12 dolog, ami befolyásolja az építkezés 2022-ben
generálkivitelezés

Amikor elkezded tervezgetni a házépítést, biztos vagy benne, hogy mindenre gondolsz?  Az már egy jó megközelítés, ha generálkivitelezővel történő szerződéskötésen gondolkozol. Mert ugye azt gondolod, hogy ő majd mindent elintéz helyetted, neked pedig „csak” fizetned kell. De tényleg így van vajon? Tényleg mindent elintéz? Hát persze. Kivéve azt, amit nem.

Nézzünk kicsit a dolgok mélyére ebben a témában is!

Az építkezés ára

Természetes, hogy a generálkivitelezőket az áraik alapján akarod összehasonlítani. Ha neked is az az első kérdésed a telefonban, hogy mennyiért építjük meg a házadat, akkor nálunk a rövid válasz az, hogy semennyiért.

Az ugyanis, hogy mennyiért vállalja egy generálkivitelező az építést nagyon sok tényezőtől függ. Szóval ezt a kérdést inkább az első beszélgetés végére tartogasd, amikorra már a kivitelező is kicsit tisztábban lát azzal kapcsolatban, hogy mit is szeretnél.

Persze tudom, hogy tájékozódni szeretnél az árak aktuális szintjéről, de abban is nagy különbségek vannak a kivitelezők között, hogy ki milyen munkálatok ért az így megadott négyzetméteráron.

Ami általában kimarad a generálkivitelezésre vonatkozó árajánlatból

Nézzük, mik a leggyakrabban kimaradó tételek. De mielőtt elárulnám ezeket, gondold át kicsit, hogy neked mire van szükséged a kivitelezőtől! Valóban elégedett leszel azzal, és késznek tekinted a projektet azzal, ha már áll az épület?

Vagy vannak olyan apró részletek, amikre szükséged van, és ha nem a vállalkozó csinálja meg ezeket a dolgokat akkor neked kell? Ez pedig számodra jelent majd plusz időt, utánajárást, és munkát. Ezt se felejtsd ki a matekból, amikor számolni kezdesz. Mert gondolom a te időd is pénz.

Különösen fontos ez manapság, amikor az építőanyagárak napi szinten változnak.

Egyáltalán miért hagynak ki bizonyos tételeket az árajánlatból?
Túl  nagy fantázia és szakértelem sem kell ennek a kérdésnek a megválaszolásához. Egészen egyszerűen azért, mert így olcsóbb négyzetméterárat tudnak leírni a papírra, amitől a kevéssé járatos építkezni vágyók boldogok lesznek.

Az alantasabb vállalkozók aztán később sem térnek ki a részletekre, hanem szerződést kötnek, majd amikor már folyik az építkezés akkor jönnek elő a hiányosságok, amikre azért mindenképp szükséged lesz. Persze szívesen megcsinálják majd, és ugyanolyan szívesen ki is számlázzák ezeket pótmunka tételként, hiszen nem szerepeltek az eredeti szerződésben.

Nálunk ez másképp működik. Mi már az elején szeretünk tisztázni minden apró részletet, hiszen egy esetleges pénzhiány miatt félbe maradt építkezés nem lehet egyetlen tisztességes vállalkozó érdeke sem!

No, és akkor most jöjjön a 12 tényező, amit sok generálkivitelező kihagy az ajánlatból, de neked azért mégiscsak nagy eséllyel szükséged van rá!

1.     Napelemek

Az első, és leggyakrabban hiányzó elem. Annak ellenére, hogy a jelenlegi szabályozások mellett ma már igencsak nehézkes e nélkül használatba venni. Előnyét és fontosságát most nem is részletezném.

2.     Fűtési rendszerek

Természetesen ezt azért nem hagyják ki teljes egészében, de van egy nagyon elterjedt trükk. Ez pedig az, hogy beterveznek az ajánlatba egy márkás gázkazánt, amelyről már mindenki hallott. Mondjuk egy Bosch-t. Ez jól hangzik, laikusként már hozzá is kapcsoltad a megbízhatóságot, amelyet a kivitelezőre is igaznak gondolsz.

Hogy mégis mi a gond? Egyre ritkábban építünk be gázkazánokat, hamarosan pedig már forgalmazni sem lehet őket. Ha erre útközben döbbensz rá, megint csak jöhet a pótmunka a hőszivattyú miatt.

3.     Teraszburkolatok, és járdák

De hát ez nem is az épület része! Igaz. De ahhoz, hogy komfortosan használhasd a házad, kétségtelenül szükség van rájuk. Hacsak nem akarsz az építkezés végén az esős, latyakos évszakokban állandóan sáros lábbal becsörtetni a vadonatúj házba.

S hogy ki viseli ezeknek a költségét? Nyilván te, ha nem volt benne az eredeti ajánlatban. Tulajdonképpen jogosan marad ki belőle, hiszen valóban nem tartozik az épület négyzetmétereihez ez a felület. De azért minimum egy, a bejárati ajtóig vezető térköves járda alap. Ne feledkezz meg erre a tételre is rákérdezni!

4.     Kertészet, tereprendezés

Ugye mennyivel jobb egy füvesített udvaron grillpartit tartani a barátokkal, vagy a családdal, mint a porban? A végeredményhez az is hozzátartozik, hogy rendben legyen a kert, az udvar. Persze te magad is elvégezheted ezt a munkát, csak meg kel hoznod a döntést: pénzt áldozol a szép kertre, vagy inkább időt.

Ha rám hallgatsz, inkább pénzt, mert abból lehet többet keresni, az időnk azonban véges, és nem pótolható.

5.     Öntözőrendszer

Persze ez csak akkor fontos, ha szükséged van rá. Mert lehet úgy is, hogy reggelente kávézás közben, vagy este a meccs nézése, vagy a családdal töltött idő helyett slaggal a kezedben öntözöd a gyepet. De miért tennéd, ha automatizálni is lehet ezt a tevékenységet?

Ráadásul a többi költséghez képest elhanyagolható nagyságrendű pénzbe kerül a kiépítése. És miért ne most tennéd meg, amikor még úgysincs szép füved?

6.     Kerítés

Ha nem akarsz a csodás újépítésű házad elé egy sima drótkerítést, akkor ezt is bele kell kalkulálnod a költségekbe. Ráadásul egyes településeken előírás az is, hogy összhangban kell lennie az épület megjelenésével.

Ez szintén olyan tétel, amit nem kötelező a generálkivitelezőnek beletennie az ajánlatba, de ha már ő úgyis ott lesz a munkaterületen, sokkal életszerűbb vele megcsináltatni ezt is, mint ilyen kis munkára keresni egy másik csapatot.

7.     Anyaghasználat

Természetesen a beépített anyagok minősége is jelentősen befolyásolja az árat. Nem mindegy ugyanis, hogy egy dörzsölt vakolat, vagy egy 100.000 Ft/nm árú szálcement burkolat kerül a homlokzatra. Nem ritkaság a 20.000 Ft-os szőnyegpadló, vagy a 30.000 Ft-os csempe sem.

Persze nem feltétlenül akarsz ilyen minőségű anyagokat, de ha mégis, akkor szintén építkezés közben fog kiderülni, hogy több költséged lesz. Miért? Mert a generálkivitelezők átlagosan maximum 6.000 Ft/nm burkolat árig garantálják a négyzetméterárat.

8.     Közművek

Az alap kivitelezési árban általában nem szerepel a szükséges közművek bekötése, és az ezekhez fűződő hivatali ügyintézés. Nekiveselkedhetsz persze te is, de valószínűleg több idődbe fog kerülni, mint annak a szakembernek, aki álmából felkeltve is tudja, hogy hova, mikor, milyen papírokat kell beadni, és kinek, mikor, mennyit kell befizetni.

Ha drága az időd, és nem bírod a hivatali stresszt, inkább bízd ezt is a kivitelezőre, és kalkuláljátok bele az árba!

9.     Medence

Jó, nem mindenkinek kell ez sem. De ha egyszer mégis szeretnél, járj utána, mert nagy eséllyel (típustól függően persze) az építése engedélyhez kötött, amiben szintén jól jöhet a szakember segítsége.

10. Felvonó

Nem egy általános igény, de egyre többször találkozunk vele mi is. Ha szeretnél egyet, mindenképp jelezd, mert fontos figyelembe venni ezt is a kezdeti becslések során. A felvonók létesítése, és üzemeltetése külön engedélyhez kötött, és külön hatóság bírálja el az üzembe helyezést, valamint a karbantartásra is szigorúan oda kell majd figyelned.

11. Terepviszonyok

Talán nem is gondolnád, de a telek megközelíthetősége, lejtése, és a talaj tulajdonságai is jelentős befolyással bírnak az árra nézve. Minél meredekebb, minél nehezebben megmunkálható (pl. sziklás)a talaj, annál többe fog kerülni a munka. Ha még behajtási engedélyhez is kötött a terület megközelítése, az szintén feljebb tolja a költségeket.

12. Gazdasági helyzet

Elég csak annyit mondanom, euro árfolyam, és már tudod is miről lesz szó. Márciusban a betonacél duplázta meg az árát, mindössze egyetlen hónap leforgása alatt. Tavaly fát volt szinte lehetetlen beszerezni. A hiány pedig áremelkedést szül, míg végül a fa és az acél esetében is eljutottunk odáig, hogy már nem az volt a kérdés, hogy miért ilyen drága, hanem az, hogy egyáltalán honnan tudnánk, bármennyiért is beszerezni.

Nem születtünk Nostradamusnak

Sajnos tehát, a nulladik beszélgetés első percében, mi sem fogjuk tudni megmondani neked, mennyi lesz az építkezésed költsége. Ha erre képesek lennénk, a lottó ötös se okozna gondot.

Kristálygömb, és született jóstehetség híján mi inkább felépítettünk egy olyan rendszert, amelynek a segítségével a legpontosabban fel tudjuk mérni az igényeid. Ezek alapján aztán már lehet számolgatni. Ez a rendszer összesen 64 kérdéskört vizsgál. Ebből mutattam meg most ebben a cikkben tizenkettőt.

Ha tényleg komolyan gondolod az építkezést, és szeretnél biztos lenni abban, hogy azt fogod kapni a pénzedért, amit elképzeltél, mindenképp érdemes minket megkeresned. Mert mi egyetlen apró részlet felett sem siklunk el.

0 hozzászólás