország egyik legnagyobb generálkivitelező cégénél. Rengetegszer tapasztaltam, hogy mennyibe kerülnek az építkezés alatt megszülető új ötletek, igények, elvárások. Egy eredetileg 3, 2 milliárdos költségvetésű projekt például ilyenek miatt drágult meg 800 millió forinttal, mire átadásra került. 25% pótmunka felár! Ez azért szerintem elég sok a hirtelen felbukkanó ötletekért cserébe, főleg ha úgy nézzük, hogy ezeknek a módosításoknak a jó része már a tervezési szakaszban papírra vethető lett volna.

5.    Ne a tervezésen spórolj!

Ne az ár döntsön a tervező kiválasztásánál sem elsősorban! Válassz tapasztalt tervezőt, aki biztosan nem fog egyetlen négyzetméternyi felesleges, vagy kihasználhatatlan területet tervezni a házadba. Ne felejtsd! 1 m2 alapterület neked minimum 500.000 Ft! Kerüld a rutintalan tervezőket, és dolgozz profival!

Gondold át, hogy te fogod koordinálni a szakági tervezőket, vagy felkérsz rá valakit, aki felelősen tudja vállalni ezt a feladatot? Kérdezz rá arra is, milyen biztosítással rendelkeznek a tervezők, és arra is, hogy pontosan it tartalmaz majd a terv. Mert ugyanazt az épületet meg lehet terveztetni 2 millió, 12 millió forintból is. A lényeg mindig az észszerűségre törekvés!

6.    Kiviteli terv kell!

Nehéz lehet a döntés, amikor azt kell elhatároznod, hogy csak a kötelezően szükséges terveket készítteted el, vagy a további részlettervekre szavazol. Ha – akár a Google – segítségével kicsit utánajársz a témának, azt fogod találni, hogy a szakértők 15-25% közé teszik azt a megtakarítható összeget, amelyet a részletesebb tervezéssel el lehet érni. Bizony! Egy 100 milliós költségvetésűépítkezés esetén 15-25 millió forintot pórolhatsz a részletesebb tervezéssel. Egy 100 m2-es épületre készített legrészletesebb kiviteli terve is maximum 6-8 millió forint. Gondolkodj el ennek lehetőségén, de a mi javaslatunk mindenképp az, hogy legyen kiviteli terved is!

7.    Készíttess költségvetéseket!

A kivitelezők akkor tudnak legkönnyebben és leggyorsabban árajánlatot adni, ha rendelkezel költségvetéssel. A kivitelezés szempontjából ez az egyik legfontosabb dokumentum, hiszen innen olvasható ki szövegesen az, amit a tervező a papírra vetett. A költségvetés lehet aztán a szerződés melléklete is, és ez alapján ellenőriz majd a műszaki ellenőr is. Költségvetést azonban csak már elkészült tervek alapján lehet készíteni!

A költségvetésnek a pontos műszaki tartalom meghatározásán kívül abban is van szerepe, hogy ez alapján könnyebben tudsz majd kivitelezőt is választani. Ha ugyanis minden kivitelező a költségvetés alapján ad árajánlatot számodra, akkor számodra is egyszerűen összehasonlíthatóvá válnak az ajánlatok. A költségvetést tehát érdemes elkészíttetni épületgépészeti és elektromos szakágakra is. Természetesen ehhez minden szakágra kiterjedő kiviteli tervekre is szükséged lesz.

A ZÁÉV-nál szerzett évtizedes munkatapasztalatomból tudom, hogy sokszor az első körös árajánlatokhoz képest átlagosan 10-20%-kal, de volt olyan eset is, hogy felére tudtuk leszorítani a végleges szerződött árat. Mindezt kizárólag a részletesebb terveknek köszönhetően. Ez a fajta versenyeztetés azonban szakértelmet és rutint kíván.

0 hozzászólás