Építész tervezés

Az építész tervezésről és a generáltervezésről találsz további információkat ezen az oldalon. Kérdés esetén pedig vedd fel velünk a kapcsolatot.

Szolgáltatásaink

Építész tervezés

Építészeti és generáltervezés

Generálkivitelezés

Generálkivitelezés az első kapavágástól ajtónyitásig

Építész tanácsadás

Építész műszaki és építésjogi tanácsadás

Építési telek átvilágítása

Építési telek vásárlása előtti tanácsadás

Építészet. Telekvásárlástól az ajtónyitásig.

AMIT AZ ÉPÍTÉSZ TERVEZÉSRŐL TUDNI KELL

Az építészeti feladatok legfőbb tudnivalóit mutatjuk be ezen az oldal.  Összefoglaljuk, miért van szükség építészre, beszélünk a háztervekről. Részletezzük az építészeti munkák folyamatát és bemutatjuk a két leggyakoribb eljárástípust is.

Év tervezési tapasztalat

Megtervezett lakóépület

Miért van szükség építész tervezőre?

A két leggyakoribb indok amiért építész tervezőt kell alkalmazni:

 1. azért, mert szükséges, építész nélkül nem lehet építkezni,
 2. nagyon szép épületet tervezett nekem is olyan kell.

Azonban az építész dolga ennél picit több. Tény, hogy fontos, hogy az általa megálmodott épület szép legyen, és az is igaz, hogy az előírások kötelezővé teszik alkalmazását.

Építész tervezők alkalmazása anyagilag is megéri.

Én azt mondom, hogy az építész feladata tolmácsolni az igényeidet a generálkivitelező felé. Úgy működik, mint egy fordítóiroda. Te elmondod az építésznek pontosan mit képzeltél el, mik az igényeid, ő pedig lefordítja műszaki nyelvre.

Az építészek által előállított dokumentáció alapján a kivitelező megépíti a vágyott épületet. Minél részletesebb egy dokumentáció, annál pontosabban tudja az építőmester mit kell csinálnia. Így egy részletes tervvel a kivitelezés alatt tudsz időt és pénzt megtakarítani.

Hogyan takarítasz meg részletesebb építész dokumentációval időt és pénzt?

Ez igen egyszerű. Nem a helyszínen kell kitalálni, mit kell megépíteni. A részletesebb építész tervezés során előre kitaláljuk a kényes részleteket. Természetesen ez több időbe kerül a tervezés szakaszában. Cserébe busásan megtérül az építkezéskor.

Honnan tudod, hogy nem elég részletesek az építész anyagok?

Onnan, hogy amikor meglátogatod az építkezést az a mondat hagyja el a szádat, hogy: “Ezt nem így gondoltam” Ekkor klasszikusan az újra tervezés jön. Aztán egy kis bontás és újbóli megépítés. Ez mind plusz anyagi kiadást és időveszteséget jelent számodra.

Ahogy egyik kedves ismerősöm mondja: “A terv a legolcsóbb építőanyag amit megvehetsz”

Az építész, munkája során a saját terveit összehangolja a további résztvevők szakági kollégák anyagaival.

Így előre kisszűrhetők az esetleges ütközések. Ilyen ütközés lehet:

 • radiátor az ajtó mögé kerül (építész-gépész ütközés)
 • légtechnika vezeték keresztez egy gerendát (építész-tartószerkezet)
 • nem fér be a gép a számára megtervezett helyre (építész-gépész)
 • automata oltóberendezés a légtechnika csövébe kerül (gépész-gépész ütközés)
 • elektromos kábel keresztezi a gépészeti vezetéket (gépészet-elektromos)
 • kábeltálcák, légtechnikai vezetékek nem férnek el az álmennyezet felett (építész-gépész-elektromos)

Mi a megoldás?

Szerencsére nem kell aggódni. A mai építészek ezeket a problémákat könnyűszerrel megoldják az úgynevezett ütközésvizsgálattal. Természetesen emiatt az építész tervezés költségesebb, azonban ez busásan megtérül. Kiemelten igaz ez a luxusvillákra, nagyobb társasházakra és prémium követelményű lakóparkokra.

A jövő építészete: BIM

Előző pontban már kifejtettük, hogy lehet ütközésvizsgálatot készíteni. Ennél azért tovább is lehet menni. Az építészek és szakági közreműűködők számára már elérhető az úgynevezett BIM technológia.

luxus ház okos otthonnal 3

Hívj:

(70)209-29-99

Mi az a BIM technológia?

A BIM az angol Building Information Modelling/Management szavak rövidítéséből ered. Röviden ez azt teszi lehetővé, hogy az építész ne csak egy alaprajzot készítsen, hanem az egész épület működését tudja vizsgálni.

A BIM alkalmazásának feltételei

Ennek a technológiának az alap feltétele, hogy 3D modellezési eljárással készüljön el az építész anyaga. Ezt egy kommunikációs platformon keresztül át tudja adni a közreműködő szakágaknak. Így egy és ugyanazon tervben dolgoznak a tervező kollégák. Lényegében ez a 3D tervezés teszi lehetővé az építésznek, hogy ütközésvizsgálatot végezzen.

Ennél jóval többre képes a BIM technológia.

Lehet készíteni vele:

 • költségvetéseket, anyagkimutatásokat akár csavar pontossággal
 • 3D-ben megjeleníthető időbeli ütemezést lehet készíteni vele
 • Precíz pénzügyi ütemezést is tudunk készíteni
 • ütközésvizsgálattal a helyszíni építésvezetés problémái csökkenthetők akár 70%-al
 • A dokumentációban pontos eszköz és gépkiírást tudunk megadni
 • Egy forrásfájlból dolgozik mindenki, így hatékonyabb a munka
 • Az eltéréseket a tervtől valós időben lehet megjeleníteni
 • Az üzemeltetés alatt a karbantartási költségeket és munkákat előre ütemezhetjük segítségével

Ezen felül számos előnye van még a technológiának. Most nem a BIM technológiát szeretném részleteiben bemutatni. Pusztán annyi volt a célom, hogy lássátok létezik ilyen technológia is.

Mikor éri meg BIM technológiával dolgoznia az építésznek?

A BIM technológia jelenleg még csak bontogatja a szárnyait. Magas fokú kihívás elé állítja az építészeket és szakági közreműködőket. Magyarországon egyelőre nem elterjedt és igazi előnyeit még nem tudjuk kihasználni. Azonban bizonyos elemei akár még a családi ház építésnél is előnyt biztosítanak mind az építésznek, mind a kivitelezőnek. Egyszerűen az által, hogy 3D terveket készítünk, csökken az építés közbeni hibák lehetősége. Természetesen meg nem szűnik teljesen.

A BIM alapú tervezés jellemzői

A BIM technológiával folytatott munkának is megvan az a tulajdonsága, hogy a részletesebb anyagok előállítása több időt vesz igénybe. Ez által egy részletesebb tervnek magasabb a költsége. Az építész feladata, hogy megtalálja az ideális részletezettségi szintet.

Egy sima hétköznapi családi házhoz nyilván nem éri meg az utolsó csavarig kirészletezni egy dokumentációt. Azonban ez már lehet nem igaz egy bonyolult, egyedi megoldásokat felvonultató középületnél.

Munkánk során építész kollégáink szintén 3D anyagokat készítenek. Elsősorban a belsőépítészeti és gépészeti munkák hangolhatók nagyon hatékonyan össze ilyen módon.

A generál tervezés előnye

Előnye, hogy az építész kezében összpontosul a felelősség. Azonban ez kemény munkát és szervezést igényel. Elmúltak már azok az idők, amikor egy új épületet csak úgy kalákába összedobunk a haverokkal.

Azt, hogy az egyes mérnöki szakmák közül neked pontosan melyikre van szükséged az építészen túl, már az igényfelmérőn kiderítjük. Arra törekszünk, hogy teljeskörű ajánlatot adjunk, ami mindent tartalmaz, amire szüksége lesz a generálkivitelezőnek.

Mindig kell generál tervező?

Természetesen van másik út is. Az építész vállalkozhat generál koordináció nélkül is. Ez egy olcsó megoldás. Erről kicsit lejjebb részletesen írunk az háztervezés generál tervező nélkül címszó alatt.

Az építész és a szakági tervezők

Egy lakóépület megtervezéséhez nem pusztán építészre van szükség. Számos olyan elem lehet az épületen, melyet speciális tervezési szakterületek tudnak megoldani. A teljesség igénye nélkül ez alábbiak:

 • tartószerkezeti tervező (a falak, alapok teherbírásáért felel)
 • tartószerkezeti szakértő (meglévő épületek esetében)
 • épületgépész
 • energetikai tervező (sok esetben a gépész látja el)
 • elektromos tervező (erősáram)
 • gyengeáramú tervező (pl számítógépes hálózat, riasztó, kaputelefon)
 • okosotthon tervező (előnye a biztonság növelés és energiamegtakarítás, komfort növelése)
 • akusztikai mérnök (hogy ne halld a szomszédot)
 • tűzvédelmi tervező
 • munka és biztonságvédelmi mérnök (inkább ipari létesítményeknél)
 • medence építő
 • geodéziai mérnök (földmérő, a telek terepadottságait vizsgálja)
 • talajmechanikai mérnök (a fogadó terület talaj teherbírási tulajdonságait vizsgálja)
 • akadálymentesítési mérnök (mozgáskorlátozottak, vakok, gyengénlátók is tudják használni az épületet)
 • Konyhatechnológiai mérnök (üzemi épületek, büfék)
 • közmű és úttervező mérnök (az épület energiaellátásáért és közlekedő utakért felel)
 • kerttervező mérnök, hogy ne csak az üres sár legyen a telkeden)

Az építészek kapcsolata a szakági mérnökökkel

Véleményünk szerint az építész feladata ezen szakmák összefogása és koordinálása. Persze lehet, neked ezen mérnökök töredékére sincsen szükséged. Az építésznek az is feladata, hogy meglássa, számodra mire is van pontosan szükség.

Fenti szakágaknak összehangoltan kell dolgoznia. Amint elkészült egy anyag, akkor az építésznek ezt vissza kell dolgozni a terveibe és erről értesítenie kell a többi résztvevőt is. Így elkerülhető, hogy két szakág különböző információkból dolgozik. Ezt a folyamatot hívjuk generál tervezésnek.

Az építész tervezés folyamata

Az építészeti munka is akkor hatékony, ha folyamat alapján halad. Az alábbiakban azt ismertetjük mi milyen folyamat mentén haladunk az építész tervezés közben. Azt tapasztaltjuk, hogy az építtetők, a legtöbb esetben nem rendelkeznek kellő információval. Önmagában erről a témáról, órákat lehet beszélni. Mi nagy hangsúlyt fektetünk ügyfeleink felkészítésére.

Balatoni sorház

Hívj:

(70)209-29-99

Építész tervezés lépései

Az építész tervezés cégenként eltérhet egymástól. Nagyon nagy különbségek azért nem lehetnek. Most itt azt ismertetjük mi milyen folyamaton vezetünk végig, míg épületed megalkotjuk

1. Ismerkedés, kapcsolatfelvétel

Első lépés az építész tervezés folyamatában, hogy megismerjük egymást. Leszervezünk egy online, vagy személyes találkozót. Ez általában telefonon történik és tisztázzuk a főbb pontokat. Ha olyan szolgáltatásra van szükséged, amit mi nem tudunk számodra nyújtani, akkor átirányítunk egy megfelelő kollégához.

Pl.: meglévő épületeket nem alakítunk át, tetőtér beépítéssel nem foglalkozunk. Mi nem ebben vagyunk profik.

Azonban, ha elvárásaid megegyeznek abban, amiben mi a legjobb formánkat tudjuk nyújtani, indulhat a munka. Azaz majdnem. Előtte van még pár lépés…

Ebben a fázisban azt kérjük, hogy küldj meg részünkre minden információt, elképzelést, ami szerinted az építésznek fontos.

 • Alaprajzi vázlatok,
 • fényképek – jöhet Pinterest is
 • már máshol megvalósult háztervek,
 • helyiségméretek,
 • megjelenési elvárások,
 • átfutási idő,
 • preferált építőanyag,
 • bármi, ami eszedbe jut, minden fontos lehet.

Miről lesz szó az igényfelmérőn?

Egy 94 kérdésből álló felmérőn olyan dolgok is szóba kerülhetnek, amikre nem is gondoltál. Mi nem pusztán építészetben gondolkodunk, hanem egy épület komplett megvalósításában.

2. részletes igényfelmérő készítése

Ekkor végigmegyünk egy kérdéslistán, amit az előző pontban már említettem. Ennek segítségével megállapítjuk, milyen építészeti és komfort igényeid vannak. Kitérünk rengeteg olyan témára, amire először nem is gondoltál. Hangsúly a teljeskörűségen van. Nincs lehetőség arra, hogy telefonos érdeklődés alapján mennyiért dolgoznak az építészeink.

Miért csináljuk így?

Azért, mert az építőiparnak van egy sajátossága. Mégpedig az, hogy minden egyes termék (értsd épület) egyedi. Egyszerűen nem létezik olyan, hogy két egyforma épület. Mert:

 • mások a talajviszonyok,
 • ha időben később készül, mások a gazdasági környezet adottságai, v
 • agy más vállalkozók csinálják, már más lesz a végeredmény. 

Egy ennyire sajátos iparágban, ahol ennyi változóval kell számolnunk a építészeti feladatok is minden esetben különböznek. Még akkor is, ha elsőre nem tűnik különbözőnek.

Nem kizárólag építészek vagyunk.

Mi generál tervezők vagyunk, ezért minden szakági feladat részleteit felmérjük. Így valóban olyan teljeskörű ajánlatot tudjunk adni, amiben minden szerepel.  Az építész dokumentációk nem azért születnek, hogy a jogszabályoknak megfeleljünk. Céljuk, hogy az otthonodat valóban meg tudd építeni. Az előírások pedig valójában azért vannak, hogy egységes irányba haladjon az építőipar.

3. tájékoztató az építész tervezés folyamatáról, az építés folyamatáról

Az építészeti tervezés bonyolult feladat és több fél összehangolt működésére van szükség. Hogy hatékonyan és gördülékenyen tudjon haladni a munka, arra van szükség, hogy bizonyos fogalmak alatt ugyanazt értsük. Ne várjunk el egymástól olyan dolgokat, amiket előre nem tisztáztunk. 

Tapasztalataink szerint ezek az apró félreértések később vitákhoz vezethetnek. Célunk, hogy ezt elkerüljük és nyugodt, kellemes módon haladjon az építészeti munka. Amennyiben életed hátralévő részének otthonát kívánod megteremteni, miért kezdenél egyből egy rossz élménnyel? Ezért fontos, hogy a munka hátralévő részében egy nyelvet beszéljünk.

Így ismertetjük az építész munka folyamatát. Ha ezt az írást itt elolvastad, akkor ennyivel is beljebb vagyunk. Ekkor már csak azokat a részeket szükséges átbeszélni, amit nem értesz teljesen. Fontosnak tartjuk, hogy pontosan lásd, mi fog történni veled otthonod megvalósítása során. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy tudd, pontosan mit kapsz a pénzedért cserébe.

4. Kérdések az építészeti munkával, kivitelezéssel kapcsolatosan

Ekkor felteheted a kérdéseidet is. Leggyakrabban az egyes tartószerkezetek típusáról, (pl.: könnyűszerkezet, készházak), típusház tervekről, kivitelezési árakról, beszélünk. Ezen kívül átbeszéljük a pénzügyi ütemezéseket, ÁFA kérdéseket is.

Ezt a szakaszt nagyon fontosnak tartjuk. Sok esetben a leendő ügyfelünk ekkor kezdi el tisztán látni, hogy erre a feladatra nem áll készen.

Ez jó!

Célunk: ne akkor derüljön ki, hogy elfogyott a pénzed, amikor álomotthonod ablakait kéne betenni. De nincs miből… Lehet fáj az igazság, de inkább fájjon az elején, mint amikor már felültél az építkezés szekerére és késő leszállni. Nem egy félbehagyott épületet láttunk már finanszírozási problémák miatt.

Építészként felelősségünknek érezzük, hogy a munkakezdés előtt felhívjuk a legfőbb buktatókra a figyelmed. Persze bemutatjuk lehetőségeket és hozzá segítsünk a felelős döntés meghozatalához.

Bemutatjuk azt is, mit tartalmazzon kötelező jelleggel egy építész dokumentáció. Továbbá azt is, milyen egyéb szolgáltatások lehetnek, melyek hasznodra válhatnak. Ekkor tisztázzuk azt is, hogy a tervek elkészítésének bizonyos fázisában kinek mi a dolga, mi a felelőssége.  Továbbá azt is, hogy a háztervezés mennyi időt vesz igénybe.

5. Javaslattétel és megállapodás

Az igényfelmérő után a következő találkozón bemutatjuk építészeti javaslatainkat. Bemutatjuk, hogy várhatóan mennyibe fog kerülni az épület. Azt is, mennyire tudsz ezekkel az értékekkel pontosan számolni. Ismertetjük a megoldási javaslatunk pontos tartalmát. Továbbá a kötelező építész anyagokon felüli egyéb opciókat, kiegészítő tételeket és azok árait.

Ennek a fázisnak a célja, hogy megállapodjunk és mielőbb elindulhasson az építész munkája.

Ha helyére tettük a részleteket és a megrendelés megtörténik, akkor alá is írjuk a projekt megrendelőlapját. Egyeztetetünk egy következő időpontot. Ekkor bemutatjuk neked azt az építészt, akivel a munka alatt a napi szintű kapcsolatot fogod tartani. A találkozóig eltelő időben pedig a szerződés további részleteit, adatait tisztázzuk. Aláírjuk azt és ekkor kerül kifizetésre az előleg is.

6. Építészeti projektindító találkozó

A projekttalálkozóra akkor kerülhet sor, amikor a megrendeléskor átadott díjbekérő összege megérkezett. Amennyiben ez elmarad, úgy a találkozót elhalasztjuk. Ideális esetben a fenti három lépés egy találkozóba belefér. Ez jellemzően 2-3 órát vesz igénybe. Cserébe a munka előre ütemezhetően tud indulni és építész feladatok elkészítésével kapcsolatos kiadásaid is fixen fogod látni.

2020-2021-ben terveinknél – hozzávetőlegesen 110 projekt – pótmunka megrendelés mindössze három alkalommal történt.

Ekkor  tisztázzuk az építészeti részleteket. Pl.:

 • az épület színe
 • megjelenése,
 • ablakok mérete,
 • anyaga,
 • épületszerkezetek és alaprajzi elrendezés ötletei.

Innen indul a építészeti feladatok készítésének időszámítása. Innen számítva nagyjából 3-6 hónapon belül építkezhetsz. Az átfutási idő azonban még sok tényezőtől függ…

7. Építészeti koncepciók elkészítése

Ez a fázis az, ami a legtöbb esetben az emberek fejében él, mint építészeti feladat. Ez a kreatív munka időszaka. Ezt a szakaszt azért hangsúlyozzuk, mert ekkor alakul ki a majdani otthonod. Ezért kifejezetten nagy hangsúlyt kell fektetni erre a részre.

Ekkor kevés külső tényező zavar minket. Ezért a projektindító alkalmával már elég jól meg tudjuk becsülni, mennyi időt fog igénybe venni a munka.

Építészeti koncepciók átfutási ideje

Mivel ez az építész feladat időtartama az épület élettartamához képest elenyésző, azt javasoljuk, hogy, ne kapkodjunk. Nyugodtan gondold át Te is, biztosan megfelel-e az igényeidnek az, amit látsz, a következő húsz-harminc évben. Te fogsz benne lakni. Persze egészen más a helyzet, ha eladásra építed. Ekkor más szempontok kerülnek előtérbe a építész munkájával és dokumentációval kapcsolatban. Ekkor a profit, a megtérülés és eladhatóság a szempont.

Az építészeti koncepciók az épület bonyolultságától függően 2-12 hét alatt készülnek el.

Amit várunk tőled az építész koncepciók megalkotása során

Az építészeti koncepciótervezés e szakaszában mindenképpen az aktív közreműködésedre számítunk. Ha lassan kapunk választ, sokat módosítasz, természetesen nincsen probléma. Sőt inkább most variálj, mert ekkor még sokkal olcsóbb, mint amikor kint az építkezésen szeretnéd arrébb rakni a már megépült falat. 

Azonban fogadd el, hogy ekkor az építészeti koncepciókészítés időtartama is elnyúlik. Szélsőséges esetben pedig a munka ára is emelkedhet (ha nem férünk bele a szerződéses konzultációk darabszámába)

8. Végleges építész anyagok, dokumentációk elkészítése

Az elkészült építészeti koncepciók elfogadás nélkülözhetetlen a továbblépéshez. Ezt a pillanatot külön figyelem övezi a tervezés folyamán. Ez egy felelősségteljes döntés. Miután jóváhagytad az építész koncepciókat, átlépünk a folyamat következő fázisába.

Ekkor egy éles vonalat húzunk és azt kérjük, már ne módosíts a kialakult terveken. Ezután a fázis után sorban belépnek a szakági kollégák, a hatósági ügyintézők a folyamatba. Ha ekkor válik szükségessé az építész anyagok módosítása, akkor a szakági mérnököknek elölről kell kezdeni a munkarészük kidolgozását. Ez számodra további költséget jelent.

Ha bizonytalan vagy, akkor azt javasoljuk, hogy inkább várj. Gondold át mit is szeretnél pontosan.

Amikor idáig eljutunk, mi azt kérjük tőled, hogy az alábbi döntéseket hozd meg:

 1. Milyen legyen az épület tartószerkezeti rendszere (természetesen ebben segítünk). Amennyiben könnyűszerkezetes épületre esik a választásod, úgy a gyártó nevére is szükségünk van. Amennyiben azt szeretnéd, hogy mi is építsük meg a házad, kiválasztjuk a gyártót. Akár egyből szerződünk is vele.
 2. Hagyd jóvá az épületed építész terveit. Amennyiben a későbbiekben módosítasz, úgy annak költség vonzatai lehetnek. Ennek átfutási ideje tőled függ, így ide nem írok időpontot.

10. Szakmai konzultációk és hatósági eljárások

Az általad jóváhagyott tervekkel a szakmai konzultációkat lefolytatjuk. Ekkor előfordulhatnak még kisebb változások, amiket a főépítész kér, ezeket természetesen elvégezzük és átvezetjük a tervekre. Ennek többletköltsége nincsen.

A főépítész elsősorban az épület megjelenésével kapcsolatos észrevételeket tesz. Ennek a folyamatnak a végeredménye egy igazolás, amit fel kell használjunk az eljárás további szakaszaiban. Tervezés tekintetében ekkor tőled már minimális információra és konzultációra van szükség.

Önjáróvá válunk

Az építészeti tervezés ekkor már egy olyan folyamat, ami a háttérben végzünk. Ettől a ponttól kezdve lényegében önjáróvá válunk és feladatunk az, hogy a háztervek mielőbb beadásra kész állapotba kerüljenek.

Azonban addig még néhány lépés hátravan. Ezzel kapcsolatosan annyi teendőd van, hogy átbeszéljük a főépítész elvárásait és hagyd jóvá az igényelt módosításokat.

Szakmai konzultációk átfutási ideje: 

Ez nagyon változó lehet. Hivatalosan 15 napja van a főépítésznek a házterveket átnézni és észrevételezni. Azonban gyakran láttuk, hogy ezzel megcsúszik. 

Mi folyamatainkban alapesetben a 15 napot vesszük figyelembe. Időnként előfordul, hogy több alkalommal kell menni hozzá konzultálni, de ez a legtöbb esetben nem jellemző. A projekt időbeli átfutása során ez a legbizonytalanabb tényező, amivel nem tudunk számolni.

11. szakági dokumentációs és generál feladatok

Amikor az építész munka során a generáltervezés részbe belevágunk, akkor az összes szükséges szakág mérnök tevékenységét kezeljük. Ebből lehet szinte semmit nem fogsz észrevenni, hiszen ekkor belső konzultációk és egyeztetések folynak. Ez a mérnöki munkarészek ideje. Ekkor legfeljebb az energetikai és gépészeti kérdések kerülnek előtérbe.

Ekkor készítjük el az engedélyek beszerzéséhez szükséges terveket

Mindezt az időhatékonyság jegyében. Esetleg olyan részletrajzokat készítünk. Ezek azért szükségesek, hogy a szakági mérnökök számára minden szükséges információ rendelkezésre álljon. Ennek átfutási ideje 1,5-4 hónap között mozog, épület bonyolultságától függően. Az építészeti munkák ezen szakaszában Tőled azt kérjük, hogy az adminisztratív jellegű papírokhoz az adatokat add át és írd alá ezeket.

12. Hatósági eljárás

Ez gyakorlatilag úgymond az építési jogosultság megszerzésének fázisa. A korábban összehangolt munkával elkészített komplett dokumentációt egy kormányzati szerverre töltjük fel a megfelelő módon. Ha az előzőekben minden szükséges papírt megküldtél részünkre, akkor ebben az esetben további teendőd nincsen.

Az építéshatóság dolgozik

Ekkor a meghatalmazásodból a terveket az építészünk feltölti a rendszerbe (mert hivatalosan a Te dolgod lenne). Feltöltés után eljárástól függően 15 vagy 35 napja van a szükséges papírokat kiadnia a megfelelő hatóságnak. Az, hogy melyik eljárás alá esik az épületed, arról előre tájékoztatunk.

Általában az úgynevezett egyszerű bejelentési eljárás az, ami a családi ház tervek készítése során felmerül. Ha befektető vagy és nagyobb lakóépületet építész, nem lakóépület épül, akkor másik eljárástípusok lépnek életbe. A nyaraló sem lakóépület

Az eljárás típusokról az oldalon kicsit lejjebb olvashatsz. Következhet a kivitelezési tervek elkészítésének munkarésze, részletrajzok és egyéb kiegészítő tervek elkészítése. Ez további részleteket és információkat tartalmaz, amit kivitelezés során használunk. Ezt is teljes mértékben az építész koordinálja.

13. Kivitelezési dokumentáció

A kivitelezésre alkalmas építész és szakági dokumentumok tárháza igen széles. A pontos tartalmát az igényfelmérő során egyeztetjük, de később is bármikor rendelhetsz ilyen terveket tőlünk. 

Tipikusan ilyen tervek:

– részletes költségvetés

– gépészeti nyomvonal és idomtervek

– gyártmánytervek lakatosmunkákhoz

– nyílászáró kimutatások (konszignációk)

– belsőépítészeti tervek

– medence tervei

– elektromos kivitelezési terv és okos otthon tervek.

A teljesség igénye nélkül. Ilyen opcióból nálunk több mint 40 féle választható. Természetesen ezek közül nem éri meg mindet elkészíteni. Ezért az építészeti munka megkezdése előtt ezt is részletesen megvizsgáljuk, pontosan mire lehet szükséged. Hivatalosan pedig itt véget is ért a munkánk, mint építész tervező. Legalábbis a tervezői szerződés keretein belül. A generálkivitelezéssel kapcsolatosan a generálkivitelezés menüpontban tudsz tájékozódni.

Az építész tervek minősége

Sajnos manapság nagyon sok ember úgy tekint az építész munkájára, mint szükséges rossz.

Pár napja találkoztam az oldalunkon egy kommenttel. Egy ember felháborodott azon, mennyit kér egy építész egy egyszerű bővítésért. Tény, hogy egy komplett dokumentáció előállítása nem kis költség, de az építkezés is az. Azonban azt is vedd figyelembe, mekkora a felelőssége az építésznek.

Miért tűnik drágának az építész tervezés?

Ma egy átlagos burkoló kb. 8-10 ezer forintot kér egy négyzetméter burkolási munkáért. Amennyiben valamit hibázik, akkor pusztán a munkadíját és az anyagárat fogod elbukni. Pár tíz vagy százezer forint lesz legfeljebb a veszteséged. Azonban, ha az építész hibázik, akkor négyzetméterenként akár 700 – 900 ezer forintot is eltapsolhatsz.

Az építész tervek minősége nem csak azt takarja, mennyire szép a házad. Számít a mögöttes mérnöki tudás, építésjogi ismeret is.

Az elmúlt években kaptunk egy felkérést egy munkára. Nagynevű és elismert építész tervezte az épületet. Azonban a kiviteli terveket valamilyen okból nem akarta megrajzolni. Mi elvállaltuk a munkát.

A tervezés közben ellenőriztük az építési paramétereket és kiderült, hogy az építész bizony csúnyán elszámolta magát. Az általa megálmodott épület durván 200m2 területtel nagyobb volt, mint azt az előírások engedték volna.

A hiba javítása több mint fél évig tartott az eredeti tervezőnek. Ez az anyagár emelkedések miatt az építtetőnek több száz millió forint veszteséget jelentett.

Az építész terveken hidd el nem szabad spórolni.

A valódi takarékoskodás ott kezdődik, hogy egy alapos tervet követsz. Ehhez pedig olyan építészre van szükséged, aki projektmenedzsment szemlélettel rendelkezik.

Építész típustervek

Egyre népszerűbbek a típustervek. Oka, hogy a gyors építést és megvalósíthatóságot ígér. Mindezt az által, hogy a tervezési fázist húzza ki a képletből. Ez természetesen egy lehetséges módja a megtakarításnak, azonban ezt is érdemes feltétellel kezelni. A gondolatmenet így szól:

Ha már az építész egyszer megtervezte az adott épületet, akkor már nem kell még egyszer, így sokkal olcsóbb lesz a terv.

Luxus villa úszómedencével 5

Hívj:

(70)209-29-99

Ha már az építész egyszer megtervezte az adott épületet, akkor már nem kell még egyszer, így sokkal olcsóbb lesz a terv.Sajnos ez nem teljesen igaz.

Tény és való, hogy lehet egy jó alternatíva, de ezért nem fogsz milliókat megtakarítani. Nézzünk kicsit mögé és vizsgáljuk meg, mikor éri meg és mikor nem éri meg a típustervek használata.

Típustervekkel a Nemzeti Mintaterv Katalógusban, és a házgyártóknál találkozhatsz a leggyakrabban.

Ez nem véletlen. A kormány törekvése, hogy olcsóbbá tegye az építkezéseket látható. Ennek egyik eleme az 5% ÁFA, amit a legtöbben ismerünk.

Egy másik kevésbé ismert elem, a mintaterv katalógus.

Itt találhatsz mindenféle tervet, amit fel lehet használni saját célra. Azonban tudnod kell, hogy ezek kb egy vázlattervnek felelnek meg. Önmagában egy ilyen terv megvásárlása, letöltése nem váltja ki az építész szükségességét.  Azt az építésznek adaptálnia kell az adott területre.

Tervadaptáció

Tervadaptáció során az építész az épület rajzait felhasználja és azt ráigazítja az adott építési telekre. Azonban azt tudjuk, hogy minden telek adottsága eltér egymástól. Ugyanazt az épületet nem fogjuk tudni mindenhol megvalósítani.

Példa

Tegyük fel, kiválasztottál egy modern lapostetős házat. Az építési előírásoknak köszönhetően ezt nem tudod bárhol felépíteni. Van ahol tiltják a lapostetőt. Így sem biztos, hogy az adott épület a katalógusból megépíthető az adott területen.

Az telek terepadottságai is eltérhetnek. lehet lejt a talaj. Az is lehet, hogy a föld alatt sziklás a terület, máshol homokos. Ezeknek eltérő alapozási igényei vannak. Nem lehet őket sablonként kezelni. Így ezek mindenképpen egyesével kezelendők.

Attól, hogy a katalógusban tetszik egy ház, lehet elutasítja a település főépítésze, mert nem illik a település összképébe.

Mielőtt ilyenbe vágsz, mindenképpen érdemes tájékozódni.

Erre alkalmas pl a Mielőtt Telket Veszel szolgáltatás. Ez részletesen átvizsgálja egy telek adottságait és építészeti lehetőségeit.

Egy egyszerű bejelentési eljárás során valójában egy mintatervvel pusztán az építész koncepció elkészítésével csökkented a munkát. Ez pár százezer forint költséget tesz ki.

Ezért cserébe:

Nyersz kb. egy hónapot és lehet ugyanolyan házad lesz, mint a szomszédnak. Lehet ez nem zavar. De valóban szívesen kifizetsz akár százmilliós tételt azért, hogy ugyanolyan házad legyen, mint a szomszédnak? Harminc évig a házban fogsz élni. Valóban nem bírod ki azt az egy-két hónapot. Persze, ha a cél az olcsóság, akkor minden forintot meg kell fogni.

Mik az előnyei a típusterveknek?

Természetesen nem leszólni akarom, katalógusházakat, de egy picit azt mutatja megyünk vissza az építészet korábbi éráiba. Vitathatatlan előnye ezen anyagoknak, hogy meg lehet vele takarítani egy-két hónapot. Hiszen az építész nem gyárt koncepciókat.

Másik előnye kifejezetten házgyári körülmények között van. Ekkor elég pusztán egy alkalommal elkészíteni a kivitel dokumentációt jelentős részét és azt akárhányszor fel tudja használni a gyártó. Ez neked számít? Jó esély van rá, hogy ezért a gyártó nem fog árengedményt biztosítani a számodra. Ő azért fektetett bele időt és energiát, hogy a saját profitját növelje. Ez a valóság. Te pusztán tényleg pár hónapot tudsz vele nyerni.

Amennyiben téged ez az opció érdekel, nézz. szét a mintaterveink között.

Építészet: műszaki kérdés vagy művészet?

Az építészet egy nagyon összetett szakma. Legtöbben azt tudják az építészekről, hogy házakat terveznek. Azonban az amit klasszikusan építészeti munkának gondol a legtöbb ember. Valójában a legkevesebb része a munkának. Az építésznek egyszerre kell tudnia összehangolni az igényeidet az épület megjelenésével. Figyelembe kell vegye a használhatóságot, a műszaki megvalósíthatósággall és a jogi előírásokkal.

Az építészek félig jogászok

Azt szoktam mondani, hogy építészek 20%-ban designerek, 30%-ban műszaki szakemberek és 50%-ban jogászok. Nem volt ez mindig így.  Az utóbbi időben igen megszaporodtak a jogi előírások, melyeket be kell tartsunk. Tény és való, hogy az építész szakma részben művészet.

Hol a művészet?

 

Vannak olyan kollégák, akik inkább az épület megjelenésében jeleskednek. Míg találkozhatsz olyanokkal, akik elsősorban a műszaki részletekben jók. Ha csapattal dolgozol, akkor jó eséllyel ki tudják egymást egészíteni a különböző képességű emberek. Nálunk pl az építész tervező együtt dolgozik a majdani építésvezetővel. Az építésvezető véleményezi tervet és már a tervezés során felülvizsgálja a műszaki megvalósíthatóságot.

Háztervezés generáltervező nélkül.

Mint feljebb már írtam egy új építésű lakóház megtervezése összetett feladat. Ugyanis az építészeten kívül az egyes szakágak koordinációját is magában foglalja. Amikor az építész a folyamatot uralja és irányítja, akkor azt hívjuk generál tervezésnek.

Luxus villa úszómedencével 1

Hívj:

(70)209-29-99

Akkor miért dolgoznak generál tervezés nélkül?

Azok, akik nem tudnak megfizetni egy generál tervezőt, bizony könnyen el tudnak menni ebbe az irányb. Így az olcsóbb munka reményében egyéni vállalkozó tervezőket bíznak meg. Ez teljesen szabályos és járható út. De nem javaslom neked.

Ha nem generál építésszel szerződsz

Ebben az esetben te fogsz szerződni az építész tervezővel, a gépésszel, a statikussal és az összes többi szakággal is. Magyarul adminisztrációs terheket kapsz és a felelősség eloszlik. Ez akkor tud kellemetlen lenni, ha valami probléma merül fel.

Kockázatok a nem generál építész esetén

Az építészek kötnek egy úgynevezett szakmai felelősségbiztosítást a tevékenységükre. Ez nem olcsó mulatság, de igen nagy a felelősségük is. Nyilván, aki olcsó szeretne maradni, az próbálja a biztosítás terhét csökkenteni.

Építész biztosítás

Ezt úgy tudja elérni, hogy az elérhető legalacsonyabb limitű kártérítést köti és nem terjeszti ki az alvállalkozóra. Logikus, hiszen így nem lesz neki annyi plusz terhe. A legalacsonyabb biztosítás, amit kötni tud a tervező, az 2 mFt/kár és 5mFt/év. Remélem azt érzed, hogy ez mire elégia baj van. Ráadásul, ha a statikus hibázik, akkor az építész biztosítása nem terjed rá ki.

Szerződéskötés előtt

Eszedbe jutna szerződés előtt ellenőrizni az építész vagy a szakági mérnökök biztosításának meglétét? Ezt elkerülendő mi pl ennél jóval magasabb limitre kötöttünk biztosítást. Mi épületenként 50 mFt és évente 100mFt limitre szerződtünk és természetesen kiterjesztjük ezt alvállalkozóinkra is. Remélem látod a különbséged.

A ház alaprajza

Általában az épület terveivel a látványterveket és az alaprajzokat nevezik meg elsőnek az emberek. A legtöbb ember számára az alaprajz áttekinthető és értelmezhető. Ügyfeleink is általában ezek alapján el tudnak igazodni egy épületben. Az alaprajz fontos eleme a építészeti munkának is.

Mit mutat meg az alaprajz?

Valójában az alaprajzot úgy képezzük, mintha az épületet elvágnánk a padló vonalától 1m magasságban. Amit látunk lefelé, azt lerajzoljuk. Azt, amit elvágtunk, vastag vonallal jelölünk. Ami pedig nagyon fontos, de a vágósík felett helyezkedik el, szaggatott vonallal jelöljük.

Mit jelöl az építész a ház alaprajzán:

 

-a magasságokat,

-az ablakokat,

-ajtókat,

-burkolatokat,

-helyiségek méreteit,

-berendezési tárgyakat,

-lejtőket,

-és sok egyéb mást.

 

Aztán a ház alapraját felhasználja a gépész és elektromos mérnök is és az összes többi szakági tervező.

(Majdnem) minden az alaprajz

Mint láthatod a ház alaprajz kiemelt fontossággal bír. Azt azért nem szabad azt elfelejteni, hogy a ház alaprajza az épületnek csak egy vetülete. Egy alaprajz alapján nem lehet egy házat korrektül megépíteni. Egy épület terekből áll, melyet az építész a határoló szerkezetek (falak, tetők) segítségével kerít le a szabad térből.

Nem szabad abba a hibába esni, hogy az alaprajzi elrendezésnek rendelünk alá mindent. Az életünket nem két dimenzióban éljük, hanem a valós térben. Éppen ezért a koncepciók kidolgozása során sem szabad csak egy síkban gondolkodni. Ez pusztán egy egységes, világ szinten elfogadott ábrázolási mód.

A 3Dimenziós építészet

A modern technika lehetővé teszi, hogy az épületeket számodra is a térben mutassuk be. Lépjünk túl a papír szabta lehetőségeken.

Azonban hozzá tartozik, hogy amit megnézel háromdimenziós ábrán, vagy akár alaprajzon, az bizony élőben mást mutathat. Ezt a térérzékelési különbséget még a modern technika sem tudja telesen feloldani. De, ami késik nem múlik.

Ami segíti az építész munkáját

Nekünk építészeknek azonban már az is nagy segítség, ha van az ház alaprajzáról bármiféle skicced, ami tükrözi az elképzeléseket. Ügyfeleink hoztak már különbözi ház alaprajz változatokat

-papíron megrajzolva,

-valamilyen rajzoló szoftverrel készültet, de még

-excelben megrajzolt változattal is találkoztunk.

Lényeg, hogy legyen egy elképzelésed. Ha nincsen konkrét elvárásod, persze az sem gond az építész tervezőnknek. Szabadra tudja engedni a fantáziáját.

Modern építészet

Gyakran találkozni a modern épület és modern építészet kifejezésével az interneten. Ma az átlagember ezeket általánosítva szürke fehér kockaházakra érti. Ez sajnos egy építészeti stílus félreértelmezése.

A modern építészetnek van történelme, vannak történelmi jelentőségű építészei.

Környezetbarát társasház 1

Hívj:

(70)209-29-99

Mi az, hogy modern építészet?

A modern építészeti stílus a XX. század elején alakult ki. Legfőbb jellemzője a sallangoktól mentes letisztult formavilág. Egyszerű geometriai formákból építkezik és a belülről kifelé történő térszervezés jellemzi. A modern építészeti stílus alakulása napjainkban is folyik. Valójában több stílus gyűjtőfogalma. Legismertebb stílusirányzata a bauhaus.

Bauhaus

Valójában a bauhaus nem is egy építészeti stílus, hanem a XX század elejének egy meghatározó intézménye. Valójában ezért mint stílusirányzat nem is létezik, inkább olyan designerek vannak, akik a Bauhausban tanultak. Mára azonban már inkább egy stílust értünk alatta. Bővebben a stílusról olvashatsz a wikipedián is:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bauhaus

A modern építészet hazánkban.

A modern építészet hazánkban is egyre nagyobb teret hódít. Az önkormányzati előírások azonban rengeteg helyen nem engedik az építészeti alkotás stílusát kibontakozni. Rengeteg helyen tiltják a minimalista, lapostetős megjelenést. Magyarország bizonyos részein ezt meg is értem. Azt azonban nagyon sajnálom, amikor az építész kreativitásának a szomszédban elhelyezkedő kádárkocka szab határt. Mert az előírás egyik legjobb rugómondata: “illeszkedjen a kialakult utcaképbe.”

Igazodjunk a kádár kockákhoz

Saját véleményem, ha mindig az elmúlt korokhoz akarunk igazodni, akkor mitől várunk fejlődést valójában? Persze nem azt állítom, hogy a teljes anarchia jó. Azt látom azonban, az ország a túlszabályozottság felé halad. Mindent felfal a bürökrácia és ez sajnos az építészek munkáján is meglátszik.

A hagyományosabb épületekhez képes a modern “kockaházak” hozzávetőlegesen kétszer annyi ember tekintetét vonzzák a médiában.

Az építész dolga

Olyan épületet tervezzen, ami számodra megfelel. Ha ez modern ház, akkor olyat fogsz kapni. Az sem probléma, ha neked ez a stílus nem tetszik. Ez nagyon jó, hiszen milyen unalmas lenne a világ, ha mindenki ugyanazt szeretné. Egyszerűen el kell fogadni, hogy ez is egy létezű és népszerű építészeti stílus. Magyarországon a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepet tudod megtekinteni Pasaréten példának. Arra jártam és készítettem pár fotót róla.

A modern építészet legismertebb képviselői

Frank Lloyd Wright, Mies van der Rohe, Corbusier, és a nemrég elhunyt Zaha Hadid. Egyik legismertebb ikonikus épülete pedig a Guggenheim múzeum. További hasznos cikkek a témában:

https://funzine.hu/2017/02/01/eletmod/minden-amit-modern-epiteszetrol-tudnod-kell/

https://www.irodalmiradio.hu/femis/muveszetek/3stilus/13modern/13epitesz.htm

http://www.aluta.hu/technologia/modern-epiteszet

 

A modern építészet az pusztán egy építészeti stílus?

Egy mai modern ház azonban az építészeti stíluson kívül mást is takarhat. A modern utalhat arra is, hogy milyen műszaki megoldásokat vonultat fel. Így műszaki értelemben modernnek egy egyszerű hétköznapi épület is. Ekkor azt jelenti, hogy megfelel a kor műszaki követelményeinek. Mit értek ez alatt?

Mit tekintünk a kor követelményei alatt modernnek?

Modern ház az, amelyik építészeti stílusától függetlenül meghaladja az energetikai elvárásokat. Új, korszerű, környezetbarát anyagokból készül. Alaprajzi elrendezése tükrözi a mai kor elvárásait. Gépészeti és elektromos felszereltsége pedig a kor követelményeit is ki tudja szolgálni.

Valljuk be őszintén. A hetvenes években épített épületek közel sem tudhatták azt a funkciót, amit egy ma épített épület. Akkoriban nem kellett napelem. Magyarországon még nem is nagyon ismerték a hőszivattyút és wi-fi sem létezett. Remélem érzed, hogy megváltoztak a körülményeink.

Építésügyi eljárások, engedélyek

Ahhoz, hogy ma építkezni, felújítani tudsz, mindenképpen szükséged lesz valami féle jogi dokumentumra. Ezt különböző hatósági eljárásokba sorolja a magyar építési jogrend. 

Nem lehet engedélyek nélkül építkezni!

Sajnos téves az az elképzelés, hogy van olyan lehetőség, amikor papírmunka nélkül tudsz építkezni. Általában ilyenkor az történik, hogy utólag kétségbeesve hívják az emberek az építészeket, hogy segítsen nekik. Az dokumentálás nélküli építkezésről ebben a cikkben írtunk bővebben:

https://www.consolum.hu/mi-tortenik-ha-terv-nelkul-epitkeztel-mit-tehetsz-ha-hivatalosan-nem-lakoepulet-a-hazad/

Az építész dokumentációs feladatai

Ahhoz tehát, hogy építkezz, szükséged lesz műszaki dokumentációra. Ezeket alapvetően alábbiak szerint csoportosítottam:

 • dokumentumok, amik a jog eljáráshoz szükségesek
 • dokumentumok, amik a generálkivitelezéshez szükségesek

Miért hívom dokumentumnak, miért nem terv?

Van különbség a terv és a dokumentum között. A terv elsősorban műszaki rajzokat takar. Azonban tartoznak az anyaghoz még további dolgok is:

– műszaki leírások

– igazoló számítások

– munkavédelmi dokumentáció

– meghatalmazások

– aláírólap

– közműnyilatkozatok

 

Ezek eljárástípusomként változnak

Mi a különbség a jogi eljáráshoz és a kivitelezéshez köthető építész dokumentumok között?

Az egyes anyagok más-más szerepük van. Sőt a kettő között átmenet is létezik. nem szabad fekete-fehér alapon kezelni az egészet. Az egyes eljárástípusokról a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet rendelkezik. https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200312.kor

Ha részletesen érdekel, akkor olvasd végig a fenti rendeletet. Most csak azt emelem ki, ami új lakóépület építésénél előfordulhat.

Építész dokumentációk típusai

A dokumentációknak több különböző típusa van. Itt most a lényegre fogunk koncentrálni csupán és az új épületek által érintett dolgokat mutatjuk be.

Az építési engedélyezési dokumentáció és eljárás

Ez az eljárásrend régóta érvényben van. Fő célja, hogy jogosult legyél az építkezésre. Az építész a rendeletben meghatározott terveken felül még számos anyagot összeállít, szakhatósági egyeztetéseket folytat le. Azonban azt mondja a rendelet, hogy kivitelezésre nem alkalmas ez az anyag. Számos melléklete közül a legfontosabbak:

– a tartószerkezeti számítások,

– épületenergetikai számítások,

– gépészeti építész és

-elektromos műleírás,

-tűzvédelmi fejezet.

Ezen felül pedig épülettípusonként eltérő anyagok kerülhetnek bele

Akkor nyúl ehhez a folyamathoz az építész, ha nyaralót, vagy nagyobb lakóépületet társasházat alkot meg. Ezen kívül még nagyobb melléképületek, és nem lakófunkciót tartalmazó épületek engedélyeztetésénél alkalmazzuk.

Az eljárás végeredménye

Az engedélyezési eljárás végén egy építési engedély határozatot ad ki a hatóság, melyet alap esetben az építész és építtető is kézhez kap. Ennek érvényessége a dokumentumban szerepel, egy alkalommal egyébként hosszabbítható. A kivitelezést az érvényességi határidőn belül meg kell kezdeni. Ha lejárt, onnantól már nem ér semmit. Újra kell indítani a tervezést az építésznek és aktualizálni kell az akkor érvényben lévő előírásoknak megfelelőn.

Méretarány

A rajznak van úgynevezett léptéke. Ez azt jelöli, hogy amit a vonalzóddal megmérsz a terven, az a valóságban hány centinek felel meg. Az építész engedélyes anyagok a legtöbb esetben 1:100 léptékűek. Ez tehát azt jelenti, hogy amit te 1 cm-nek mérsz a rajzon, az a valóságban 100 cm.

Kivitelezési dokumentáció

A kivitelezési dokumentáció célja az, hogy az épületet az alapján építsük meg. Tartalma eltér az építtetői igényektől és épület rendeltetésétől függően. Ez már részletesebb terveket tartalmaz. A teljesség igénye nélkül az alábbi szakágak munkái találhatóak meg benne:

 • építész kiviteli dokumentáció és műszaki leírás
 • épületgépészeti kiviteli dokumentáció és műszaki leírás
 • elektromos és gyengeáramú kiviteli dokumentáció és műszaki leírás
 • tűzvédelmi fejezet (menekülési útvonalak, oltóvíz igény, füstmentesítés, szerkezetek tűzállósági besorolás stb)
 • tartószerkezeti kiviteli dokumentáció
 • fenti építész, gépész, elektromos, tartószerkezeti költségvetés

További anyagok is készülnek még

Ezen felül még épület jellegétől és típusától függő egyéb szakági tervek és költségvetések is előfordulhatnak. A lényeg, hogy a generálkivitelező ez alapján a terv és költségvetés alapján tud pontos árat adni. Ez tartalmaz számára egyértelmű utasításokat, technológiai leírásokat.

Részletesebb tervek

A kivitelezési anyagok részletesebb terveket tartalmaznak. Léptéke jellemzően 1:50, 1:20, 1:10, 1:50.

Így következménye, hogy ugyanaz az épület nagyobb tervlapon fér el. Ez pedig lehetővé teszi, hogy részletesebben mutassuk be az épületet. A kivitelezőnek ez elengedhetetlen. Ezek a részletek az engedélyező hatóságokat kevésbé érdeklik. Ilyen különbségek:

 • Burkolat típusok, burkolatváltók
 • gépészeti és nagyobb elektromos berendezések építész általi visszajelölése
 • részletesebb lépcsőméretek
 • részletesebb méretezés, hogy ne a kőművesnek kelljen számolgatni két tégla felrakása között
 • lejtések terepviszonyok pontosabb jelölése
 • tömítések és kitöltő anyagok, csomóponti részletek feliratozása
 • falburkolati típusok megjelölése

 

És a sor mint mindig, most is végtelen. Leginkább az adott épület funkciójától függ. Az építész feladata eldönteni, mennyire szükséges részletesen kidolgozni a rajzokat.

Egyszerű bejelentési dokumentáció és eljárás

Ezt általában saját lakhatású lakóépületeknél és kisebb eladásra épített lakóépületeknél alkalmazza az építész. Megtévesztő az elnevezés, ugyanis a szakemberek azt mondják, ez nem építési engedély.

Miért egyszerű az egyszerű bejelentés?

Valójában azért egyszerű bejelentés, mert az építéshatóságnak, építésfelügyeletnek nagyon egyszerű dolga van vele. Az ő feladatuk, hogy mennyiségileg ellenőrzik a beadott anyagot. A minőségi ellenőrzést nem végzik el. A felelősség 100%-ban így az építtetőre, pontosabban az általa megbízott építészre hárul.

Ha szabálytalan dolgot tervezett az építész, az csak használatba vételkor fog kiderülni. Így talán még fontosabbnak tűnik az építész felelősségbiztosítása. Hiszen, ha a végén valami nem stimmel és bontatnak, akkor az ki fogja kifizetni? Erre van a biztosító. Már amennyiben van megfelelő fedezet.

Milyen anyagokat készít ekkor az építész?

Az egyszerű bejelentési eljárás során több tervanyagot kell elkészíteni, mint az építési engedélyezési esetén. Azért alakították, így, mert a cél az volt, hogy a kiviteli tervekkel összevonva készítse el az építész a dokumentációt. Pontosabban a kiviteli a dokumentáció egy részét integrálták bele.

Ez által ez a dokumentáció a engedélyes és kiviteli tervek között fél úton kap helyet. A tengernyi nyilatkozaton és irományon kívül tartalmazz:

– 1:100 léptékű építész terveket

– monolit vasbeton tartószerkezetek kivitelezési anyagait

– számításokat.

-Szakági anyagokat is, mint: energetika, épületgépészeti és elektromos leírás, számítások és műszaki leírások.

A tartalmi elemei számodra nem fontosak

A megfelelő eljárásrendet és az elkészítendő dokumentumot az építész felelősége kiválasztani és előírásoknak megfelelően elkészíteni. A dokumentáció benyújtása után úgynevezett tudomásulvételi határozatot ad ki az építésfelügyelet. Ez gyakorlatilag az építési engedély megfelelője.

Az alacsony minőségű építész munka valós esete

Egy kivitelezéssel kapcsolatosan keresett meg minket az ügyfél. Már elkészült építész tervei voltak. Az építész által ajánlott statikussal és szakági mérnökökkel készíttetetett az építtető egy dokumentációt, ami kapott is tudomásulvételt.

A tervet átvizsgálva építésvezető kollégám érdekes megoldásokat talált. Sajnos az épület alapozását a kapott terv alapján nem meri megépíteni. Így kértük az építtetőt, hogy készítsen egy új tartószerkezeti anyagot. Esetleg adjon megbízást számunkra, hogy hibás dokumentum helyett készítsünk egy újta. Egy új tartószerkezeti anyag elkészítése könnyedén meghaladja a félmillió forintot és kb két hónapot csúsztat az építkezésen. Az idő elpazarlása azonban növekvő építési költségeket tud maga után vonzani egy magas inflációs környezetben. Így igazából az osztott felelősség miatt pad alá esett az ügyfél. Drágábban tud anyagokat vásárolni és további tervezési költségeket is generált a gyenge szakmai munka.

Az építési napló

Érdemes pár szót az építési naplóról is ejteni. A leggyakoribb kérdés, mikor szükséges, mikor nem kell azt vezeti. Mivel a mostani írás célja, hogy évek múlva is megállja a helyét, ezért nem kívánok most aktuális részleteket közölni ezzel kapcsolatosan.

luxusnyaraló Gödöllőn04

Hívj:

(70)209-29-99

Azzal hibát biztosan nem követsz el, ha nyitsz naplót. Amikor építkezel, akkor a kivitelezőnek és az építésznek is ismerni kell ezeket a szabályokat. Az építési napló nyitása az egyedüli feladatod, amit el kell végezni. Mi ebben is segítjük ügyfeleinket.

 

Azonban a napló vezetés minden esetben a generálkivitelező feladata.

 

További komplex építész és generáltervezési szolgáltatásainkért vedd fel velünk a kapcsolatot. Kapcsolatfelvétel után tanácsadó kollégánk felméri igényeidet. Olyan kérdéseket tesz fel, melyekre lehet nem is gondoltál eddig. Igényeid alapján pedig egyedi igényeidre szabott megoldási javaslatot adunk.

Amennyiben bármi kérdésed merül fel az építész munkával, házépítéssel kapcsolatban lépj velünk kapcsolatba

A csapat

Várhelyi Tibor

Várhelyi Tibor

építészmérnök

Koris János Dániel

Koris János Dániel

tervezési vezető, és építész tervező
Koris János Dániel

Sőrés Gergő Bence

építész tervező

Bodnár Anett

Bodnár Anett

építész tervező

Koris János Dániel

Mészáros Máté

építész tervező

Várhelyi Tibor

Malek Zsolt

kivitelezési és projektvezető

Koris János Dániel

Bernárd Apor

marketing

Koris János Dániel

Szerémy Dániel

Pénzügyi tanácsadó

Koris János Dániel

Schneider Krisztofer

Ügyfél konzulens, kapcsolattartó

Ahol találkozhattál velünk

ZAEV EPITOIPARI ZRT
X-Build
Üzletember akademia
mohari
BIMLine
BNI
babaTB