5%-os ÁFA, és ÁFA-visszaigénylés év végéig! – 1. rész

Minden, amit tudni érdemes. Úgy, ahogy még sosem olvastál róla.

2021-ben bombahír volt az, hogy ismét 5%-os ÁFA-kulcs vonatkozik a lakáscélú új építésű ingatlanok értékesítésére. Nézzük most át, hogy mi mindennek kell megfelelni, hogy érvényesíteni tudd ezt a kedvezményt!

Mikor lesz 5 % az ÁFA tartalma az ingatlannak?

A lakást, vagy családi házat mindenképpen kivitelezővel kell építtetned, és tőle kell hozzájutnod, vásárlás útján. Az önállóan, generálkivitelező nélkül, saját beruházásban készülő ingatlanokra nem vonatkozik ez a kedvezmény. 

Lakás esetében az alapterület maximuma 150 nm, míg családi ház esetében 300 nm. 

Az ÁFA kedvezmény  kizárólag a lakhatás céljára készült ingatlanokra vonatkozik. A garázsokat, a  tároló helyiségeket,  kocsibeállókat, és üzlethelyiségeket  továbbra is a 27%-os ÁFA terheli, még akkor is, ha ezek egybe-, vagy együtt épülnek a lakóingatlannal. 

Új épületek esetében a tervezés is elengedhetetlen, kötelező eleme az épület megvalósításának. Ha generálkivitelező nélkül építkezel, abban az esetben egyszerű bejelentéssel lehet építkezni. Ellenkező esetben a kivitelezővel állapodsz meg a tervezési igényeidről, és a tervezést 27% ÁFA terheli. 

Hova építkezhetsz, ha élni akarsz az ÁFA-kedvezménnyel? 

Ha 5%-os ÁFÁ-val szeretnél építkezni, a telkednek mindenképp építési övezeti besorolásúnak kell lennie, vagyis olyan területen, amelyre hivatalosan is építhető lakóépület. Gyakori probléma, hogy valaki akkor jön rá, hogy nem felel meg ennek a kritériumnak az általa vásárolt telek, amikor már építkezni szeretne rá. 

Ha azonban nem lakóövezeti telekről van szó, abban az esetben lakóépületként nyilvántartott ingatlan sem építhető rá, így nem vehető igénybe rá ez a támogatás.

Mik azok az építési övezetek?

A települések mindegyike rendelkezik helyi építési szabályzattal, amely konkrétan tartalmazza a település összes területének, és telkeinek beépítési lehetőségeit. Ennek egy melléklete a szabályozási terv, amely tartalmazza a telkek besorolását.

Ha az ÁFA-kedvezmény lehetőségével élni szeretnél, érdemes erre vetned egy pillantást, és megnézni a kiszemelt telek besorolását, még a vásárlás előtt! Ha azt látod, hogy a telek besorolásában fel van tűntetve, hogy lakóépület építhető rá, akkor biztos lehetsz benne, hogy jogosult leszel az 5%-os ÁFÁ-ra.

A besorolások rövidítése a legtöbb esetben az Lk, Lke, Vt, övezetek, de ezek a jelölések nincsenek teljesen összhangban az ország teljes területén, így felesleges is övezeti jel felsorolásba kezdeni.

Ami fontos, hogy a nem lakóövezeti telkek esetben, minden építkezésre, továbbra is a 27% ÁFA van érvényben.

Ha bármilyen kicsi kételyed is van azzal kapcsolatban, hogy valóban a megfelelő telket választottad, mindenképpen kérd szakértő segítségét! A Mielőtt telket veszel szolgáltatásunk ennek a kérdésnek a tisztázásában is készséggel áll a rendelkezésedre.

Hogyan tudod érvényesíteni az 5%-os ÁFA kedvezményét?
Valójában nem is 5% ÁFA kedvezmény van, hanem ÁFA kedvezmény, melynek egyik esete az 5% ÁFA, a másik pedig az úgynevezett saját erős építkezés.

A kettő között a fő különbség az, hogy az előbbi esetében generálkivitelezőt alkalmazol, aki 5% ÁFA tartalmú számlát állít ki részedre. A saját kivitelezésű ingatlan esetében pedig több vállalkozót bízol meg a kivitelezéssel, és a te dolgod lesz az ÁFA visszaigénylése.

Építkezés generálkivitelezővel  – 5%-os ÁFA, és ÁFA-visszaigénylés
Ha generálkivitelezőt fogadsz fel, hogy felépítse a lakóingatlanod, annyi történik, hogy egyszerűen kötsz vele egy szerződést. A kivitelező mindent intéz helyetted és a számodra kibocsátott számla ÁFA-tartalma 5% lesz.

A generálkivitelező azt jelenti, hogy neked csak egyetlen szerződést kell aláírnod. Mindenki mást ő fog felfogadni, minden anyagot ő vásárol meg. Ezzel a döntéssel egy sokkal kevésbé stresszes időszak lesz számodra az építkezés, mintha mindezt neked kellene megszervezni, és összehangolni a munkafolyamatokat.

Persze, most mondhatod, hogy mindezt te is meg tudod oldani, de több mint tíz éves generálkivitelezői múlttal a hátam mögött azt kell mondjam, hogy egy tapasztalt és tisztességes kivitelező szakmai tapasztalatát nem pótolhatja a Google.  Kivéve persze, ha vannak éveid arra, hogy összeszedj minden tudást a netről. Az 5%-os ÁFA ideje azonban hamarosan lejár. 

További bónusz, ha CSOK-ot veszel igénybe, az építkezéshez, akkor maximum 5 millió forint erejéig, az 5% ÁFA is visszaigényelhető utólag. De csak, és kizárólag az 5% ÁFA tartalommal kiállított számlák nyújthatók be, a 27%-os ÁFÁ-t tartalmazó tételek nem. A visszaigénylést neked kell intézned majd a CSOK-ot folyósító bankodon keresztül, ez már nem a kivitelező dolga. 

A benyújtott számláknak 2021. január 1. utáninak kell lenniük, az igénylés határideje pedig 2022. december 31. 

ÁFA visszaigénylés saját kivitelezésű ingatlanra
Ha saját kivitelezésben építed az ingatlanod, az ilyen módon megbízott vállalkozóktól nem fogsz 5% ÁFA tartalmú számlát kapni. Ebben az esetben neked kell visszaigényelned.

Bár összességében elképzelhető, hogy a teljes költségvetést tekintve, több kisebb vállalkozó megbízásával olcsóbb lesz az építkezés, de nem elhanyagolható szempont, hogy ilyenkor neked kell az építkezés menetét megszervezned, és koordinálnod a csapatokat. 

Maximum 5 millió forintig visszaigényelhető az ÁFÁ-ja, a saját kivitelezésben épült, maximum 150 nm-es lakás, vagy maximum 300 nm-es családi ház építéséhez vásárolt telek árának, valamint a felhasznált építőanyagok, és igénybevett szolgáltatásokról 27%-os ÁFA tartalommal kiállított számláknak. Fontos kitétel, hogy az 5%-os ÁFÁ-val kiállított számlák nem nyújthatók be. 

Az ÁFA visszatérítésre vonatkozó igényt maximum egy alkalommal lehet benyújtani, és a 2018. január 1-ét követően kiállított számlákra vehető igénybe. A z igénylés határideje 2022. december 31. 

Hogyan döntsd el az építkezés módját? 

Hogy tudd, neked melyik éri meg, egy kicsit még ismerkedjünk az egyéb ÁFÁ-ra vonatkozó szabályokkal!

Egy sima, egy fordított. 

Nem, most nem a kötésmintákról lesz szó, hanem az adózási formákról.

Sima, azaz normál esetben, ha egy vállalkozó elkészít egy produktumot, akkor a termékét, szolgáltatását ÁFA tartalommal látja el, amit ő külön befizet a NAV megfelelő számlájára. Tehát a vállalkozónak az ÁFA egy átfolyó tétel. Leegyszerűsítve tehát: amennyi az ÁFA tartalma a részedre átadott terméknek, vagy szolgáltatásnak, azt a cég, vállalkozó be is fogja fizetni. (Ennél azért bonyolultabb, de mivel nem vagyok adótanácsadó, ezért nem kívánok a részletekbe jobban belemenni.)

Az ÁFA törvény azonban azt mondja, hogy olyankor, amikor az építmény építési engedélyhez, vagy egyszerű bejelentéshez kötött, akkor a fordított adózás lép érvénybe.

Ez azt jelenti, hogy ilyenkor a vállalkozó nem terheli a részedre kiállított számlát ÁFA tartalommal. Azt külön, neked kell befizetni.

Azonban azt tudni kell, hogy azokat a tételeket, amelyek szolgáltatásnak minősülnek, amik nem jár termék beépítésével (esetünkben pl. a tervezés), vagy az anyagvásárlást, továbbra is 5% ÁFA terheli. 

És itt jön a lényeg. Nézzük is meg példákon keresztül!

Amennyiben te olyan vállalkozókat bízol meg, akik eleve alanyi adómentes számlát bocsátanak ki, és te magad vásárolod az anyagokat, akkor a teljes felépítménynek mindössze kb. 13-15%-át terheli ÁFA. Ezt viszont visszaigényelheted, a már említett maximum 5 millió forintos keretig. 

Tehát ha építesz egy házat, melynek nettó értéke 50 millió forint, és ezek után csak az anyagra kell ÁFÁ-t fizess, akkor kb. 25 millió forintot fog ÁFA fizetés terhelni. Ekkor a komplett épületed ÁFA tartalma 6,75 millió forint, amelyből 5 millió forintit tudsz visszaigényelni, így a valós befizetett ÁFA tartalmad 1,75 millió forint lesz.

Ha viszont leszerződsz a kivitelezésre egy generálkivitelezővel, abban az esetben 5% ÁFA tartalommal kell számolnod a teljes költségvetést tekintve. Az előbbi példában említett, 50 millió forint után kell tehát megfizetned az 5% ÁFA tartalmat. Ez azt jelenti, hogy a teljes épületre, ugyanazzal a nettó költségvetéssel számolva,  2,5 millió forint ÁFÁt kell befizess.

Mielőtt döntesz a kivitelezés módjáról, mindenképp érdemes ennek mindig utána számolni!

0 hozzászólás