Családi ház építés menete
családi ház építész menete

Családi ház építés menete

Egy családi ház építés menete alapvetően 8 fázisra osztható. Ezen fázisok során mindig kicsit más szakemberrel, más szempontot szem előtt tartva kell haladj a folyamattal. Ebben a cikkben ezt vesszük szemügyre

Családi ház építés menete, a 8 lépés:

1.gondolat megszületése

2.pontos célok meghatározása

3.ideális helyszín kiválasztása

4.tervek elkészítése

5.kivitelezők felkutatása és kiválasztása

6.építkezés

7.használatba vétel

8.épület üzemeltetése

A családi ház építés menetéből most az első két pontot fogjuk vizsgálni alá venni.

Megszületett tehát az elhatározás, hogy építkezni szeretnénk. Nézzük át mire is van szükség ahhoz, hogy a majd hónapokkal vagy akár egy évvel később elkészült produktum, az otthonod, irodád vagy bármely épületed tényleg az legyen, mint amire vágysz. Már itt az elején rengeteg olyan döntést kell meghoznod, ami meghatározza, hogy milyen irányba haladj. És teljesen mindegy, hogy te lakásodat akarod átalakítani vagy egy új családi házat építész, sőt ezek még egy 100 lakásos társasház vagy lakópark építésére is igazak.

A gondolat megszületése.

Ezt senki más nem tudja helyetted meghatározni. Ülj le és egy darab papírra írd össze minden elvárásodat igényedet. Ezeket tisztázd:

épület stílusa: gyűjts képeket azokról a házakról, amik tetszenek

-gondold át és írd le milyen helyiségek legyenek a házban, egyszintes, kétszintes, kétállásos garázs legyen-e, akarsz-e medencét, szaunát, vagy okosotthont

milyen anyagok tetszenek

mekkora anyagi keretet szánsz rá

-hogyan fog funkcionálni egy hétvégi családi összejövetelen

-ha passzív házat szeretnél annak is most van itt az ideje, hogy kitaláld

-ha nincsen még meg a telek, ahova építkezni szeretnél akkor azt is írd le, hogy hol szeretnél élni.

Pontos célok meghatározása

Amit itt összeírsz később ezt adod át nekünk tervezőknek, lényegében ebből fogjuk megírni az úgynevezett tervezési programot. Tehát ez lesz az input, hogy mit kell megtervezni. Nem baj, ha most nem jut minden eszedbe, csak csináld. Majd mikor már ott ül a tervező melletted erről úgyis sokat fogtok beszélni. Rengeteg olyan kis apróság és extra igény felmerülhet, ami már a tervezés korai szakaszára kihathat. Szóval ne törődj semmivel. Csak írj! Még mielőtt telket vennél!

És úgy gondolom, hogy ekkor jött el a pillanat amikor egy építész tervező szakembernek be kell lépnie a folyamatba.

De miért most? Miért nem ér rá még ez? Mert elképzelhető, hogy olyan különlegesek az igényeid vagy elvárásaid, amik a telek kiválasztásakor is szem előtt kell tartani. (már ha nem meglévő épület bővítése a cél). Például:

Különleges elvárások a családi ház építés menete során

Van, aki azzal fordul hozzánk, hogy konténerházat szeretne. Mivel a konténerek mérete ugye elég kötött, már a telek kiválasztásakor figyelembe kell venni ezt az igényt. Nagyon nem mindegy, hogy milyen geometriája, formája van a teleknek, hiszen a konténer méretein változtatni nem tudunk, illetve tudunk, de nem szerencsés. Kellemetlen, ha nem tudjuk az elemeket úgy egymás mellé sorolni, hogy az a lehető legjobb lakóteret adja ki. És ez csak egy a sok közül.

Tapasztalatom szerint, egyre többen szedik össze a gondolataikat, járnak utána a telkek adottságainak. Összességében sokkal felkészültebbek a mostani Y generációs ügyfelek (mint amilyenek jellemzően mi is vagyunk), És ne feledjétek, minden egyes perc tervezés a megvalósítás során tízszeresen megtérül. Most van itt az ideje, hogy beletegyük azokat az ötleteket és gondolatokat, amiket meg szeretnénk valóstani.

0 hozzászólás