5 dolog, amit az elszálló energiaárak ellen tehetsz

Az építőipari alapanyagok drágulása évekkel ezelőtt elkezdődött. Sajnos a növekvő tendencia napjainkban is megfigyelhető, sőt a COVID és a szomszédunkban zajló háború csak tovább súlyosbította a helyzetet. Mindezek következményeként Magyarország és az egész világ súlyos energiaválság közelébe került. Nézzük, hogy milyen lehetőségeid vannak az elszálló energiaárak ellen!

Az energiaválság sajnos az építőipart sem kerüli el. Annak ellenére, hogy az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke úgy látja, hogy 2022-ben jó évet fogunk zárni, mégis hatalmas a bizonytalanság és a feszültség. Emögött elsősorban az építési termékek és az építőipari szolgáltatások árának jelentős növekedése áll.


Energiatakarékosság egy nagy energiaigényű iparágban

A világ energiafelhasználásnak és ezzel együtt a légszennyezésnek a harmadát az épületek energiafelhasználása adja. A kialakult energiaválság tehát nem csak az egyre elszálló energiaárak miatt kiemelt jelentőségű, hanem a klímavédelem miatt is. Egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy ne csak lakossági, hanem vállalati szinten is takarékoskodjunk a felhasznált energiával. Az építőipar azonban nem azok közé az iparágak közé tartozik, ahol ez könnyen megvalósítható. Sajnos a legtöbb építőanyaghoz pont azt az energiát használjuk fel, amiből amúgy is kevés van, ez pedig a gáz. Jelentős mennyiségű gázra van ugyanis szükség a tégla, a cement és a hőszigetelések gyártásához, így mindegy, hogy milyen szerkezetű ház építésében gondolkodsz, mindenképpen érezni fogod a megemelkedett energiaárak hatását.

Van, ami nem rajtad múlik, de van, amire igenis hatással lehetsz!

A koronavírus-járványra vagy az orosz-ukrán háborúra nincs ráhatásod. Épp úgy, ahogy az építőanyagot gyártó cégek működésére sem. De ettől függetlenül ne dőlj hátra, mert még ebben a bizonytalan helyzetben is számos dolgot tehetsz. Mi azért vagyunk, hogy segítsünk eligazodni az építőipar útvesztőiben, ezért mai cikkünkben szeretnénk áttekinteni, hogy mit tehetsz az elszálló energiaárak ellen.

1. Elköltözöl az országból

Ez egy olyan opció, ami talán megoldás lehetne, ám nem mindenki számára elérhető. Mielőtt azonban bárkit arra buzdítanék, hogy csomagoljon és költözzön, érdemes egy kicsit utánajárni, hogy a kiválasztott országban milyen a gazdasági helyzet. Az energiaválság ugyanis nem csak Magyarországot sújtja, hanem a világ többi országát is. Számos, korábban erős gazdasággal rendelkező ország kénytelen jelentős korlátozásokat bevezetni a mostani helyzetben, így egyáltalán nem biztos, hogy egy ismeretlen országba költözés valós opció lehet az elszálló energiaárak ellen.

2.Kisebb lakásba költözöl

Az energiával való takarékoskodás egyik legkézenfekvőbb megoldása az, ha csökkented az energiafelhasználásodat. Ezt megteheted úgy, hogy egy kisebb lakásba költözöl. Ha a választott lakás még energiahatékony is, akkor nem csak a lakás méretének csökkentésével tudsz takarékoskodni, mert az energiatakarékos megoldások további előnyt is jelentenek a számodra.

A kisebb lakásba költözés azonban sok családnak nem opció. Például egy nagy létszámú család, aki már megszokta a tágas tereket, és mindenkinek megvolt a saját birodalma, nem biztos, hogy szívesen lemond erről. Ugyancsak probléma lehet, ha a család nehezen alkalmazkodik a nagyobb változásokhoz, ezért nem szívesen hagyja el a jelenlegi otthonát. Ha azonban ezek a tényezők nem gátolnak benneteket és a költözési hajlandóság is megvan, akkor a kisebb lakásba költözés valóban egy jó megoldás lehet a túlzott energiafelhasználás problémájára.

