Mire figyelj szakember választásánál
ház tervező mérnök

Ház tervező mérnök kiválasztása

Beszéljünk kicsit a háztervező mérnököd kiválasztásáról. Ő lesz az építész tervező. Előző bejegyzésben ugye azt írtam, hogy az építész tervező kiválasztását tanácsos már a legelején megejteni a folyamatnak. De arról nem beszéltünk még, hogy mit tarts szem előtt. A beruházás folyamatában még mindig a második pontnál maradva belefolyunk az ideális háztervező mérnök kiválasztásába.

Miért nem mindegy kit választasz háztervező mérnöknek a projekted során

Egy igen problémás témakör lehet, hiszen minden ember máshogyan látja a dolgokat. Amit most ide írok nektek ez az én szubjektív véleményem. Gondolhatod másként is persze. Nem kell elfogadni a véleményemet. A szakmában töltött húsz évem alatt bennem ez alakult ki.

Tény, hogy egy jó szakember rengeteg pénzt spórolhat meg. És ez csak akkor derül ki, ha a nyakunkba szakad a baj. Ha jó az építész tervező akkor minden rendben megy, nincsen semmi baj, azért kap pénzt, amit elvállal és vége. Ha rossz, akkor a probléma olyankor fog kiderülni amikor már kifizetted, vagy amikor már egyszerűen nincsen értelme lecserélni. Nincsen jó hírem. Most nem áll szándékomban megmondani neked milyen egy jó és milyen egy rossz háztervező mérnök. Ezt utólag fogod csak megtapasztalni. Van viszont valami, ami segít kicsit szelektálni. Ezek pedig az elvárásaink.

Egy háztervező mérnök feladata

Elöljáróban, annyit érdemes tudni, hogy az építésztervezők, háztervező mérnökök, műszaki vezetők, műszaki ellenőrök és egyéb tervező mérnökök szakmagyakorlását kamarák szabályozzák. Azt is, mi lenne a normális járandósága egy háztervező mérnöknek, vagy egy műszaki ellenőrnek (legalábbis ajánlást adnak rá). Azt is szabályozzák, hogy bizonyos szolgáltatások mit tartalmazzanak. És ezt a szakmabelieken kívül nem tudja senki más (kivéve, akit már felvilágosítottak). Így szabályozva vannak egyes tervtípusok tartalmi elemei, felelősségi körök, biztosítások kötése, illetve az árszabásra is vannak korlátozások (büntethetik a túl olcsó és a túl drága tervezést is, ugyanakkor szabadpiac is van).

Háztervező mérnök legfőbb feladata

Alapesetben amikor házat terveztet az ember, akkor egy egyszerű bejelentéses vagy építési engedélyes tervet kell elkészíteni, ami nagyon szigorúan véve arra alkalmas, hogy jogosult legyél az épület felépítésére (erről részletesebben később).

Vegyük ezt alapnak. Továbbá emlékezzetek 8 pontot soroltam fel egy épület megvalósítására korábbi cikkemben. Tényleg az az elvárásotok, hogy az építész csak tervezzen, vagy azt akarjátok, hogy legyen ott valaki a teljes projekt alatt, aki az elejétől a végéig vezet benneteket és nem csak a kötelezőt teljesíti.

A háztervező mérnök az építész tervező?

Többnyire igen. Fontos tudnod, hogy családi házad megtervezéséhez nem csak építész tervezőre van szükséged, hanem egyéb mérnöki munkák megrendelésére is. Véleményem szerint az a jobb választás, aki egy emberként koordinálja a teljes folyamatot és vállalja a felelősséget. A háztervező mérnökök közé tartoznak azok az egyéb szakemberek is, akik közreműködnek a tervezés folyamatában. Ők a gépész, elektromos, tartószerkezeti tervezők, gépészek, tűzvédelmi szakemberek is

Mi a különbség két háztervező mérnök között?

Mivel épületedet főként építész tervezi, koordinálja, ezért mint háztervező mérnök a továbbiakban az építész tervező mérnökökről beszélek. Nagy különbség van építész tervező és építész tervező között. Nyilván a két, általam bemutatandó kategóriának az árazása és a felelőssége is eltér egymástól. Szóval mielőtt bármilyen tervezőt kiválasztanál, döntsd el, mit vársz tőle. Egy olcsó tervező is lehet jó és egy nagyon drága is tud gyengén muzsikálni. Az építész tervezőknél a legtöbbször nem a szolgáltatás minőségét fizeted meg, hanem a szakember hírnevét. Az árban lehet még egy komoly eltérés, ez pedig a vállalkozási forma. Mivel ezt is érdemesnek tartom, hogy megértsd erről egy külön bejegyzés fog születni a későbbiekben.

A háztervező mérnökön, építész tervezőn nagyon sok múlik. Nem mindegy, hogy csak kapsz egy tervet, amit gyorsan csak megtervez valaki vagy komolyan foglalkozik vele. A közelmúltban volt olyan terv, aminek a vázlataival önmagában két hónapot töltöttünk, hogy magánbefektetőnk részére minden egyes m2 területet kihasználjunk. Gondoljatok csak bele. Ha lazán vesszük a dolgot és benne marad két négyzetméter fölösleges terület. Ez neki befektetőként két-háromszázezer forint nyereség kiesést jelent. És ekkor még csak az anyagi oldaláról beszéltünk. Ha saját részre építkezel elég abba belegondolnod, hogy maradt a tervben 3-4 m2 felület, amit közlekedőnek használsz. Ez neked nagyjából 1-1,5 millió forint pénzedbe kerül. Lehet, ha kicsit tovább dolgoztok a terven ez mehet a családi megtakarításba, vagy a következő télen ebből mehettek síelni.

Generál háztervező mérnök, vagy sima építész tervező?

Mert a kettő között van különbség. Egy generál tervező az összes szakágat mint saját alvállalkozója irányítja és vállalja érte a felelősséget, így egy sima építész tervező, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, nem fog leszerződni az egyes szakágakkal, így a felelősség is eloszlik, ami vitákat eredményezhet és jogi szempontból is maradnak hézagok. Nézzük ezeket most végig

Generál vagy sem?

Amikor Te a házadat tervezteted, számodra a legegyszerűbb, ha mindent egy kalap alatt intéz a háztervező mérnök. A generál tervező azt jelenti, hogy az ő árajánlatában benne van az összes szakági tervező költsége, azok koordinálása és adminisztratív munkái. Ez bizony idő és felelősség, amit a generál tervező beáraz.

A vállalkozási formából eredő különbségek

Ha egy sima egyéni vállalkozó építésszel szerződsz, akkor tudd, hogy vállalkozási formájából kifolyólag a saját érdekét szem előtt tartva nem fog alvállalkozókkal szerződni, mert akkor csökken a saját keresete.

Azért, mert ebben az esetben az úgynevezett KATA adózási formát választják, hogy olcsóbbak tudjanak lenni. Nyilvánvalóan ez neked nagyon jó addig, amíg fizetni kell. Ezzel az árral egy hagyományos KFT formában működő vállalkozó nehezen tud versenyre kelni, hiszen jelentősen nagyobbak az adóterhei egy ilyen vállalkozónak. Nem mindegy, hogy hónapról hónapra 50 ezer forintot, vagy több százezret kell befizetni az államkasszába és erre még továbbá rájön az ÁFA is. Azonban ennek felelősség bele buktatója van.

A háztervező mérnök és a felelősség

Egy háztervező mérnök a kamarája által kötelezve van, hogy kössön felelősség biztosítást a munkájára. Hiszen, ha hibázik és Te felelősségre vonod, akkor ez a biztosítás fog megóvni. Egy hiba, amit a háztervező mérnök elkövet, akár több tíz millió forintba is kerülhet neked. Ezt fedezi a felelősségbiztosítás.

Ez a biztosítás kiterjed a háztervező mérnök által alkalmazott összes szakági tervező mérnökre is. és itt jön a csavar. Ha az egyik ilyen tervező hibázik (pl a tartószerkezeti tervező, akinek a munkáján rengeteg múlik házaddal kapcsolatban), akkor ugye a generál tervező felelősség biztosítása ezt fedezné is. Azonban, ha a „generál” háztervező mérnököd KATA adózás alá tartozik és hivatalosan Téged szerződtetett közvetlenül a tervezővel, akkor az látszat generál tervező biztosítása nem terjed ki jelen esetben a tartószerkezeti tervezőre. Az építész hátrébb lép és azt mondja, rendezzétek egymás között a kárt. Sőt, az is előfordulhat, hogy szakági tervezőnek nincsen biztosítása, hiszen úgy veszi, hogy generál háztervező mérnök biztosítása rá kiterjed.

A felelősség biztosítás csak hivatalosan szerződött alvállalkozókra terjed ki. Te vágysz ilyen vitára?

Mire lesz szükséged a családi házad tervezése alatt:

És akkor pár hasznos dolog, amire szükséged lesz épületed megvalósítása során és amit jó, ha háztervező mérnökkel végeztetsz (sőt bizonyos esetekben kötelező):

telek kiválasztás, vagy megvásárlandó ház kiválasztása, átellenőrzése

geodéziai adatok begyűjtése, telek bemérése

talajviszonyok vizsgálata

tervezés minimum követelményei:

építészeti (településképi, egyszerű bejelentés vagy építési engedélyezési) tervek elkészítése

szakági tervezők (ide tartozik a statika vagy a gépészet) tervei (eljárás típustól függően változik, de ami fontos, hogy a legtöbb eljárásban ezek nem képezik az alapszolgáltatás részét csak egy egyszerű leírás révén. Ez alól az egyszerű bejelentés statika kiviteli tervei a kivételek)

Kiviteli tervek (ez projektfüggő). Minden tervezésre fordított energia tízszeresen megtérül az építkezés során

költségvetés a pénzügyi tervezéshez

kivitelezői árajánlatok kiértékelése, közreműködés a kivitelezők kiválasztásában

tervezői művezetés, hogy a terveknek megfelelően készül-e az épület

műszaki ellenőrzés (ez lényegében a kivitelező műszaki felügyeletét jelenti)

használatbavétel eljárás lebonyolítása, telek beméretése, energetika és egyéb szükséges papírok beszerzése

Az eddigi tapasztalatom alapján célszerű, ha egy háztervező mérnök kezébe adsz mindent. A Te életed lesz nyugodtabb, ha egy felelős van, akit számon kell kérni. Így neked egy fontos dolgod van: találd meg a legjobb szakembert.

Egyet azonban ne feledj: Alapértelmezésként az építész tervező nem feltétlenül fenti munkák elvégzésére szerződik veled. Fenti felsorolásból, amit a legtöbbször a tervező vállal, azok a feltétlen szükséges tervek és a tervezői művezetés (kötelező is). Ezen felül a használatbavétel igénylését elindítják, de az ahhoz szükséges papírokat már nem szokták beszerezni. Ezt rád hárítják.

Amire itt próbálok rávilágítani és amit nagyon gondolj át:

Mielőtt döntesz gondold át mit vársz el a tervezőtől. Tényleg csak egy egyszerű terv kell, vagy drágább az időd és inkább azt szeretnéd, hogy ezt a sok mindent valaki elintézze helyetted? A döntés a Tiéd

0 hozzászólás