A tervezés – áttekintő, mikor milyen eljárást alkalmazunk
építési engedély

Építési engedély vagy egyszerű bejelentés?

Ha minden jól ment akkor van egy jól kiválasztott telked és egy kellően körültekintő szakembered, aki a megfelelő információkkal lát el. Már csak egy építési engedélyre van szükséged. Apropó biztosan építési engedély szükséges?

Mihez szükséges terv?

Fontos tisztázni azt, hogy milyen terveket kell elkészíteni egy megvalósítandó épülethez. Ez nagyon változó lehet. Nem biztos, hogy neked építési engedély beszerzése szükséges. Függ attól, hogy mekkora épületet szeretnél, attól, hogy hol található a telek, van-e rajta meglévő épület, ami átalakítással érintett stb.

Alapvetően azonban három főbb csoportra osztom:

amikor nem építkezünk csak kisebb megjelenés béli változásokat tervezünk

amikor házat építünk, átalakítunk, változik a befoglaló méret

azok a tervek amik az építkezés kivitelezési műszaki tartalmát adják

Akkor most kell építési engedély vagy nem?

Azt, hogy ezek közül mire van szükséged, a választott tervező fogja tudni. Hallgassatok rá. A megfelelő tervek fogják biztosítani az alapot a kivitelezési szakaszban. Tekints rá úgy, hogy ez az első építőanyag, amit be kell szerezz. És egyben a legfontosabb építőanyag is.

Az épület terve olyan, mint egy útvonalterv utazásod során. Egy azonban biztos. Építkezni tervek nélkül nem fogsz tudni, ahogyan utazni sem tudsz az útvonal ismerete vagy navigáció nélkül. A fent említett három kategóriához mind különböző tervtípusok tartoznak.

Fontos, hogy ez csak egy része az eljárásrendeknek és a terv típusoknak, tehát még csak a felszínt kapargatjuk. Célom, hogy egy körülbelüli átfogó képet kapjál, mi vár rád, és miért kell ez az egész.

Kisebb átalakítások tervei és kiegészítő eljárások

Gyakori hiba, hogy sokan úgy gondolják,

“Ó én áthívom a haverokat a hétvégén és gyorsan megcsináljuk, ehhez nem kell terv.”

Azonban az hatályos előírások mást mondanak. Az olyan esetekben amikor csak át szeretnéd festeni a házat, vagy csinálni egy kis energetikai korszerűsítést (hőszigetelés és ablakcsere pl.) is kell készíteni valamiféle tervet. Ide tartoznak

Településképi eljárások, illetve bizonyos tudomásulvételi eljárások.

Ezek még nem számítanak építési engedélynek. Röviden ez arról szól, hogy egy egyszerűsített dokumentációban bemutatjuk mit szeretnénk és az megfelel-e a települési előírásoknak. Azért van ez, mert biztosan Te is láttál már olyat, hogy egy hagyományos környezetben jött az új szomszéd és odabiggyesztette a babakék kacsalábon forgó palotáját. Ez az eljárás ezt hivatott kiszűrni.

Bár nem építési engedély, mégis szükséges beratani

Fontos tudni, ha ezt nem tartjuk be ugyanúgy büntetés járhat érte mintha engedély nélkül házat kezdünk építeni. Fontos, hogy ebben az esetben az épület befoglaló mérete nem változik. Ha pl. tetőt szeretnél cserélni, vagy átszínezni, átfesteni a homlokzatot, akkor ilyen tervekre lesz szükségünk jó eséllyel. Esetenként az ide tartozó tervek, eljárások a második pontban készítendő dokumentációk kötelező tartalmi elemei. Ebben az esetben nem változik az épület befoglaló mérete, alaprajzi területe.

Építési engedély vagy egyszerű bejelentés, amikor bővítesz vagy újat építész

Erről nyilván hallottál már. Ezek azok az eljárás típusok, mint az építési engedély vagy az egyszerű bejelentés. Azt, hogy a Te eseteben pontosan mit kell alkalmazni az építész fogja megmondani. Ezt külön jogszabály szabályozza, mikor melyiket kell alkalmazni (312/2012 (XI. 8.) Korm. rend. ún. Eljárási Kódex). Sőt, azt is külön jogszabály szabályozza, hogy az egyes típusoknak mik a tartalmi követelményei (pl. egyszerű bejelentés esetén a 155/2016 (VI.13.) Korm. rendelet, de ezen kívül van még más is. Most nem ezt szeretném részletezni).

Az ezen eljárásokhoz tartozó dokumentáció legfőbb feladata, hogy olyan papírt szerezzünk, ami igazolja, hogy jogosan építkezünk. Sok esetben ezek a tervek nem, vagy csak részben alkalmasak a kivitelezésre. Célja a hatósági eljárás lefolytatása.