3. Alacsonyabbra állítod a fűtést

A hűvös idő beköszöntével egyre több intézményben javasolják, hogy az állandó hőmérséklet 18 fok legyen. Ez sajnos sem a munkahelyeken, sem pedig otthon nem komfortos. Bár biztosan vannak, akik alapvetően jól elvannak ezzel a hőfokkal, de tapasztalataink alapján a lakosság jelentős része télen ennél melegebb benti hőmérséklethez van szokva. A döntés azonban a tiéd. Ha bírod a hűvösebbet, ha nem bánod, hogy otthon plusz egy réteget kell magadra húznod, akkor a hőmérséklet csökkentésével valóban energiát spórolhatsz.

4. Telket vásárolsz és saját igényeidnek megfelelő házat építesz rá

Ez az a pont, ahol a legtöbbet tudunk segíteni neked. A célunk ugyanis az, hogy a bonyolult építőipari folyamatokat egyszerűvé tegyük és levegyük a terhet a válladról. Legyen szó tervezésről, kivitelezésről vagy csupán tanácsadásról, mi készséggel segítünk, hogy megtaláld a saját igényeidnek 100%-ban megfelelő megoldást.

Vajon a telkek is drágultak?

Tapasztalatból tudjuk, hogy nem csak az építőipari alapanyagok és a kivitelezés költségei emelkedtek, hanem a telekárak is. Ezért nyugodtan fordulhatsz hozzánk akár már a telekvásárlás előtt is, hiszen az igényeidnek tökéletesen megfelelő megoldás csak úgy születhet meg, ha az építkezést egy alapos tervezés előzi meg. Ebbe a tervezésbe pedig akár a megfelelő telek kiválasztása is beletartozhat.

Budapesten a jelenlegi helyzetben szinte alig lehet találni eladó telket. Az agglomerációban pedig olyan magasra emelkedtek az árak, hogy az sokak számára nem elérhető. Amennyiben hajlandó vagy a kompromisszumra, akkor akár a népszerű településeken túl, plusz 10 perces autózást bevállalva, az előzőekben említettekhez képest féláron vehetsz telket. Sőt, az sem ritka, hogy kifejezetten szellős telkeket kínálnak eladásra, amelyek nagyszerű befektetési lehetőségnek számítanak.

Egy-egy ilyen nagyobb telek lehetőséget ad 2-3 lakásos társasház építésére. Ha neked csak egyik lakásra van szükséged, akkor a másik kettőt akár értékesítheted is, így csökkentve a saját befektetésed költségét. Ha az építkezés során odafigyelsz arra, hogy az új lakások energiahatékonyak is legyenek, akkor az értékük idővel folyamatosan emelkedni fog.

Megéri most újat építeni?

Egy új építésű ház esetében mindig hosszú távon érdemes gondolkodni. Bár most úgy tűnik, hogy egy új épület nagyon sokba kerül, azonban, ha megfelelően van megépítve, akkor hosszú távon akár többszázezer forintos havi megtakarítást is hozhat a hűvösebb hónapokban. Ha az épület energiaigénye közel nulla, vagy akár passzív, akkor hamar kiszámolható, hogy a mostani energiaárak mellett nagyon hamar vissza tudja hozni a befektetés árát.

Ha most úgy döntesz, hogy új házat építesz, akkor fontos, hogy ne azt nézd, hogy most milyen sokat kell kiadnod, hanem tekints rá úgy, hogy mennyit veszítesz hosszú távon, ha nem az energiahatékony technológiák mellett döntesz.

Ahogy korábban is említettem, az építőiparban jelenleg hatalmas bizonytalanság van. Ma még nem lehet látni, hogy a mostani emelkedő tendencia meddig tart, esetleg várható-e bármilyen visszaesés. Az előrejelzések alapján azonban majdnem biztos, hogy a korábban érvényes alacsonyabb árak nem térnek vissza. A kérdés csak az, hogy ha most nem vágsz bele, akkor pár hónap múlva vajon mennyivel többet kell majd ugyanazért az alapanyagért és szolgáltatásért fizetned.

