5%-os ÁFA, és ÁFA-visszaigénylés év végéig! – 2. rész *PLUSZ EGY TIPP* 

Minden, amit tudni érdemes. Úgy, ahogy még sosem olvastál róla. 

Az ÁFA-kedvezményről szóló cikksorozat előző részében már alaposan kifejtettem, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie az ingatlannak ahhoz, hogy érvényesíthesd ezt a kedvezményt a kivitelezésből.  

Ebben a részben pedig megismerheted azokat a határidőket, amelyekhez tartanod kell magad, ha nem akarsz lemaradni erről a lehetőségről. Mindennek idő kell, amíg  elintézed, így azt javaslom, hiába érzed úgy, hogy év vége még messze van, ha komolyan gondolod az új lakás vásárlását, vagy az építkezést, lassan kezdd el szervezni a teendőket, mert a tervezés és az adminisztráció sincs meg pár nap alatt. Októberben már késő lesz! 

Ezekre a határidőkre kell figyelned az ÁFA-kedvezmény kapcsán! 

A jelenleg érvényes áfa kedvezményt 2021. január 1-től vezették be, és jelen állás szerint 2022. december 31-ig van érvényben. 

Nyugi, ez nem azt jelenti, hogy 2022. december 31-ig el kell készüljön a ház! 

Ez annyit tesz, hogy 2022. december 31. napján társasházi lakás építése esetében jogerős építési engedéllyel, vagy önálló lakóház kivitelezése esetén, egyszerű bejelentés tudomásul vétellel kell rendelkezz. Magyarul nem az számít, hogy elkészült-e már az épület. A határidőig legyen engedély!   

Van azonban további időbeli kitétel is. A fent említett dokumentumoknak van egy érvényességi határideje, amely időn belül el kell kezdened, vagy befejezned az építkezést. Ez önmagában egy külön téma és az eljárás típusokhoz van köze (bizonyos esetben hosszabbítható is). Lényeg az, hogy ha megvan az engedélyed, akkor minimum 5 éved lesz megépíteni a házat.  

Ezen kívül annyi kikötés van még, hogy 2026. december 31-ig lehet ezzel élni. Ez annyit jelent, hogy ha társasház építő vagy, akkor eddig a dátumig be kell érkezzen a lakásvásárlás előlege.  

Saját építésnél pedig az engedély hatálya lesz a mérvadó. Ez egyszerű bejelentésnél 10 év, de feltételezem, hogy ebben az esetben is az első kifizetésnek teljesülnie kell. 

FONTOS! Mivel nem vagyok adótanácsadó, ezért ezt a cikket ne is vegyétek adótanácsadásnak (jogosultságom sincsen rá). Ha ilyen kérdések felmerülnek, mindenképpen kérdezz meg egy adótanácsadót, mert rengeteg pénzt tud spórolni neked. Az ügyfeleinket mi is mindig áttereljük egy külön tanácsadásra, mielőtt döntenek a kérdéses helyzetekben. 

A LÉNYEG TÖMÖREN 

Ha csak átfutod most ezt a cikket, és későbbre mented az 1. résszel együtt, hogy mindent nyugodt körülmények közt elolvashass, ezek a legfontosabb infók, amiket tudnod kell. 

Amennyiben építkezni szeretnél, és igénybe akarod venni a kedvezményes ÁFA lehetőségét, akkor ez év végéig rendelkezned kell érvényes engedéllyel. Minimum. Azonban azt is tudnod kell, hogy egy egyszerű bejelentési tervet sem két perc elkészíteni!  

Általánosségban azt mondhatjuk, hogy egy átlagos igényekre szabott épület egyszerű bejelentési tervei kb. 3-5 hónap alatt készülnek el megfelelő minőségben. Mivel mindennek van némi átfutási ideje, célszerű úgy időzíteni a bejelentést, hogy legkésőbb november második felében fel legyen töltve az anyag engedéyleztetésre! (ETDR-rendszer) 

Ha komolyan gondolod, érdemes időben nekiállni ezeknek a papírmunkáknak, hogy ne kapkodás legyen az egészből. Fogy az idő! 

Utánajártunk! Lehet-e mégis a tervezés díja is 5%-os ÁFA tartalmú, saját építésű ingatlanra? 

Korábban említettem, hogy a tervezés minden esetben 27% ÁFA tartalmú. Azonban úgy tűnik van arra egy szabályos lehetőség, hogy erre is az 5% legyen érvényes.  

Hogy mi a trükk?  
A trükk annyi, hogy nem tervezésre szerződsz, hanem generálkivitelezésre. Ebben az esetben – ha még nincsenek tervek – a tervezés a kivitelezés szerves részét képezi. Cserébe sajnos egyúttal kötöttséget kell vállalj, hogy a már tervek nélkül fiktív árakon megállapodj a kivitelezővel. 

Rákérdeztünk azonban a hatóságnál, hogy mi a helyzet olyankor, ha az ügyfél generálkivitelezőt vált. Mondjuk a tervezés végén. Az erre kapott válaszlevelet pedig ide bemásolom: 

„Tisztelt Ügyfelünk! 

 

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk. 

 

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 82. § (2) bekezdése és a 3. számú melléklet I. rész 50-51. pontjai alapján 5%-os adómérték alá tartozik a következő termékek értékesítése: 

-        az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozó olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakás, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, 

-        az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés j) pont ja) vagy jb) alpontja alá tartozó olyan egylakásos lakóingatlan, amelynek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert. 

 

A lakóingatlan, lakás vonatkozásában termékértékesítés valósul meg – többek között – az Áfa tv. 10. § d) pontja szerinti ügylet esetén, vagyis amikor az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadása történik a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre. 

 

Az Áfa tv. 3. számú melléklet I. rész 50-51. pontjaiban szereplő meghatározás alapján az 5%-os adómérték szabályszerű alkalmazásához az értékesített ingatlannak az alábbi feltételeknek kell együttesen megfelelnie: 

-        új ingatlannak kell minősülnie, 

-        lakóingatlannak kell minősülnie, 

-        a lakóingatlan hasznos alapterületének értékhatáron belülinek kell lennie. 

 

A kérdés megítélése szempontjából szükséges vizsgálni továbbá a felek közötti szerződés tartalmát. 

Amennyiben a felek szerződése arra irányul, hogy a kivitelező a tervezéstől az ingatlan kulcsrakész állapotban történő átadásáig a beruházás keretében mindent elvégezzen, akkor az ügylet sajátosságai alapján a tervezési szolgáltatás nem önálló ügyletként valósul meg, hanem az Áfa tv. 10. d) pontja szerinti ügylettel együtt teljesül, és így a kivitelezés részeként 5%-os adómértékkel adózik. 

 

A tervezési szolgáltatás fent ismertetett adójogi megítélését egy esetleges kivitelezőváltás nem befolyásolja. 

 

Tájékoztatjuk, hogy a válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak. 

 

Tisztelettel: 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal 

Központi Irányítás 

Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály” 

Az olyan nagy döntéseket, mint egy új lakás vásárlása, vagy egy új lakóház építése, mindig alapos mérlegelése, és a lehetséges opciók számbavétele kell megelőzze. Így növeled az esélyeidet arra, hogy a későbbiekben sem bánod meg a mostani döntésed.  

Számolj a következményekkel, és ha szükséges kérd a mi segítségünket is ahhoz, hogy a legjobb döntést hozhasd meg! 

Ha kapcsolatba szeretnél lépni velünk tervezéssel, vagy házépítéssel kapcsolatban kérlek kattints az alábbi a következő linkre: Kapcsolat

0 hozzászólás