Hogyan építkezz olcsóbban 2022-ben? Ingyenes eszköz, amivel milliókat spórolhatsz! – 2. rész
Hogyan építkezz oclsóbban

Az előző részben már sorra vettük, hogy milyen előkészületek kell megelőzzék a generálkivitelezőktől történő árajánlatok bekérését. Most pedig lépésről lépésre haladva megmutatom azt a titkot, amellyel a generálkivitelezők is dolgoznak. Ezzel a módszerrel tudsz generálkivitelezőket, és kisebb részeket is külön-külön versenyeztetni.

Fontos tehát, ahogy ezt az előző cikkben már kifejtettem, hogy már legyen egy kész terved és költségvetésed!

Ebben a cikkben egy valós ház kőműves munkáin mutatom be a módszer logikáját.

Adott tehát egy költségvetés, amely így néz ki.

Kattints IDE és nézd meg a táblázatot.

Ebben a táblázatban – amelyet tervezői költségbecslésnek, vagy költségvetésnek hívunk –  láthatod, hogy a költségvetést készítő beárazta a tételeket.

A költségbecslés és a költségvetés közt az a különbség, hogy a költségvetés a részletes kiviteli tervek alapján készül, míg a költségbecsléshez elég az engedélyes, vagy vázlatterv.  Természetesen a költségvetés sokkal részletesebb, és pontosabb.

Korlátja, hogy a tervező nem ismeri a valós és aktuális kivitelezési árakat, így az ebben szereplő összegek csupán közelítő értékek. Egy ilyen költségbecslés, vagy költségvetés sohasem lesz olyan pontos, mint egy valós generálkivitelezői ár!

És most jöhetnek a tennivalóid!

ELSŐ KÖR

#1 Készíts egy árazatlan költségvetést!

Ez egyszerű lesz! Csak töröld ki a táblázatból az egységárakat. Így lesz egy üres táblázatod, benne a feladatokkal, árak nélkül. Már küldheted is a kivitelezőknek, akiktől árajánlatot szeretnél kérni. Keress meg legalább hármat, és indulhat az árak versenyeztetése!

#2 Küldd ki a vállalkozóknak!

Az elkészített táblázatot küldd el a vállalkozóknak, hogy árazzák be, mit mennyiért csinálnának meg. Ha észrevételük van, azzal nyugodtan egészítsék ki a táblázatot. Itt még csak annyit kérj, hogy az egyes tételeket árazzák be, nem szükséges még a mennyiségekkel törődni. A célod most az, hogy kiszűrd az irreálisan magas áron dolgozókat, és összehasonlítsd az egységárakat.

Tipp: Mindenképp kérd meg a vállalkozókat, hogy a te általad küldött Excelbe írják be az adatokat! Ezzel te később munkát és időt takarítasz meg, amikor az összehasolításra kerül a sor. Persze attól, hogy valaki nem táblázat guru, még lehet jó építőipari szakember – tehát ha ez a része nem megy mindenkinek, azért még nem kell automatikusan kidobni a kosárból.

#3 Hasonlítsd össze az ajánlatokat!

Két dolgod lesz. Összahasonlítani a táblázatba beírt árakat, amelyeket a vállalkozóktól kaptál, illetve elolvasni az általuk küldött szerződéses feltételeket.

Árösszehasonlítás

Másold egymás mellé a vállalkozóktól kapott árakat. Erre találsz példát a letölthető táblázatban. A felső sorba írd be mindegyik oszlop fölé, hogy melyik cég, vállalkozó adta az árat, és az elérhetőségeiket. Ha valamelyikükkel beszélni akarsz, így praktikusan minden infó egy helyen lesz. Ne lepődj majd meg! Valószínűleg a tervezői becsléshez nem sok közük lesz a kapott áraknak, jócskán el fognak attól térni.

Nem várt tételek kerültek bele?

Semmi gond! Másold be őket a táblázat alá külön. Most jön a szakmai tudást igénylő rész! Ezeket a plusz tételeket két csoportba kell osztani az alábbiak szerint:

Műszakilag szükséges tételek: azok a plusz tételek, amelyek nem voltak benne az eredeti költségvetésben, de a teljeskörű megvalósításhoz mindenképpen szükségesek.  Ilyen pl. a nyílásoknál lágyhuzal erősítés. Ezt mindenképp meg kell csinálni. A különbség abban van, hogy van amelyik vállalkozó ezt természetszerűleg beleérti és számolja az ajánlatba, míg mások külön tételként tüntetik fel. Ez nem hiba senki részéről sem, de mindenképpen rá kell kérdezni a többiektől, hogy ugye benne van az árban?

Többletmunkák: olyan tételek, amelyeket nem kértél, nem feltétlenül szükségesek a megvalósításhoz, de a vállalkozó beárazta. Ilyen tétel lehet pl. a hulladékos konténer megrendelése és a hulladékelszállítás, amelyet egyébként ha te biztosítasz a helyszínen, akkor a vállalkozónak nem kell, így ezen megtakaríthatsz egy kis pénzt.

Kattints IDE és nézd meg a táblázatot.

Ez alapján látszik, hogy az első kivitelező ára a legkedvezőbb. De nem szabad elhamarkodottan dönteni!

Van, ami nincs beárazva?

Nem gond, ezeket a tételeket észre kell venni! Általában az ilyen hiányosságoknak jó oka van. Esetünkben a tégla ára maradt ki. Lehet, hogy a vállalkozó azt várja, hogy te szerezd be az anyagot.

Ezen a ponton lehet óriásit bukni, ha nem merülsz el mélyen a részletekben. Ha ugyanis két olyan árat hasonlítasz össze, ahol az egyik tartalmazza az alapanyagárat, míg a másik nem, teljesen más végösszeget kaphatsz, ha abba a hibába esel, hogy az első blikkre olcsóbbnak tűnő vállalkozóval szerződsz.

Ezt hiányzó műszaki tartalomnak hívjuk. Ekkor, hogy az ajánlatok összehasonlíthatóak legyenek, egyszerűen egy plusz tételt beírunk, és egy másik vállalkozó által adott tétel anyagárával, vagy az építőanyag kereskedéstől kapott árral kiegészítjük, és egyszerűen hozzáadjuk.

Kattints IDE és nézd meg a táblázatot.

Azonos műszaki tartalomra vetített ár

Ha jól dolgoztál, akkor a táblázatban a tételek egymás alatt vannak, amelyeket így csoportosítottál:

A: költségvetés tételek
B: műszakilag szükséges tételek
C: többlet tételek
D: hiányzó műszaki tartalom

Az azonos műszaki tartalomra hozott árakat az A+B+D tételek összegéből olvashatod ki. A C tételeket hagyd most figyelmen kívül!

Kattints IDE és nézd meg a táblázatot.

Szerződéses feltételek vizsgálata

Ez ismét egy roppant fontos tétel, mert egyáltalán nem mindegy, hogy az egyes vállalkozók milyen feltételek mellett hajlandóak szerződni veled. Lehet, hogy valakinek a költségek felét előre ki kell fizetned, esetleg egy másik hosszabb garanciát vállal, netán később tudja elkezdeni és lassabb ütemben haladni a munkával. Ezek a feltételek nagymértékben befolyásolhatják az árat is.

ZÁÉV-es korombanezt a kérdést úgy oldottuk meg, hogy előre kiküldtük a saját szerződéses feltételeinket a vállalkozóknak, és kértük, hogy az ajánlat adásakor ezt vegyék figyelembe. Ezt a módszert te is alkalmazhatod, érdemes azonban ügyvéd segítségét kérned a szerződéstervezet elkészítéséhez, úgy talán kisebb ellenállásba ütközöl majd a másik oldalról.

Ha mindent jól csináltál, akkor látod az azonos műszaki tartalomra vetített árakat, és a köztük lévő különbségeket, és már most milliókat spóroltál. Menjünk tovább!

0 hozzászólás