5. Felújítod vagy felújíttatod az épületet, amiben laksz

Ha az előzőekben felsorolt lehetőség közül egyik sem valós opció a számodra, akkor marad a felújítás. Ha társasházban laksz, akkor egy kicsit nehezebb dolgod van, mert ott az egész lakóközösségnek hozzá kell járulnia.

Fontos azonban, hogy a felújítás sem olyan egyszerű, mint ahogyan azt sokan gondolják. Ebben az esetben is elengedhetetlen az alapos tervezés, illetve a tervező és a kivitelező munkájának összehangolása. Sok esetben egy felújítás ugyanolyan generál szemléletet igényel, mint egy új épület tervezése. Csak akkor lesz megfelelő a végeredmény, ha a tervező jól végzi a dolgát, például olyan hőszivattyút és fűtési rendszert tervez, ami megfelel a leendő lakók igényeinek, valamint szem előtt tartja az energiahatékonyságot is. Bár sokan nem gondolnak rá, de a hatékonysághoz az is hozzátartozik, hogy a hőszigetelés ne legyen feleslegesen vastag.

Az alábbi pontokat azért gyűjtöttük össze, hogy segítséget nyújtsunk a számodra abban, hogy mire kell odafigyelned egy felújítási munka során:

  1. Tervezés: ahogy korábban is említettem a tervezés az egyik legfontosabb, hiszen ez biztosítja, hogy a megfelelő eszközök kerüljenek beépítésre. Ugyancsak a tervezés során kell figyelembe venni azt is, hogy a felújítási munkálatokba a helyi főépítésznek is lehet beleszólása. Ennek figyelmen kívül hagyása jelentős problémákat eredményezhet.
  2. Hőszigetelés: ebbe a kategóriába tartoznak bele a hőszigetelési munkák, többek között például a nyílászárók cseréje. A megfelelő tervezés itt is kulcsfontosságú.
  3. Épületgépészet korszerűsítése: ide tartozik például egy gázkazán lecserélése egy hőszivattyúval, és a fűtési rendszer ehhez történő optimalizálása.
  4. Elektromos hálózat átalakítása: ezen a ponton érdemes mérlegelni egy napelemes rendszer telepítését, amely hosszú távon energiatakarékosabb lehet a hagyományos megoldásoknál.

Bár sokan választják a felújítást – akár úgy hogy egyszerre elvégzik a szükséges munkálatokat, akár úgy, hogy időszakosan tesznek valamit az energiahatékonyságért – egy dolgot nem szabad elfelejteni. Egy felújított épület soha nem lesz egyenlő egy új épülettel. Sajnos nem ritka, hogy amikor egy problémát megoldanak, akkor felbukkan egy másik, és így tovább. A régi tégla falazat nedvesedhet alulról, a vízvezetékek és az elektromos hálózat elöregedhet, és még sorolhatnánk azokat a rejtett problémákat, amikre egy felújítás során fény derülhet.

Ha elbizonytalanodtál, hogy számodra melyik lehet az ideális megoldás, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot! Nem mondjuk, hogy könnyebb lesz velünk az építkezés vagy a felújítás, de abban biztos lehetsz, hogy mindig lesz kihez fordulnod azért, hogy elkerüld a költséges buktatókat. Teljeskörű szolgáltatásunk keretében nem csak a tervezés és a kivitelezés terheit vesszük le a válladról, hanem elérhetővé válnak számodra partnereink szolgáltatásai is. Számos kiváló szakemberrel állunk együttműködésben, így segíteni tudunk neked ingatlannal kapcsolatos kérdésekben, jogi kérdésekben és akár még marketingben is, ha úgy döntesz, hogy az új épületedet értékesítenéd.


0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése