Ez az, amit tudnom kell, mielőtt családi házat tervezek neked

„És, meddig szeretnél majd itt lakni?”
Ez az a kérdés, amitől sok ügyfelünk szemöldöke felszaladt már, amikor meghallották, hiszen a ház még papíron sem létezik egyelőre, de már arról érdeklődünk, hogy meddig akarnak benne lakni. Első hallásra valóban abszurd kérdésnek tűnik, belátom.

Ha te sem érted, hogy miért kérdezzük ezt annál az asztalnál, amely mellett épp arról beszélgetünk, hogy milyen házat tervezzünk a velünk szemben ülő partnerünknek, akkor mindenképp olvasd el ezt a blogcikket! 

Ez az, amit tudnom kell, mielőtt családi házat tervezek neked

Hány évre tervezel?

Az ügyfelek tekintetéből látom, hogy sokuknak furcsának tűnik, amikor a tervezés előtti igényfelmérés alkalmával nekik szegezem a kérdést: hány évre tervezik a családi házat, amit most szeretnének majd felépíttetni?

Laikusként valóban megdöbbentő lehet az ez irányú kíváncsiságom, de ha elolvasod ezt a cikket, meg fogod érteni, miért olyan lényeges ezt is megbeszélnünk. 

Hány évig szeretnéd használni a tervezendő családi házat?

Erre a kérdésre azért muszáj válaszolnod, mert ez alapján tervezzük meg számodra az épületet. Természetesen, műszaki értelemben többféleképpen is értelmezhetjük a kérdést. 

Az egyik vetület az, amikor arra gondolunk, hogy magának a családi háznak az állékonyságát mennyi időre tervezzük. Ezt nagy általánosságban 50 évben határozzuk meg. Ez azért lényeges, mert ennek a tervezett időtartamnak megfelelően választjuk ki a tartószerkezet megoldásokat.

Megértem, ha azt mondod, hogy te azt szeretnéd, hogy ez a ház örökké álljon. Ha csak a piramisokra gondolunk, láthatjuk, hogy lehetséges akár évezredeken át is fennmaradó épületeket tervezni, és építeni. A legtöbb esetben azonban azt kell mondanom, hogy számodra gazdaságtalan beruházás volna ennyire túlépíteni egy házat. No meg persze a garancia és a ma alkalmazott szerkezetek alkalmassági ideje is szűkebb manapság az örökkévalóságnál. 

Honnan hová tart az életed? 

Általában a családi ház tervezés megrendelésekor, az ügyfeleink abból indulnak ki, hogy abban a pillanatban, amikor építkeznek, mire van szükségük, és igényük. 

Ekkor jön el az a pillanat, hogy megkérdezem, mennyi ideig szeretnének majd ebben a házban lakni? Előfordulhat, vagy szerepel-e a terveik között, hogy 5-10-20-30 év múlva elköltöznek, vagy addigra nagyobb, netán kisebb lesz a család, amelynek a tagjai benne élnek. 

Ha fiatal, családalapítás előtti pár a megrendelő, nagy eséllyel igénybe vesznek valamilyen állami támogatást, pl. CSOK-ot, és ennek megfelelően a tervezett gyermekek számának megfelelő mennyiségű szobákat szeretnének a családi házba terveztetni. Ilyenkor bele kell gondolni többek között abba is, hogy egy városszéli ingatlan, gyér tömegközlekedési lehetőséggel, biztos jó választás-e? Hiszen ezek a gyerekek 10 év múlva már iskolába járnak majd, ahova önállóan így nehézkesen tudnak majd eljutni. Még egy évtized múlva pedig talán már ki is repülnek a családi fészekből, esetleg egyetemre mennek. Akkor már nem lesz szükség a most nélkülözhetetlen 4 szobára, nem igaz? 

Ha már nem az első otthon készül, hanem mondjuk egy középkorú pár szeretne kisebb családi házat magának a gyerekek önállósodása után, még mindig ott van az életkor és az egészség összefüggésének kérdése. Lehet, hogy most negyven-egynéhány évesen még vígan felszaladsz a lépcsőn az emeleti hálóba, de biztos vagy benne, hogy ez 20 év múlva is ilyen könnyen fog menni? Tuti, hogy emeletes házat akarsz? 

Még mielőtt félreértené bárki, nem az a célom ezekkel a kérdésekkel, hogy elbizonytalanítsam a családi ház tervezéssel hozzám fordulókat, vagy akár most téged, aki ezt olvasod. Éppen ellenkezőleg!

Szeretném, ha valóban olyan házat tervezhetnék neked, amely a jövőbeni céljaiddal és élethelyzeteddel összhangban, mindig úgy fogja szolgálni a kényelmedet és tölt el az elégedettség érzésével, mint azon a napon, amikor átveszed a kulcsokat. 

Felelősséget érzek azzal kapcsolatban, hogy ha hozzánk fordultok, akkor alaposan felmérjük a jövőre vonatkozó terveiteket, és úgy tervezzük meg a házatokat, hogy ha még 10-20 év múlva is ott szeretnétek lakni, akkor se nyűg legyen számotokra, hanem igazi otthon. 

Miért kellenek nekem a te terveid a tervezéshez?

Többek között azért, mert ezek ismeretében, pontosan ki tudom számolni, és meg tudom mondani neked, hogy megtérül-e vajon például egy várhatóan hosszabb élettartamú tartószerkezet beépítésének, vagy egy energetikai beruházásnak az ára, abban az időszakban, ameddig ott laksz. 

Mert ha mondjuk elképzelhető, hogy 5-10 éven belül elköltözöl, akkor nagy valószínűséggel, nem éri meg neked a legkorszerűbb energetikai rendszert kiépíteni. Persze ez sem biztos. A biztos az, amit kiszámolunk. Erre is való a tervezés. 

Ha pedig előre tudod, hogy kb. mikor szeretnéd majd eladni a most megépülő ingatlant, akkor azt is gondold át, hogy a jövőben vajon el fogod-e tudni adni ott, és azt a házat, amelyet most tervezünk. Ha például zártkerti telekre építesz egy családi házat, szinte biztos, hogy nem tudod majd értékesíteni annyiért, amennyiért most megépíted. A lakások és a családi házak árát ugyanis nem az építési technológia, és a korszerűség befolyásolja legnagyobb mértékben, sokkal inkább az, hogy milyen környéken vannak. 

Összefoglalva mindezt, azt mutatják az építészeti tervezésben és kivitelezésben szerzett tapasztalataim, hogy annak ellenére, hogy a mai építőipar műszaki oldalról már gond nélkül képes garantálni a hosszú élettartamot, ez nem igazán számít. Az emberek igényei ugyanis sokkal gyorsabban változnak, mint amit egy épület ki tud szolgálni. 

Fontos tehát, hogy a tervezéskor a majdani eladhatóság, a fenntarthatóság, és a környezet megóvásának szempontjait egyaránt mérlegeld a saját igényeiden felül, és eszerint dönts egy adott szerkezet, vagy megoldás mellett. 

Ha szeretnéd, hogy téged is kikérdezzünk, mert szívesen ránk bíznád a családi házad tervezését, keress bennünket, és kérj konzultációt, mielőtt elköteleződsz!

0 hozzászólás