Úgy képzeljétek el ez, mint amikor azt mondja az útiterv, hogy Budapestről az M1- autópályán keresztül juthatsz le Győrbe, de azt már nem mondja be, hogyan. Ha nem tudod hogyan jutsz Budapesten belül az M1-ig akkor bajban leszel és Budapesten fogsz egy órát bojongani. Egy engedélyes terv is hasonló részletezettségű. Természetesen nem azt mondom, hogy ebből nem lehet házat építeni. Dehogynem lehet! Mi is nap mint nap találkozunk ilyen esetekkel. Csak rengeteg részletet akkor és ott kell kitalálni a helyszínen, ami lassítja a kivitelezést. Márpedig az idő az egyetlen dolog, amiből mindenkinek ugyanannyi van. Szóval érdemes jól bánni vele. Sok esetben ezen eljárások részét képezik az első pontban taglalt tervek is.

Mi a különbség az építési engedély és az egyszerű bejelentés között?

Mert van. Egyszerű bejelentést 300m2 alatti lakóépületek esetén, vagy saját lakhatásra szánt lakóépületek esetén alkalmazzuk. Minden ami nagyobb ennél, vagy nem lakóépület az építési engedély köteles lesz.

Tartalmilag a különbség, hogy az egyszerű bejelentés tartalmaz már némi kivitelezési tervet is. Pontosabban a tartószerkezeti kivitelei tervek egy részét kötelező mellékelni, valamint bizonyos szakhatósági eljárások alól mentesülünk. Valójában munka mennyiségét tekintve az egyszerű bejelentés több munkát igényel mint egy építési engedély beszerzése

Amik az építés helyszínére szükségesek

Már említettük, hogy az építési engedély vagy egyszerű bejelentés első sorban egy olyan papír megszerzésére irányul, aminek célja, hogy építkezhess. Ezen felül azonban léteznek a kiviteli tervek. Egyszerű bejelentés esetén a benyújtott dokumentáció is már tartalmaz ezekből néhányat. Építési engedély esetén azonban azt mondja a jogszabály, hogy kötelező kiviteli terveket is készíteni.

Amit sokan inkább elspórolnak, mert úgy gondolják, hogy minek. Hát azért mert:

Kötelező, amennyiben építési engedélyezési eljárást alkalmaztunk

-Részletesebb tervek alapján pontosabban meghatározhatók a kivitelezés várható költségei

-Részletesebb tervek esetén a kivitelezőktől kapott árajánlatok jobban összehasonlítható Személyes generál kivitelezői tapasztalatom, hogy minden vállalkozó máshogy áraz, így a végén nem fogod tudni, hogy az almát az almával hasonlítod-e össze vagy esetleg a körtével. Ez eredményezi, hogy végül az olcsóbb drágább lesz.

-Műszaki berkekben az a mondás, hogy a kommunikáció leghatékonyabb eszköze a tervrajz. Azaz a részletesebb terv egyértelműbb utasításokat ad a kivitelezőknek. Ebből az következik, hogy gördülékenyebben halad az építkezés

-Kiviteli tervek készítése közben rengeteg apróbb hiba és később helyszínen jelentkező probléma szűrhető ki. Kiváltképp igaz ez, ha 3D-ben készülnek a tervek és még esetleg egy egyszerű un. ütközésvizsgálatot is elvégzünk. Egy ilyen vizsgálat egy bonyolultabb épületnél kár 20% költségmegtakarítást is eredményezhet a bekerülési költségben. Ehhez képest a legrészletesebb tervek elkészítése sem éri el még a 10%-ot sem, amiben már benne vannak az engedélyeztetés amúgy is kötelező elemei.

Mit tartalmazzon a kiviteli terv?

A kiviteli tervek pontos tartalmát a minden esetben részletesen át kell beszélni. Egy 20m2 családi ház bővítéshez teljesen felesleges például burkolási tervet készíteni. Egy bonyolultabb geometriájú, terasztetős, különleges burkolatokkal ellátott új épületnél nélkülözhetetlen. Ezzel szemben egy nagyobb közintézmény esetében már kötelező a legrészletesebb terv is. Minden esetben menjetek bele a részletekbe a tervezőtökkel, hiszen az optimálisan kiválasztott tervezési szolgáltatás fogja tudni biztosítani nektek a költséghatékony, gördülékeny kivitelezést.

Mint mondtam az egyes tervtípusok tartalmi elemeit rendeletek és az építészek és mérnökök érdekképviseleti kamarái szabályozzák. Ebben a listában az egyes, leggyakrabban előforduló tervtípusokat soroltuk fel, illetve mellette lévő oszlopokban azt látjátok, hogy bizonyos épület típusoknál miket szoktunk javasolni a leggyakrabban.

Röviden összefoglalva

Egyeztess a terveződdel, hogy a Te esetedben építési engedélyre, vagy egyszerű bejelentésre van-e szükséged. Ne úgy tekints a dologra, hogy ez egy szükséges rossz, felesleges papírtologatás. A terv fogja biztosítani számodra, hogy azt kapd, amit valóban akarsz. És ebben a fázisban minél többet foglalkozol vele, a későbbiekben az annál jobban kifizetődik.

Záró gondolatként pedig egy utolsó információmorzsa. Ne feledd, hogy miután a terv elkészült a tervezőknek még kötelezettségük lesz a kivitelezés folyamán. A legtöbb esetben a tervezők ezt külön megállapodásban rögzítik. A tervező kivitelezés alatt nyújtott szolgálatáról külön írás fog megjelenni

Kellemes tervezgetést.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése