Olcsóbb lesz az építkezés?
5 szalalek lakasepites

5% lakás ÁFA kedvezmény

Tele a média az új, Novák Katalin féle családtámogatási programmal. Már két hete lázban tartaj az építőipar szereplőit ennek egyik eleme, az 5% lakás ÁFA visszahozatala az új építésű lakásokra. Kérdés, hogy hogyan járunk vele rövid, vagy hosszú távon.

Mivel napi szinten kapcsolatban vagyunk több kivitelezővel, befektetővel, ezért hallom, hogy ők mit mondanak erről a dologról. Az biztos, hogy hosszútávon fellendíti az építőipart, így a lakásépítést téve a válság utáni fellendülés egyik motorjává. De azért ez nem fogja azt jelenteni, hogy a lakásárak lejjebb mennek. Nézzük mit is tudunk erről a témáról:

A kivitelező úgyis megemeli az árat az 5 % lakás ÁFA mértékével

Szerintem ez így egyszerűen nem igaz. E mögött kicsit több húzódik. Ahhoz, hogy ezt értsd íme egy kis építőipari üzleti ismeret. Csak azért, mert fontosnak tartom, hogy Te, mint magánember lásd a másik oldalt is:

Amikor egy építési vállalkozó, ingatlanfejlesztő az üzletbe vág, akkor kiszámolja, mennyibe fog kerülni neki a teljes projekt. Az ÁFA az ő szempontjából nem játszik szerepet a tervezésnél, hiszen csúnyán szólva rajta átfolyik (ez persze nem igaz teljesen, de nem akarok most ebbe bonyolódni). Így neki mindegy, hogy 5% a lakás ÁFA vagy 27%. Nem ez a döntő.

Jó nekünk az 5% lakás ÁFA?

Lehet most utálni fogtok a következő kijelentésemért. Ezt a 22% engedményt Te fizeted meg. Hiszen a kormány annyit csinál, hogy begyűjti a pénzedet mindenféle adó formájában, majd azt újra osztja, elkölti. Elkölti többek között szociális programokra, támogatásokra (5% lakás ÁFA, CSOK is ide tartozik), útfelújításra, építkezésekre (stadionra), egészségügyre és még rengeteg mindenre. De azt a pénzt tudja csak elkölteni, amit Te befizettél neki.

Kicsit olyan ez, mint amikor az egyik kezével pofont ad, a másikkal meg simogat. Viszont, ha nem ad pofont nem fog simogatni sem.

Szóval ha a lakásfelújítási programot finanszírozza kell, a vállalati adókat csökkenti, szociális támogatási programokat indít és még az ÁFA bevételeinek egy jó részét el is engedi, akkor ezt valahonnan pótolnia kell...

Vagy hitelt vesz fel, vagy egyéb adók formájában kivetik és így azt Te fizeted. Tulajdonképpen ha kölcsönt vesz fel azt is Te fizeted, csak hosszabb távon. Azért én nem lennék a politikusok helyében.

Ezt a témát szerintem ez a cikk nagyon jól körbejárja. Érdemes elolvasnod:

Röviden: ne azért építkezz mert most 5% a lakás ÁFA. Amúgy a megfelelő lépésekkel most is jelentős kedvezményt lehet ezen a téren elérni, csak kicsit több a papírmunka.

Amit lehet tudni az 5%-os lakás ÁFÁ-ról

Az első az, hogy ugyan bejelentették, de jelenleg nincsen róla semmilyen rendelet, határozat. Szóval olyan ez mint Columbo felesége. Mindenki beszél róla de még senki nem látta. Biztosat nem lehet tudni. Ugyanezt az utat követték a rozsdaövezeti kérdésben is. Annyi itt a különbség, hogy január 1.-től biztosan lesz, csak a feltételeket nem ismerjük.

Az előző ilyen ciklusban az 5%-os ÁFA csak generálkivitelezésre volt igényelhető. Ezt jó gondolatnak tartom, mivel így nem neked kell koordinálni a kivitelezést. Egy építkezés irányítása rengeteg tapasztalatot igényel. Ha képzettség és tapasztalat nélkül vágsz bele jó eséllyel hozol olyan döntéseket, melyek komoly összegekbe fognak neked kerülni. Képzeld el ezt úgy mint a pókert. A profi játékosok tudják mikor nem éri meg a bankba pénzt tenni. Az amatőr pedig mindig optimista. Csak az este végén derül ki, kinek volt igaza. Ez persze nem jelenti azt, hogy a profi nem veszíthet, de hosszú távon mindig a tapasztalat és a profizmus a kifizetődő.

Ha lehet hinni az ígéreteknek, akkor az azt jelenti, hogy aki 2022 végéig szerez engedélyt az építkezésre, és megkezdi az építkezést, az 2027 végéig ráér befejezni azt, hogy 5% lakás ÁFA körbe tartozzon. Igaz ez mind befektetőkre és magánszemélyekre. Szóval, ha van telked, de most még nem szeretnél építkezni, akkor is érdemes lehet az engedélyeket beszerezni, mert komoly összeg maradhat a zsebedben.

A befektetőknek lesz egy kellemetlen negyed éve, hiszen a hírek hatására most inkább mindenki kivár, inkább nem vásárol, nem fizeti az előleget, foglalót. Tehát nekik a kiadásaik megmaradnak, hiszen haladni kell az építkezéssel, azonban az értékesítésekből a bevétel elmarad. Ezt fokozza még a héten bejelentett CSOK módosítás is.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük