Építkezz olcsóbban 2022-ben!
Ingyenes eszköz, amivel milliókat spórolhatsz! – 1. rész
kivitelezés

A mai cikkben egy viszonylag egyszerű módszert mutatok meg, amellyel milliókkal több maradhat a zsebedben egy építkezés során. Hogy mi is ez? Elárulom már most az elején: a kivitelező kiválasztása. Én viszont azt is megmutatom, hogyan tudsz jól dönteni!

Gyakori probléma ugyanis, hogy az egyszeri építkezni vágyó kap több árajánlatot, majd ezek alapján dönt, és kiválaszt valakit a feladatra. Ezzel nem is lenne gond, de a legtöbb esetben az ajánlatkérő nem ismeri az ajánlat pontos részleteit, és műszaki tartalmát. Tulajdonképpen az almát hasonlítja a körtéhez, amikor döntést hoz.  Aztán mivel nem ért a műszaki részletekhez, később jön majd a pótmunkák tömkelege, és velük együtt rengeteg plusz költség.

Hogyan állj neki a generálkivitelező kiválasztásának?

Mielőtt jobban belemélyedünk ebbe a témába, javaslom, hogy olvasd el ezt az oldalt, mert meggyőződésem, hogy nem a generálkivitelező kiválasztása a legfőbb feladat. Illetve természetesen ez is fontos, de emellett még számtalan feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy eredményre juss.

Megelőző feltételek a generálkivitelező kiválasztásához

Ahhoz, hogy  almát az almával hasonlíthass össze, és tényleg jól dönthess először meg kell hoznod néhány komoly döntést.

1.    feltétel: Csak kivitelezés, vagy kivitelezés+tervezés?

Döntened kell, hogy csak kivitelezőt, vagy olyan vállalkozót keresel, aki a tervezést és a kivitelezést is megoldja az adott épületre? Mindkét esetben teljesen más feltételekkel számolhatsz, eltérő módon kell levezényelned mindent, és rengeteg más buktató veszélye leselkedik rád.

Élő példa következik: A legtöbb magyar könnyűszerkezetes házgyártó és kivitelező cégtől kaphatsz egy olyan műszaki leírást, amely pontosan leírja, hogy mit tartalmaz az ár. Illetve nem mindig pontosan. Sajnos van rá precedens, hogy leírják ezt: „30 cm széles beton sávalap vasalás nélkül, 20 cm zsalukő lábazati fallal, 10 cm vastag szerelőbetonnal, benne d=6 mm hegesztett hálós vasalással.”

S, hogy mi ezzel a gond? Ha műszaki ember lennél, egyből felszaladna a szemöldököd, és feltennéd a következő kérdéseket:

  • Biztosan elég a 30 cm? Jellemzően 50 cm széles alaptestet használunk. Mi történik, ha a tervezés során kiderül, hogy szélesebb kell? Pótmunka!
  • Milyen minőségű betonról van szó? Lehet, hogy nem tudod, de többféle beton minőséi osztály is létezik. Nem mindegy, hogy olyan beton tartalmaz az ár, amely kerti szegélynek alkalmas, vagy olyat, amely egy épületet is meg tud tartani. A szám, amit keress a C25/30! Ha ennél kisebbet látsz, ott jó eséllyel jön majd a pótmunka, vagy gyenge lesz a minőség!
  • Lábazati fal 20 cm? Ezt milyen statikus tervezte? A tervezés során 30 cm lesz az, és pótmunka!
  • Monolit vasbeton 10 cm? Na ne! Már az iskolában megtanulja mindenki, hogy ez 12 cm vastagságtól indul! Biztos, hogy elég hálós vasalás bele? Mi jön? Pótmunka!

És mi az, amit már megtanultunk a pótmunkáról? Hogy ez a legdrágább egy építkezésen! És akkor most még csak az alapozásnál tartunk! Ha ilyen irányba indulnál, mindenképp érdemes szakmai konzultációt kérned, mert olyan minőségbeli eltérések lehetnek két ajánlat közt, hogy azt laikusként biztosan nem fogod tudni összehasonlítani, sem megállapítani, hogy megfelel-e a követelményeknek.

2.    feltétel: Terv és költségvetés

Legyen költségvetésed! Ha körültekintő akarsz lenni, akkor ez nélkülözhetetlen. Ebben vannak ugyanis olyan műszaki részletek, amelyek fontosak lehetnek a kivitelezőnek. (Pl. beton és betonacél pontos minősége, szemszerkezete, acél mennyisége, termékek típusa, színe stb.)

A terv és a költségvetés együtt adja meg azt a műszaki tartalmat, amelyet a generálkivitelező kiválasztásakor össze akarsz hasonlítani. Ezek nélkül eltérő műszaki tartalomra számolhatnak a kivitelezők, és megint ott leszünk, hogy almát a körtével hasonlítgatsz.

Költségvetést csak terv alapján tudnak neked készíteni. Ha nincs terved, akkor terveztess, vagy válaszd a tervezés+kivitelezés típusú szerződést! Kérj segítséget!

3.    feltétel: Szakmai tapasztalat

Szintén nélkülözhetetlen. Persze az interneten mindent megtalálsz, főleg, ha Google a barátod, de szakértelem híján jó eséllyel lejár az engedélyed, mire mindent kinyomozol. Egy szakember pedig már ránézésre meg tudja mondani, hol hibázik a dolog.

Most azonban azoknak szeretnék segíteni, akik mégis maguknak akarják ezt megoldani, így feltételezem, hogy van már valamilyen terved. Tervek hiányában csak költségbecslést tud neked adni a kivitelező. Arról pedig ne legyenek kétségeid, hogy egy dörzsölt generálkivitelező van annyira rafinált, hogy mindig ő járjon jól.

Minél részletesebb a terved, annál pontosabb költségvetés adható rá, így a kockázatoddal együtt csökken a kivitelezési költséged is. Ne feledd! Egy vázlatos, és egy a végletekig pontosított terv alapján épített épület bekerülési költsége között akár 15-25% árkülönbség is lehet! De erről ebben a cikkben már szó esett, konkrét példával.

Tarts velünk, kövesd rendszeresen blogunkat, vagy Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a következő cikkről, amelyben lépésről lépésre bemutatom, hogyan válaszd ki a generálkivitelezőt!

0 hozzászólás