Mi az a hatósági bizonyítvány?
hatosagi bizonyitvany

A hatósági bizonyítvány beszerzése, hogy költözhess!

Közeledik az év vége, és rengetegen, a változó energetikai szabványok miatt szeretnének még idén beköltözni, lezárni az építkezést. Amennyiben Te is köztük vagy, ezt jogosan akkor teheted meg, ha a hatósági bizonyítvány rendelkezésre áll az építés befejeztével. Rendszeresen felmerülő kérdés, nem csak magánszemélyektől, de sokszor még kivitelezőktől is, hogy mi ennek a folyamat.

Korábban már írtam a hatósági bizonyítvány szerzéséről, de most neki futok még egyszer, kicsit részletesebben. Tehát akkor zárjuk le a folyamatot.

Mi is az a hatósági bizonyítvány?

Ez nem más, mint a használatba vételi engedély másik megfogalmazása. A különbség igazából az előtte lévő eljárásból adódik. Hatósági bizonyítvány az egyszerű bejelentéssel épült házak papírja, miszerint jogosan beköltözhetsz, használhatod megépült házad. Tehát csak a 300m2 alatti lakóépületek esetére szól.

Mi kell a hatósági bizonyítvány megszerzéséhez

Mindössze néhány dokumentum, melyeket be kell szerezni, melyekkel rendelkezni kell. Tartalmát jogszabály írja elő, de nem egy esetben láttuk, hogy ettől eltérnek az átvevő hatóságok némiképp. Tehát amire szükséged lesz:

1. Lezárt építési napló:

-Beépített anyagok minőségi bizonylatai feltöltve a naplóba,

-Felelős Műszaki Vezetői nyilatkozatok (építész, gépész, elektromos),

-Kivitelezői nyilatkozat,

-És ha ezek mind megvannak munkaterület visszaadás és főnaplók lezárása,

-E-napló összesítő lap letöltése,

2. Épületfeltűntetési vázrajz:

ez a földmérők megbízásából készül. Ekkor a földmérő az épületet felviszi a hivatalos földhivatali nyilvántartásba,

3. Hiteles energetikai tanúsítvány:

Célszerű azt megbízni ennek készítésével, aki az épület tervezési időszakában csinálták az előzetes energetikai számítást,

4. Közműellátottság igazolása:

Minimálisan a vízre és az elektromos áramra vonatkozóan. Ezt lehet igazolni megkötött közműszerződéssel, befizetett számlával, de láttunk már olyan extrém esetet, ahol csak egy fotót kértek, hogy folyik a csapból a víz!

5. Statisztikai adatlap:

Régi idők őskövülete. Ezt innen le tudod tölteni és értelemszerűen kitölteni. Mi értelme van valójában a mai világban azt már nem nagyon értem, de van és kell. Mellesleg a jogszabályból most éppen ez a melléklet hiányzik…

6. Megvalósulási dokumentáció:

amennyiben eltértetek a tervektől. Az elmúlt két évben ügyfeleinktől egyszer kértek ilyet, általában megfelel, ha az építési naplóban ledokumentálásra kerül a változás a tervezői művezetés keretén belül. De hivatalosan kérhetik,

7. Befizetésről igazolás

Amennyiben van igazgatási díj, annak befizetéséről igazolást,

8. Nyilatkozatot,

hogy 5 éven belül az épület rendeltetését nem változtatod meg (érdekesség képpen ezt egyébként a lakossági tájékoztató már fel sem sorolja. link az oldal alján, annak a 6. pontja)

Hogyan történik a hatósági bizonyítvány megszerzése?

A fenti dokumentumokat összegyűjtése után a z ETDR felületére kell belépj (https://www.e-epites.hu/etdr). Itt regisztrálnod kell és a fent összegyűjtött dokumentumokat kell feltölteni a hatósági bizonyítvány megkéréséhez.

Azt javaslom ezt ne Te csináld! Kérd az építészed segítségét, mert hangyányit bonyolult a felület és a rendszer működése. Az építészek napi szinten dolgoznak ezzel a rendszerrel, gyorsabban és hatékonyabban kezelik, mint Te.

Saját házainknál ügyfeleink külön kérése mi ezt a folyamatot intézzük egyébként. Viszont arra figyelj, hogy ez alapvetően nem az építész terveződ dolga. Ne lepődj meg, ha nem szeretné megtenni. Ezért ő nem kap pénzt. Továbbá tartalmaz olyan tételeket, amik további költséggel járnak. Nem várhatod el tőle, hogy mindent elintézzen. Csak tudd, hogy még ekkor is lesz költséged.

Ha a jogszabály részletesebben érdekel, akkor itt olvashatsz róla bővebben. Ez egy lakossági tájékoztató, ami érthetően fogalmaz.

https://www.e-epites.hu/sites/default/files/csatolmanyok/egyszeru_bejelentes_lakossagi_20160613.pdf

2 hozzászólás

 1. Somogyi Szabolcs

  Tisztelt VÁRHELYI TIBOR,

  A hatósági bizonyítvány megszerzéséhez mik kellenek abban az esetben ha nem kerül építési napló megnyitásra?
  Hogyan szerezhető be a hatósági bizonyítvány, abban az esetben ha FMV irányításával saját magam építem meg a házamat (és ezt az FMV le is nyilatkozza, hogy rendben van)? Ebben az esetben is kell kivitelezői nyilatkozat, vagy elégséges az FMV? Kivitelező ebben az esetben nincs ugyebár.

  Üdvözlettel,
  Somogyi Szabolcs

  Válasz
  • consolum

   Kedves Szabolcs,

   A hatósági bizonyítvány tartalma nem függ attól, hogy az építkezés saját erős kivitelezés, vagy generálkivitelező végzi-e és attól sem, hogy azt az építési naplóban vezetik-e. Ennek tartalma kötött és jelenleg egy külön hatósági eljárás keretében kell lefolytatni, melyet az ETDR felületén lehet elindítani. Ebben segíteni tud az épület tervezője, mivel jó eséllyel az engedélyt (egyszerű bejelentést) is itt indította el. Ez esetben az egyes kivitelezőknek külön-külön kell nyilatkozatot tenni. Ez egyébként egy egyszer űrlap, melyet az interneten is meg lehet találni. Lényegében ugyanazokra a kérdésekre kell válaszolni, mint ami a Felelős Műszaki Vezetői nyilatkozatban található. Jelen esetben ezt neked kell megtenned, mivel Te voltál a kivitelező.

   Amúgy ilyen kérdéses esetekben ezt meg lehet kerülni úgy is, hogy elindítjátok az eljárást a kivitelezői nyilatkozat nélkül. Általában ekkor benyújtás után az ügyintéző telefonon jelentkezik, hogy mi hiányzik az adott dokumentációból. Az a célszerű, hogy csak azokat a dokumentumokat rakjátok pluszba bele, amit kér. Legrosszabb esetben az eljárást újra kell indítani, tehát nagy vesztenivaló nincsen.

   Üdv:
   Várhelyi Tibor

   Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük