„Félmillió lesz. Maradhat?” – A házépítés ára 2021-ben
házépítés ára 2021

Sokféle állami támogatás, CSOK, babaváró, otthonteremtési-, és otthonfelújítási támogatás, kedvezményes ÁFA, zöld hitel, no és a pandémia. Ezek együttesen olyan hatást gyakoroltak az építőanyagok áraira, hogy eddig sosem látott drágulás következett be a piacon. De mennyi a házépítés ára 2021-ben?

Ha éppen most töröd a fejed azon, hogy házépítésbe fogj, nem lesz könnyű dolgod a költségek előzetes megbecslésével. A kivitelezők nap mint nap találkoznak azzal az igénnyel, hogy a lehető legolcsóbban valósuljon meg az építkezés, és az sem ritka, hogy olyan, a mai viszonyok mellett irreálisan alacsony árat képzelnek el a megrendelők, amelyet egy tisztességes vállalkozó nem tud garantálni.

Téged, mint a leendő ház tulajdonosát nagy valószínűséggel hidegen hagy, hogy mi az oka az acél és a fa őrületes drágulásának. Ahogy az sem érdekel, hogy évente 30-40 törvény, és jogszabály változik meg, amelyeknek meg kell felelnie az újonnan épített ingatlanoknak. Téged nyilván csak az érdekel, hogy felépüljön végre álmaid otthona, és lehetőleg ne rúgjon az összköltsége csillagászati magasságokba.

Hogyan érdemes belevágnod? Konzultálj szakértővel!

Semmiképpen se azzal kezdd, hogy veszel egy telket valahol. A legjobban akkor jársz, ha még minden nagyobb pénzköltéssel járó mérföldkő előtt leülsz beszélgetni egy szakemberrel. Igen, biztos, hogy ez is bele fog kerülni néhány tízezer forintodba, de jobb megfizetni valakit az elején, aki kellő szakmai ismeretekkel rendelkezik az építőipar berkeiben, mint kidobni több milliót egy telekre, esetleg nekikezdeni az építkezésnek, és útközben rájönni, hogy ez mégsem fog menni.

Áldozz egy keveset az idődből arra, hogy képbe kerülj, mégis mibe fogsz belevágni!

Ne a kivitelezőt keresd először!

Sokan azzal kezdik a házépítés ügyeinek intézését, hogy felkeresnek egy kivitelezőt, és felteszik a nagy kérdést: Mennyiért építene meg egy X négyzetméter alapterületű házat?

Rendes kivitelező ettől a kérdéstől persze fogja a fejét, és rendszerint kitér a válasz elől. Ez persze bosszanthat, de gondolj csak bele egy kicsit az ő helyzetébe!

Azzal kezdtük, hogy milyen irreálisan elszabadultak az árak. Az építőanyag telepeken napi árakat tudnak mondani szinte mindenre. Azt sem tudjuk, jövő héten mennyibe fog kerülni a falazóanyag, vagy a gerendák, nem hogy sok hónap múlva, mire az engedélyes tervek a kezedben lesznek.

Te a helyében mernél mondani négyzetméterárat, és le mernél szerződni ennyivel korábban?

Legyen terved!

A lényeg tehát, hogy először készíttess tervet! Igen, tudom, drága ez is. Egy jól átgondolt családi ház tervezési költsége a házépítés kivitelezési költségének általában a 7-8, több esetben a 10%-át is kiteszi. Nem kevés pénz. De ennek meg kell lennie!

Ha terv nélkül építkezel, és a hatóság megneszeli, azonnal megbüntetnek, akár több millió forintra, és legrosszabb esetben még az épület elbontására is kötelezhetnek. Bízd építészre a tervezés felelősségteljes feladatát! Ő nem csak azzal foglalkozik, hogy milyen külleme legyen majd a házadnak, és hol húzódjanak a helyiségeket elválasztó falak. Azért is felel, hogy a házadat megfeleltesse az éppen aktuálisan vonatkozó rengeteg törvényi előírásnak és jogszabálynak. Mindezt annak érdekében, hogy ne csak szép, és otthonos, de az előírásoknak is megfelelő eredménye legyen a házépítésnek.

Ne spórolj a tervezésen! Lehet, hogy úgy érzed elég a legszükségesebb terveket elkészíttetni, és boldog elégedettséggel tölt el a tudat, hogy néhány millió forint a zsebedben marad. Ez az örömmámor azonban csak addig fog tartani, amíg azt nem hallod az építőmestertől, hogy: „Ezt én úgy gondoltam, hogy..” Te pedig nyilván másképp gondoltad, csak ez a „fapados” tervekről nem volt leolvasható. Itt jön el a pillanat, hogy dönthetsz: lemondasz az eredeti elképzelésedről, vagy többletköltség fejében megrendeled a pótmunkát a kivitelezőtől. Esetleg bocsátkozhatsz elszámolási vitába is, de az az egy biztos az utóbbi esetekben, hogy a befejezés nem lesz meg az eredeti határidőre.

Soha ne foglalkozz azzal, hogy volt korábban!

Az épületek az elmúlt évtizedekben egyre korszerűbbek lettek, és napjainkra sokkal magasabb műszaki színvonalat képviselnek, mint 30-40 évvel ezelőtt. Egyrészt azért, mert emiatt nem is lehet összehasonlítani, másrészt pedig a saját nyugalmad érdekében, soha ne foglalkozz azzal, hogy bezzeg régen mennyivel egyszerűbb volt a házépítés.

Ma már nem megvalósítható, hogy hétvégente összejönnek a haverok és a család, aztán hipp-hopp felfalaznak egy házat. Néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis még sehol sem voltak azok az energetikai szabályok, amelyeknek ma már minden újépítésű lakóingatlannak meg kell felelnie, a környezetünk védelme érdekében. A modern gépészeti, fűtés, és napelem rendszerek kiépítéséhez képzett szakemberekre van szükség. Ennek a hatása pedig, bizony a házépítés áraiban is tetten érhető. Így tehát soha ne hasonlítsd össze egy húsz éve és egy ma épített családi ház építési árait!

Ne hallgass önjelölt szakértőkre!

Az építkezés, házépítés tematikájú közösségi média csoportok, tele vannak szakértőkkel. Vagy legalábbis olyan megmondó emberekkel, akik nonstop szórják a jó tanácsaikat az internet szélrózsájának minden irányába.

Nyilván Te is beléptél már legalább egy ilyen csoportba. Ugye? Nincs ezzel gond, de egy dologra hadd kérjelek meg! Mindig kezeld fenntartásokkal az ilyen, és hasonló fórumokon kapott tanácsokat! Mielőtt bárkinek is elfogadod a véleményét, derítsd ki, hogy ki ő, mivel foglalkozik, milyen szakmai alapja van arra, hogy bizonyos témában tanácsot adjon bárkinek? Sokan hiszik azt, hogy azért mert egyszer már építkeztek, minden szükséges tudás az övék. De ez nincs így!

Ha tanácsra van szükséged, vagy olyan kérdés foglalkoztat, amelyhez szakavatott személytől vársz választ, ismét csak azt tudom mondani, amit korábban is: Fordulj szakértőhöz!

Hogy alakulnak a házépítés árai 2021-ben?

Hogy a későbbiekben hogyan fognak alakulni, azt sajnos nem tudom. Senki sem tudja. A pillanatnyi átlagárakkaltudok neked szolgálni, amelyeket a kivitelező partnereinkkel folytatott beszélgetések során tudtam meg.

Ha négyzetméterárra kérsz ajánlatot több cégtől is, biztosan meg fogod tapasztalni Te is, hogy elég nagy a szórás, akár 40%-os különbség is lehet a legolcsóbb és a legdrágább ár között.

A végső ár, amelyet nyilván részletes tervdokumentáció alapján tud megadni a kivitelező is, függ az alkalmazott technológiától, a kivitelezés helyszínétől, a Te igényszintedtől, de még a terep lejtésétől is.

Összességében azt javaslom, hogy semmiképpen ne kalkuláld előzetesen a házépítés költségeit az alábbi árak alatt! Ezek az árak nettó alapterületre vonatkoznak, és nem tartalmazzák a telekárat, a jogi eljárások díjait, és a tervezés költségét sem.

– tégla épület: kb. 450.000,- Ft+ÁFA/négyzetméter-től

– acél szerkezetű épület: kb. 350.000,- Ft+ÁFA/négyzetméter-től

– fa könnyűszerkezetes épület: kb. 500.000,- Ft+ÁFA/négyzetméter-től

A házépítés ára magas. Nem tudod megfizetni?

Ha így van, akkor arra kérlek, most inkább ne építkezz! Természetesen csak tippelgetni lehet azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi árak hogyan fognak változni a jövőben. Arra azért valószínűleg nem kell számítanod, hogy belátható időn belül olcsóbb lesz építkezni a jövőben, mint most.

Az európai árakat ugyanis még mindig nem értük utol, csak egyre közeledünk hozzájuk. Más kérdés, hogy a fizetésekről nem igazán mondható el ugyanez. Egyre inkább úgy tűnik, hogy Magyarországon főként a befektetők, és a külföldiek tudnak elsősorban építkezni, hiszen nekik van anyagi forrásuk hozzá.

Mit tehetsz? Számolj ki jó alaposan mindent, és ha rám hallgatsz, akkor kizárólag a birtoklási vágy miatt semmi esetre se ugorj bele egy házépítésbe! Semmi értelme akkora hitelt felvenned, amit még az unokáid is fizetni fognak. Ha nincs kellő tőkéd, és muszáj hitelt felvenned, ne hagyd ki azt, hogy egy hozzáértő pénzügyi szakemberrel konzultálj a lehetőségeidről! Ha olyat keresel, aki nemcsak egy újabb hitelterméket akar eladni, hanem a Te hosszú távú érdekeid is szem előtt tartja, szívesen ajánlunk számodra kompetens pénzügyi szakértőt.

Légy mindig alapos, és körültekintő, hiszen a házépítés nem egy rövidtávú projekt, és alapvetően meghatározza életed következő évtizedeit! Ha szívesen olvasnál még a házépítés költségeinek kiszámításáról, olvasd el korábbi cikkünket itt, és itt.

Ha hasznosnak találtad a cikket, vagy ismersz valakit, akinek fontosak lehetnek a benne lévő információk, ne habozz, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás