A generálkivitelező kiválasztása
generalkivitelezo választás

Generálkivitelező választás

Ha megtaláltuk a tervezőnket és meg is terveztük, engedélyeztettük az épületünket (az épület tervezés részleteibe majd később másik cikksorozatban fogunk elmélyedni). A generálkivitelező keresése lesz a következő feladatunk.

Ezen a ponton áll vagy bukik, mennyibe fog kerülni az építkezés. Alábbi cikkben megosztom a 10 éves generálkivitelező múltam egyik legfontosabb tapasztalatát.

Generálkivitelező versenyeztetése

Azért kifejezetten lényeges téma ez, mert itt tud elfolyni kezed közül a legtöbb pénz. A legtöbb ember eljut odáig, hogy több generálkivitelező vállalkozótól kér ajánlatot (persze akinek generálkivitelező a rokona vagy közeli barátja, nem biztos, hogy ezt megteszi, ők tegyenek belátásuk szerint, ám nekik is tartogat hasznos tartalmat ez a cikk). Amivel a gond szokott lenni, ezen ajánlatok összehasonlítása.

És itt visszautalok az előző cikkre. Minél részletesebb egy terv, annál pontosabb lesz az ajánlat is és annál jobban kalkulálható a költség. Tegyük fel, hogy kértél részletes kiviteli tervet a tervezőtől és megkerestél három kivitelezőt ezzel a tervvel.

Mit tesz ilyenkor a generálkivitelező?

A generálkivitelező beárazza a saját számításai alapján a terveket, így kapsz három különböző formátumú ajánlatot (jó esetben részletesen alátámasztva).

A generálkivitelező küld mellé valamilyen szerződés tervezetet, amiben bizonyos feltételeket köt ki.

És ekkor a legjellemzőbb, hogy az olcsóbb generálkivitelezőt választják a legtöbben.

Ne tedd!

Mire figyelj generálkivitelező kiválasztásánál?

Készíts saját költségvetést

Ezt megrendelheted kis böngészés után olyan embertől, aki ezzel foglalkozik, vagy a tervezőtől is). Minden esetben ezt áraztasd be a kivitelezővel. Ha vannak észrevételei (ami szerinte hiányzik vagy nem derül ki a tervről) akkor kérd meg, hogy írja oda a költségvetés aljára és azt is áraztasd be vele.

Ugyanazt a műszaki dokumentációt és tervet küld el az összes generálkivitelező részére

Ha idő közben készült módosított terv, nehogy különböző tervre szóljon az ajánlat

Olvasd el a szerződéses feltételeket.

Ez nagyon sokszor több pénzt hoz a konyhára, mintha csak megbíznád az olcsóbbat. A kivitelezői szerződéses feltételekről külön cikkben fogok majd foglalkozni.

Többször kérdezz rá a generálkivitelező cégtől, hogy a szerződéses feltételek és a leírt műszaki tartalom mit takar.

Nagyon sok dolog el tud csúszni, ha a kivitelező mást ért egy pont alatt, mint amit Te. Ebből lesz később a vitás helyzet.

Ezt a folyamatot addig folytasd amíg meg nem bizonyosodsz, hogy az összes kivitelező ugyanolyan feltétellel és ugyanazt a tartalmat árazta be.

Miért tedd mindezt:

Mert ekkor eljutsz arra a pontra, hogy a kivitelezők árait összehasonlíthatóvá teszed. Olyan ez, mint amikor az almát az almához hasonlítod és nem a körtéhez. Úgy hívjük ezt, hogy azonos műszaki tartalomra hoztuk a kivitelezőket.

Ez alatt a folyamat alatt rengeteg tisztázandó kérdés merül, melyet ekkor eleve a szerződésbe lehet már foglalni. Ha nem teszed, később, ezt a kivitelező pótmunkaként számolja fel neked. Sokkal többe fog kerülni, mintha most rendelnéd meg.

Csökken a pótmunkák költsége. Márpedig a pótmunkák mindig drágábbak, mint amiben előre a szerződéskötéskor megállapodsz a kivitelezővel. Azért, mert nincsen rajtuk a versenyeztetéskori nyomás, hogy elbukom a munkát.

Gördülékenyebben halad a munka, mert előre tisztáztatok sok olyan kérdést, ami, ha építkezés közben a helyszínen merül fel, időben fennakadást okoz. Így mindenki nyugodtabb. Jobban ütemezhető a kivitelezés, kevesebb csúszás várható

A 10 év generálkivitelező tapasztalatom

Ezzel a folyamattal lehet pénzt megtakarítani igazán az építkezésen. Kinn a helyszínen az építkezés közben ezen jellemzően már csak rontunk. Ha nem vagy biztos a dolgodban akkor kérj benne segítséget. Ezt a folyamatot az építőiparban versenyeztetésnek hívják. Ebben tud neked segíteni egy projektmenedzsmenti felfogású építész tervező, vagy egy műszaki ellenőr.

Műszaki ellenőr alkalmazása egyébként is javasolt (bizonyos esetekben kötelező). Ha nem értesz az építés műszaki oldalához, akkor műszaki ellenőr lesz a te szemed és a füled kinn az építkezésen (egyébként a tervező és a műszaki ellenőr lehet egy személy is). Érdemes hozzáértő szakember segítségét igénybe venni, mert tapasztalatukból és tudásukból eredően már tudnak olvasni a sorok között, és tudnak segíteni abban, hogy ott éppen mit takar az, amit a kivitelező odaírt.

Röviden a lényeg

Versenyeztess és hozd azonos műszaki tartalomra a generálkivitelezők ajánlatát. Takaríts meg feleslegesen kidobott pénzt. Javaslom, hogy bízd szakemberre. A generálkivitelezők versenyeztetése már majdnem külön szakma. Mérlegelj, hogy melyik éri meg jobban. Felkészületlenül belevágni, vagy valakit megkérni, aki ezt elintézi helyetted.

Később még erre a témakörre vissza fogunk térni, most egyelőre ezzel a cikkel csak a felszínt kapargattuk. Célom az volt, hogy tudj róla, ilyen is van. Ha érdekes lesz számodra, úgyis utána fogsz járni ennek a témának. Ha kitartóan olvasod a blogot, akkor a későbbiekben ezt mindenképpen kivesézem.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése