BLOG- házépítés az alapoktól
Várhelyi Tibor építészmérnök

Házépítés az alapoktól

Soron következő írásainkban a házépítés egyes folyamatairól érdekességeiről fogunk írni. Mindezt tesszük elsősorban tervezői és kivitelezői szemmel, ügyfeleink érdeklődési köre alapján

A magyar építőipar állapota a környező országokhoz képest hagy némi kívánni valót maga után. Sok ügyféltől hallani, hogy átvert a kivitelező, eltűnik a kifizetett előleggel, nem lehet utolérni, csúszik késik… Szóval sokan vagytok, akik jogosan érzitek, hogy építkezésbe belevágni hatalmas kockázat és bizonytalanság. Ebben kívánok a jövőben támpontokat és segítséget nyújtani nektek ebben a blogban.

Házépítés vélemények, Megbízónktól

Te, mint házépítés vagy ház vásárlás előtt álló ember a legtöbbször annyit látsz, hogy drága az építész tervező, drága a kivitelező, és nagyon lassú az egész. Célom, hogy közérthetően megismertessem veletek, mire figyeljetek oda ingatlan, ház vagy akár építési telek vásárlása előtt, legyen az balatoni telek a vízparton, vagy budapesti belvárosi lakás. Célom az is, hogy megfontolt felelős döntést tudj hozni az építkezés megkezdése előtt vagy közben. Legyél akár magánszemély, akár vállalkozás képviselője itt olyan információkat osztok meg veletek, ami hozzásegít egy-egy esetben a megfontolt döntéshez. A blogon a későbbiekben rendszeresen, életből vett helyzetekkel és esettanulmányokkal fogok jelentkezni. Célunk, hogy a magyar építőipar hatékonyan működjön. És ennek Te is részese vagy.

Mit kell rólam tudni?

Egész életemben arra készültem, hogy épületek valósuljanak meg a munkám során. Mert jövőképemben az építeni vágyó, a tervező és a kivitelező is egy. Szeretném, ha egy épület megvalósítása során a felek nem ellenfélnek tekintenék egymást. Szeretném, ha nem csak azt néznék, hogy ki-kit akar és mennyi pénzzel megrövidíteni. Szeretném, ha hatékonyan és gördülékenyenfeszültségmentesen lehetne egy projektet lebonyolítani.

Továbbá azt, ha az építész és a megrendelő is egy nyelvet beszélne, mert hiszek abban, hogy a vállalkozók az embereket nem csak lehúzni akarják, hanem valóban segíteni szeretnének. Hiszek abban, hogy a legjobb, ha egy építési beruházás egyes fázisai egy ember kezében futnak össze és ez az ember az építtető szakmai képviselet.  

Én és a házépítés

Az építőiparral nagyjából általános iskola 5. osztályos koromban kerültem kapcsolatba. Rajzórán azt kaptuk házi feladatnak, hogy egy épület rajzát kell elkészíteni. Már akkoriban is tudtam kocka lenni, ezért elővettem saját házunk terveit. És rajzoltam egy épületet, úgy, hogy az építész által készített terv jelöléseit lemásoltam. Figyeltem a pontos részletekre. Majd kaptam egy jó nagy egyest. Mondván: „Fiam, ezt nem csináltad, ez túl profi ahhoz, hogy csak 11 éves vagy.” Nos ez az egyes osztályzat indított el a pályán. Leginkább dacból, hogy majd én megmutatom.

Ezt követően már középiskolában is építészetet tanultam, 15 évesen már egy XVII. kerületi tervező mellett dolgoztam. Egyetem alatt is ebből éltem meg. Mikor végeztem éppen beköszöntött a válság és pont kaptam egy állásajánlatot az államvizsgát levezető elnöktől. Ez volt életem első és eddig egyben utolsó rendes 8 órás állása. Igen elég kitartó vagyok. Viszont nem a tervezés felé vettem az irányt. Pályám a generálkivitelezés felé vezetett, ahol társaimmal történő cégalapításig építettem főként közbeszerzéseken elnyert épületeket egy nagyon támogató nagyvállalati környezetben. Ez alatt megtanultam a szakma csínját-bínját és immár nem csak az asztal mellől. Saját bőrömön tapasztaltam egy-egy rossz döntés hatásait, költségét. Azt is megtanultam, hogyan lehet jó minőségben költségtakarékosan építkezni, hogyan kell megszervezni az alvállalkozók munkáit és ezt hogyan kell ledokumentálni. Mert bizony a hatóság jön, ellenőriz és büntet. 

Kellő rálátást szereztem az építőiparra mind kivitelező mind tervezői oldalról. Így utólag hálás vagyok azért az egyesért.

Várhelyi Tibor vagyok. A Consolum cégcsoport ügyvezetője.

És most, mint vállalkozó. Visszatértem a tervezéshez. Immáron azzal a tudással, amit kivitelezőként megtanultam és ami véleményem szerint sajnos sok tervezőből hiányzik. De a legjobb, hogy nem egyedül. Immáron több fős csapattal dolgozunk értetek. Kollégáink között többnek nemzetközi tapasztalata van. Van, aki közöttünk jobban szeret álomházakat tervezni, van, aki az építési jog szakértője, vagy egyszerűen csak remek szervező.

Tapasztalataink, amit egy házépítés során a Te részedre kínálunk

Most, a napi munkánk során megszerzett tudásunkat kívánjuk rendszerezni és közkincsé tenni. Szeretnénk, ha átfogó ismeretet szereznétek arról, hogy milyen buktatókra kell odafigyelni egy építkezés előtt, alatt és után, hogy ne tévedjetek tévútra. Felkészítünk arra, hogyan hozzatok olyan döntéseket, amiket a későbbiekben nem bántok meg. 

Témák, amik házépítés során felmerülnek. Erről lesz szó

építés telek, családi ház, lakóingatlan vásárlásával kapcsolatos kérdések. Mik a buktatók, mit építhetek egy telekre? Át akar verni az ingatlanközvetítő? Megtaláltam az álomházat a jófogás ingatlan oldalain, mit tegyek most?

tervezés közben felmerül észrevételek. A legtöbbször felmerülő kérdés, hogy könnyűszerkezetes házat vagy téglából falazott épületet építsek. Melyik éri meg?

Hogyan válassz tervezőt? Miért van baromi nagy különbség egyes tervezők között árban. Pro és kontra. Mikor válasszuk az olcsót, mikor ne. Az olcsóbb valóban olcsóbb, a drágább tényleg jobb?

A kivitelezők kiválasztása: Gyakori probléma, hogy több kivitelező ad árat, de az egyes vállalkozók mást és mást áraznak be. A végén mindig kiderül, hogy jobban jártunk volna a másik építőmesterrel.

-Az építési vállalkozóval történő elszámolás és szerződéskötés, hogy mindenki biztonságban legyen. Annak dokumentálásáról, trükkjeiről és eszközeiről.

-Miben segíthet egy műszaki ellenőr, egyáltalán ki ő? Ki az a felelős műszaki vezető? Nem ugyanaz a kettő?

Kész a ház. lehet költözni? Mit kell még megtegyek előtte.

-Egyáltalán hogyan alakul egy építkezés menete a gondolat megszületésétől az első hétvégi grillezésig.

-És mi történik utána? Beköltöztem vannak még további költségeim? Ezt bizony senki nem mondta.

-Mi az a rozsdaövezet

és még sok más témában, amit az élet hoz.

Amit ígérünk

A jövőben rendszeresen számíthatsz rá, hogy aktualitásokkal érdekességekkel jelentkezem. Most ezeket a tapasztalatokat megosztjuk veletek. Bízunk abban, hogy pusztán meglátásainkkal sok millió forint felesleges kiadástól tudunk megóvni. Egy jó terv olyan, mint a navigáció a telefonodon. Látod, hova tartasz, és minél kevésbé értesz hozzá annál részletesebben vezet végig az úton. Ha utazásod előtt rászánsz pár percet a tervezésre akkor nem fogsz eltévedni. Ha kapkodsz és sietsz, simán lekanyarodhatsz rosszkor. Így növelve meg az utazás hosszát és költségét.

Kövessen minket facebookon,

Ha segítségre van szükséged akkor keress minket a kapcsolatok alatt megadott elérhetőségek egyikén, biztosan tudunk segíteni.

0 hozzászólás